Ekonomi

Zorunlu Trafik Sigortası Danıştay'da

Zorunlu Trafik Sigortası konusundaki tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.  Bir vatandaş Sigorta şirketlerinin asli unsurunu yerine getirmeyeceği gerekçesiyle Danıştay’a başvurdu.

Zorunlu Trafik sigortasında yapılan değişiklikle birlikte kişi eğer kusur işleyerek bir kazaya neden olmuşsa bunu sigorta şirketi karşılamıyor. Örneğin kırmızı ışık ihlali yapan sürücü kazaya neden olmuşsa hasar sigorta şirketleri tarafından ödenmiyor. Kaza sonucu ölüm meydana gelmişse aynı şekilde trafik sigorta şirketi bir bedel ödemiyor. Kazaya karışan karşı taraf ölmüşse masraf kazayı yapan kişiden isteniyor. Hem kazaya neden olan hem de kazaya uğrayan kişi ölmüşse maddi zarar kazaya neden olan kişilerin mirasçılarından tazmin ediliyor. Böylelikle zorunlu trafik sigortası bir evrak parçasından ibaret oluyor.
Bunun yanında örneğin bir kazaya karıştınız. Kaza masrafı 100 bin lira. Eğer bu kazada yüzde 25 bile kusurlu görülürseniz Sigorta şirketleri sizden bunun tazminini istiyor. Yani 25 bin lira borçlanıyorsunuz. Eğer size bir şey olursa aynı şekilde kaza masrafları mirasçılarınızdan tazmin ediliyor.

Bunun yanlış bir uygulama olduğunu savunan bir vatandaş, Danıştay’a başvurarak ilgili düzenlemenin iptal edilmesini istedi. Neden ise basit zorunlu trafik sigortası eğer hasarı ödemiyorsa bunun tazminini şahıs veya mirasçılarından tazmin etme yoluna giriyorsa ne işe yarayacak. Bu uygulama sadece vatandaşın sömürülmesi anlamına geliyor.

Abdülkadir Özgül adlı araç sürücüsü konuyla ilgili olarak Danıştay 10’uncu dairesine başvurdu. Şimdi milyonlarca vatandaş ve araç sahibi Danıştay tarafından verilecek olan kararı merakla bekliyor.