Ekonomi

Yüzde 50 zam geliyor! Milyonlarca kişiyi etkileyecek

Eski yıllarda vatandaşlar aldıkları bazı cam şişeli ürünlerin boş şişelerini teslim etmeleri durumunda depozito ücreti ödeniyordu. Böylelikle hem cam şişeler geri dönüşüme kazandırılmış oluyordu hem de vatandaşlar kazanıyorlardı.

2022 yılında yeniden depozitolu ürünlerin hayata geçirilmesi için AK Parti Milletvekili Selman Özboyacı TBMM’ye kanun teklifi görüşülmeye başlandı.

Türkiye Çevre Ajansı kurulması ve çevre ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılması için verilen kanun teklifinde bazı maddeler TBMM’de görüşülmesi sonrasında Özboyacı yaptığı açıklamada bu kanun teklifiyle ülke kaynaklarının yeniden kazandırılacağını aktarıldı.

YÜZDE 50 ZAM GELECEK

2022 yılından itibaren içecek ambalajlarında depozito uygulamasının başlayacağını açıklayan Özboyacı, 1 liraya satılan içecek ambalajında depozito ücretinin bulunacağını ve tüketildikten sonra iade edildiğinde tüketiciye depozito ücretinin ödeneceğini açıkladı.

Ürünlere yüzde 50 zam gelecek şekilde ürünlerin satış noktalarından satılacağını aktaran Özboyacı, satıcıların depozito ücretini koyarak satacağını, vatandaşın bu ürünü normalde aldığından  yüzde 50 zam ile alacağını, içecek şişesini otomata veya markete geri verdiğinde ise fazla ödemiş olduğu ücreti tekrar geri alacağını söyledi. Örnek olarak ise normalde 1 TL’ye satılan bir meyve suyu, yeni uygulama ile 1.50 TL’ye satılacak, aradaki 50 kuruş depozito bedeli olacak, içecek şişesinin otomata veya markete geri bırakılması durumunda depozito bedeli geri alınabilecek. İçecek şişelerini markete veya otomata atmayanlar ise depozito bedellerini yakmış olacaklar.

2017/12/22/resized_d9f1b-9be85b25turkparasimanset4.jpg

Özboyacı, ayrıca Türkiye Çevre Ajansı’nın faaliyetlerini ve amaçları ile ilgili olacak, “Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, yeşil alanların korunması, sıfır atık projesinin yaygınlaştırılması, bilimsel çalışmalar, müzeler kurmak, yurt içi veya yurt dışı herkesle iş birliği kurabilmek, tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak, laboratuvarlar kurmak, çevre ile alakalı bütün konuları ele almak” ifadelerini kullandı.

2019/04/29/752x395-ruyada-para-gormek-ruyada-para-gormek-ne-demek-ruya-tabirleri-1539344115735.jpg

YÜZDE 92 BAŞARI İLE UYGULANIYOR

Depozito yönetim sistemi ile devlete her yıl 2 milyar TL katkı sağlanacağını bildiren Özboyacı, Avrupa ülkelerinde bu sistemin yüzde 92 seviyesinde başarı ile gerçekleştiğini, Türkiye’de de hedefin 2024’ten sonra yüzde 90’ın üzerine çıkmak olduğunu duyurdu.

 

 

Bir Yorum

  1. Ulan sacma sacma seyleri meclise sunacaginiza asgari ucretten vergi alinmasin diye yasa tasarisi verin meclise