Emlak

2019 Kira Artış Oranı TÜFE Üzerinden Hesaplanacak, Ekim 2018 Kira Zam Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan en büyük sorunların başında kira zam oranı geliyor. 

Kira sözleşmesi yıllık olarak düzenlenirken bir yılın dolmasının ardından kira sözleşmesine belirli oranda zam yapılıyor. Yıllık kira artış oranı eğer kira sözleşmesi maddeleri arasında yer almıyorsa bu durumda ev sahibi ile kiracı uzlaşmaya giderek yeni bir kira zam oranı belirliyor. 

Kira Zam Oranı Nasıl Belirlenir, Ev Sahibi En Fazla Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?

Kira artış oranı Borçlar Kanunu kapsamı içerisinde yer almakta olup ÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira artış oranı hesaplaması için değişikliğe gidildi. 

1 Ocak 2019 yılından itibaren geçerli olmak üzere konut kira zam oranları ÜFE değil TÜFE üzerinden hesaplanacak. Bu sayede kiracılar için ev sahipleri daha düşük oranda kira zam oranı uygulamak zorunda kalacak. 

Ekim 2018 Kira Artış Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Kira artış oranları TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ile belirleniyor. TÜİK Eylül ayı enflasyon rakamları içerisinde yer alan TÜİK 12 aylık ÜFE ortalaması Ekim ayı kira artış oranı olarak kullanılacak. 

Yani 2019 yılına kadar ne yazık ki kira zam oranları TÜFE üzerinden değil yine ÜFE oranları üzerinden hesaplanacak. 2019 kira artış oranı olarak Ocak ayı itibari ile TÜFE ortalaması kullanılmaya başlanacak. 

Ekim 2018 kira zam oranı ise 3 Ekim 2018 tarihinde açıklanacak ve sitemiz üzerinden anlık mobil uygulama bildirimi ile tüm takipçilerimize iletilecektir. Uygulamamız üzerinden kira artış oranı bildirimi almak için aşağıda yer alan linkleri kullanabilirsiniz…