• Haberler
  • Ekonomi
  • Elektrik faturalarına zam gelecek mi? EPDK açıkladı!

Elektrik faturalarına zam gelecek mi? EPDK açıkladı!

EPDK, yapmış olduğu açıklamasında kurumun giderlerinin tüketiciye yansıtıldığı, gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiasının doğru olmadığını ifade etti.Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan kurum, iddiaların doğru olmadığının altını çizdi.

EPDK, yapmış olduğu açıklamasında kurumun giderlerinin tüketiciye yansıtıldığı, gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiasının doğru olmadığını ifade etti. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan kurum, iddiaların doğru olmadığının altını çizdi.

"GELİRLERİN TÜKETİCİYE BIRAKILDIĞI İDDİASI DOĞRU DEĞİL"

Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrasında, giderlerin tüketicilerin faturalarına yansıtılacağı iddiasının doğru olmadığının altını çizen EPDK, "Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değildir" açıklamasını yaptı. epdk.jpg

YAZILI AÇIKLAMA

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurumu şu ifadeyi kaydetti:

Bugün bazı basın-yayın organlarında yer alan ve dağıtım gelirlerine ilişkin tebliğdeki temsil ve ağırlama giderlerine yönelik yanıltıcı yorumlara dair basın açıklamamız aşağıdadır.

Söz konusu giderler dönem net karı ve Kurumlar Vergisi hesaplamalarında da mali mevzuata göre dikkate alınan giderlerdir. Bu giderler sadece dağıtım şirketleri için değil tüm sektörler, tüm şirketler, hatta kamu kurumları için yasal altyapısı ve dayanağı olan giderlerdir. Dağıtım şirketleri özelinde bakıldığında ise bu giderler özelleştirme öncesinde dahi bulunmaktadır. Kurumumuz yaptığı düzenleme ile bu giderlere tavan ve limit getirmiştir.

Haber

Dolayısıyla mali mevzuatta şirketlerin mali ve düzenleyici hesap planlarında yer alan söz konusu giderler üzerinden kurgulanan görsellerle vatandaşlarımızı yanıltmaya çalışmak gerçekçi ve iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değildir.

Söz konusu giderler, ana faaliyet konusu olan personel, bakım onarım, endeks okuma, kesme bağlama, IT, malzeme, genel yönetim giderleri gibi giderlerden farklı değerlendirilmekte, tavana tabi tutulmaktadır. Yani şirketler bu tip giderleri düşürmeye, düşük tutmaya zorlanmaktadır.

İlan giderleri faaliyetle ilişkili resmi ilanlardır, reklam amaçlı ilanları kapsamamaktadır. Bu ölçüde büyük ve her tüketiciye dokunan bir faaliyetle iştigal eden şirketlerin faaliyetlerinin doğal sonucu olarak tüketiciyi bilgilendirmeleri ve ilanlarda bulunmaları gerekmektedir"

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme