Ekpss

Engelli Memur Adaylarına EKPSS Tercihleri İçin Danışmanlık Hizmeti Verilecek

Devlet Personel Bakanlığı (DPB) engelli memur adaylarının merakla beklediği 2018/2 EKPSS tercihlerinin 29 Kasım’da yapılacağını açıkladı. EKPSS kılavuzunda 2 bin 504 kadro olacak. 

Fethiye Belediyesi Engelsiz İletişim Masası, engelli memur adayları için Turkuaz Engelliler Eğitim Sanat ve Spor Kulübü Derneği TURKESK’ ile birlikte EKPSS Tercih Danışmanlığı hizmet birimi oluşturuldu. 

2018 EKPSS/KURA ile engelli kamu personeli yerleştirme işlemleri  için Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilen 2.504 kadro için tercih başvuruları 29 Kasım 2018 Perşembe günü başlayacaktır. 7 Aralık tarihine kadar sürecek tercihlerde adaylar  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının www.osym.gov.tr internet adresi üzerinden tercihlerini yapabileceklerdir. 

Bu çerçevede kurumlarımızın talepleri doğrultusunda;

– İlkokul/İlköğretim/Ortaokul düzeyinden             198
– Ortaöğretim(lise) düzeyinden                             534
– Önlisans düzeyinden                                         773
– Lisans düzeyinden                                            999

olmak üzere toplam 2.504 kadro için ÖSYM Başkanlığınca tercih alınacaktır.

Adaylar 2016-EKPSS veya 2018-EKPSS sonuçları ile 2016-Kura veya 2018-Kura kayıtlarına göre tercih işlemlerini 29 Kasım – 7 Aralık 2018 tarihleri arasında ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet adresi üzerinden yapabileceklerdir.

Fethiye Belediyesi Engelli Adaylara Tercih Danışmanlığı Hizmeti Verecek

Fethiye Belediyesi Engelsiz İletişim Masasından Kader Bozbaş’ın koordine ettiği EKPSS tercih danışmanlığı hizmetini  Turkuaz Engelliler Eğitim Sanat ve Spor Kulübü Derneği TURKESK ile birlikte yapacak. EKPSS tercih döneminde engelli vatandaşlarımızın tercihlerini doğru ve sağlıklı yapabilmeleri, ihtiyaç duydukları bilgi ve desteğe ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla özel bir hizmet masası oluşturuldu.

TURKESK Başkanı Metin Erat EKPSS Tercih Danışmanlığı hizmetini amacını, tarihçesini şu sözlerle tanıttı. BAKGES Bakırköy Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübünün İstanbul merkezli Türkiye genelinde yürüttüğü tercih danışmanlığı hizmetini Muğla ilinde yürütmek üzere sivil toplum örgütleri ve Fethiye Belediyesi öncülük etti. EKPSS Adayları İçin Özel Masa Kuruldu. 2013 yılında İstanbul’da başlayan proje, 2015 yılında ilk kez Fethiye’de uygulamaya başlandı.  Amaçlarını şu sözlerle ifade eden ERAT Sivil toplum örgütleriyle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürüttüğü tercih danışmanlığı hizmetiyle engelli adayların EKPSS tercih döneminde engelli vatandaşlarımızın tercihlerini doğru ve sağlıklı yapabilmeleri, ihtiyaç duydukları bilgi ve desteğe ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla özel bir hizmet masası oluşturdu. Tamamen gönüllülük esasına dayanan projeyi kendi imkanlarıyla Türkiye’nin bir çok bölgesinde uygulandığını belirtti.

Engelli Memur Adaylarına EKPSS Tercihleri İçin Danışmanlık Hizmeti Verilecek

ENGELLİ MEMUR ADAYLARININ TERCİH YAPARKEN DİKKAT ETMELERİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR

Önceliklerin Belirlenmesi

TURKESK Başkanı Metin Erat engelli adayların tercih yaparken dikkat etmeleri gereken hususları şöyle sıraladı. Tercihlere başlamadan önce önceliklerinizi iyi tespit edin. Yani sizin için nerede ve hangi iş olursa olsun çalışmak mı önemli, yoksa iş konusunda seçici mi davranıyorsunuz. Tercih kılavuzunun üstünkörü okunması genellikle adayların ilk yaptıkları hatadır. Adayların tercihlerin bitmesinden sonra gözden kaçırdıkları hususlardan yakınmalarını çokça duyduğumuz için öncelikle kılavuzun iyice okunmasını tavsiye ediyoruz. Unutmamalıyız ki bir ömür boyu çalışacağınız ve hayatınızda bazen ailenizden, akrabalarınızdan daha fazla göreceğiniz iş arkadaşlarını ve iş ortamını seçiyorsunuz.

Sınırlarınızı İyi Belirleyin

Temel tavsiyemiz, tercih yapmadan önce çalışmak istediğiniz, hukuki statü, şehir, kurum, kadro, ile ilgili mümkün olduğunca doğru bilgilenip, bu konulardaki sınırlarınızı iyi belirleyin. Atamanız yapıldıktan sonra unutmayın ki aynı puanla ikinci kez merkezi yerleştirme hakkınız olmayacak. Şimdi bu seçeneklere daha yakından göz atalım.

Statü Tercihi

Tercih kılavuzunda yer alan unvanlar Devlet memuru kadroları olabileceği gibi sözleşmeli personel pozisyonu da olabilir. Derece ya da sınıf sütunu boş olan unvanlar sözleşmeli personel pozisyonlarıdır. Derece ve sınıfları belirtilen unvanlar ise Devlet memuru kadrolarıdır.

İl Tercihi

Öncelikle adayların geneli tarafından doğru olarak bilinen bir yanlış, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde yer alan kadro ve pozisyonları kimsenin tercih etmeyeceği düşüncesiyle bölge tercihlerine ağırlık vermektir. Bu düşünceyle hareket eden memur adayları Doğu ve Güneydoğu’daki kadro ve pozisyonlara ağırlık vererek taban puanı yükselmekte, batıda ise bazı kadro ve pozisyonların taban puanları düşük kalabilmektedir. Bu temel stratejiyi herkesin göz önünde tutarak tercih yapabileceğini düşünmelisiniz. Bu sebeple önerimiz, tercihlerinizi tek bölge ağırlıklı değil ülke geneline yaymanız yönündedir.

Kurum Tercihi

Kurum tercihi yaparken artık eskisi gibi farklı kurumlarda aynı unvanda çalışanlar arasında ücret farklılığı kalmadığını göz önünde tutmalısınız. Yani 666 sayılı KHK ile getirilen ek ödemeler yoluyla aynı unvandaki memurlar hemen hemen aynı maaşı almaktadırlar. Dolayısıyla kurum tercihlerinizi çalışma ortamı, iş yükü ya da yukarıda belirttiğimiz gibi nakil imkanı gibi hususları kıstas alarak yapabilirsiniz. Ayrıca KİT’leri tercih ederken çalıştığınız kurumun ilerde bir gün özelleştirme kapsamına alınabileceğini ve sizin de ya özel sektör şartlarında çalışmak veya Devlet Personel Başkanlığınca bir kadroya atanmak zorunda kalabileceğinizi unutmayın.

Kadro Tercihi

Kadro tercih ederken mesleğiniz dışında bir kadroya atanırsanız, kendi mesleğiniz de(mezun olduğunuz okul itibariyle örn. Kimyager, mühendis vs.) çalışmak istediğiniz de unutmayın ki kurum içi unvan değişikleri için de ayrı bir sınava girmeniz gerekebilir. Kurumların görevde yükselme ve unvan değişiklikleri yönetmelikleri gereğince “bir kadroya atanıyım sonra kendi mesleğimin olduğu kadroya geçerim” mantığı istediğiniz şekilde sonuç vermeyebilir. Ayrıca belirli okul şartı isteyen(teknik okul ya da sağlık meslek lisesi gibi) veya bonservis, ehliyet, sertifika gibi belgeler isteyen kadroları tercih etmeniz, atanmak istediğiniz kadro ya da pozisyonda yarışmak zorunda kalacağınız aday sayısını azaltacağı için sizi öne çıkacak sebeplerdir. Dolayısıyla genel kodların olduğu kadrolar mümkün olduğunca en sona bırakılmalıdır. Niteliklerinden herhangi birini taşımadığınız kadroları kesinlikle tercih etmeyin. Çok soru aldığımız bir husus da, bir aday hangi öğrenim düzeyinden EKPSS’ye girdiyse, ilgili EKPSS puanının geçerli olduğu süre boyunca öğrenim düzeyi değişse dahi yapılan tüm merkezi veya kurumsal yerleştirmelerde bu puanını kullanabilir. Örneğin, ortaöğretim puanı olan bir aday puanın geçerli olduğu 2 yıl boyunca ön lisans veya lisans mezunu durumuna gelse dahi ortaöğretim puanı geçerlidir ve tercih yapabilir. Aynı durum ön lisans mezunu olarak sınava giren adayın lisans mezunu haline gelmesi durumunda da geçerlidir.

Bir Yorum

  1. Ben nisan da bi sınav olmuştu ya O zaman girmiştim de bizede yarın tercih var