Emekli Maaşlarında, Aylık Bağlama Oranı %3 Oluyor

Emeklilik sisteminde köklü değişiklik yolda. TBMM'ye sunulan yeni yasa teklifiyle, emekli aylıklarının hesaplanmasında temel alınan Aylık Bağlama Oranı'nın (ABO) %2'den %3'e çıkarılması hedefleniyor.

Yıllık prim gününe daha fazla maaş  

Hali hazırda yürürlükte olan düzenlemeye göre, her 360 günlük prim ödeme süresi için %2 oranında aylık bağlama oranı uygulanıyor. Yeni yasa teklifinde bu oran %3’e yükseltilmek isteniyor. Bu da her bir yıl çalışmanın emekli maaşına katkısının artacağı anlamına geliyor.  

Maaşlarda yüzde 50’ye varan artış mümkün  

Teklif yasalaşırsa, uzun yıllar çalışıp yüksek prim ödeyen sigortalılar önemli bir artışla karşılaşacak. Örneğin, 25 yıl çalışan bir birey mevcut sistemde %50 oranında emekli maaşı alırken, yeni sistemde bu oran %75'e çıkabilecek. Bu da maaşlarda %50’ye varan yükseliş demek.  

Düşük maaş alan emekliler rahat nefes alacak  

Özellikle 2008 sonrası emekli olan ve düşük aylıkla geçinmek zorunda kalan vatandaşlar için bu düzenleme önemli bir iyileştirme olacak. Prim günü fazla olanlar bu değişiklikten daha fazla fayda sağlayacak.  

Yasa süreci başladı  

Yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmek üzere sunuldu. Kabul edilmesi halinde, yürürlük tarihi ve detaylar Resmî Gazete’de yayımlanarak netlik kazanacak.  

Düzenleme hayata geçerse, emekli olmak isteyenler için yeni bir hesaplama sistemi devreye girecek ve daha yüksek emekli maaşları mümkün olacak. Bu nedenle prim günü yüksek olan çalışanların lehine önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. 

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme