Emlak

Ağustos Enflasyonu Açıklandı, Eylül 2018 Kira Artış Oranı TÜİK ÜFE TÜFE Kaç Oldu?

Kira sözleşmesi üzerinde aksi bir madde bulunmadığı sürece kira sözleşmesi 1 yıllık yani 12 aylık olarak düzenlenmmektedir. 

Kira sözleşmesi tarihi dolmasına rağmen iptal edilmeyen kira sözleşmeleri ise otomatik olarak 1 yıllık daha uzamış kabul edilir. 

Ev Sahibi Kiracıya Ne Kadar Zam Yapabilir?

Kiraya zam oranı aslında ev sahipleri ile kiracıların en fazla çekişme yaşadıkları konuların başında yer almaktadır. Bu nedenle tarafların sonradan bir anlaşma yaşamamak adına kira zam oranı için kira sözleşmesine madde eklemesi önerilir. 

Karşılıklı olarak imzalanan kira sözleşmesi içerisinde kira zam oranı maddesine yer verilirse bu durumda kiracıya uygulanacak olan kira zammı olarak bu rakam kullanılıyor. Ancak kira sözleşmesinde kira artış oranı maddesine yer verilmediyse bu durumda ev sahibi TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ÜFE rakamları arasından 12 aylık ÜFE ortalaması için açıklanan rakam kadar zam yapabiliyor. 

Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir?

Ev sahibi kiracıya en fazla o ay için TÜİK tarafından açıklanan enflsayon artış oranı içerisinde yer alan 12 aylık ÜFE ortalaması kadar zam yapma hakkına sahiptir. Burada yapılan hata bu oranın kira zam oranı olduğunun sanılmasıdır. Bu oran direkt olarak kira zam oranı değildir sadece belirlenen sınırdır. Yani ev sahibi bu oranın altında kiracısı ile başka bir rakamda mutabakat yaparak kira zammı yapma hakkına sahiptir. 

TÜİK Eylül 2018 Kira Zam Oranı Ne Kadar?

Ağustos ayında uygulanacak olan kira zam oranı olarak TÜİK tarafından açıklanan rakama göre kiracılara ev sahibi en fazla yüzde 18,78 oranında zam yapabilecekler. Yani TÜİK Eylül 2018 ÜFE kira artış zam oranı yüzde 18,78 oldu. 

Ağustos Enflasyonu Açıklandı, Eylül 2018 Kira Artış Oranı TÜİK ÜFE TÜFE Kaç Oldu?