Emlak

Ağustos Kira Artışı 2018 Oranları Ne Zaman Açıklanacak?

İşyeri kira sözleşmesi zam oranı için kira serbestisi kuralları uygulanırken konut kira zam oranı için ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları uygulanıyor. Kira sözleşmesi süresi dolduğunda yenilenmesi durumunda ev sahibi kira zammı uygulama hakkı elde ediyor. 

Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir 2018

Ev sahibinin kira sözleşmesi yenilenmesi durumunda kiraya zam yapma hakkı bulunuyor. Ancak kiracının mağdur edilmemesi adına zam oranı için sınırlama uygulanıyor. Yani ev sahibi kira zammı için üst sınıra tabi tutuluyor. 

Ev sahipleri kiraya en fazla TÜİK tarafından açıklanan ÜFE rakamlarının 12 aylık ortalaması kadar zam yapabiliyor. Bu sınırın altında zam yapma hakkı bulunmasına rağmen ev sahibinin bu sınırı aşmasına ise kesinlikle izin verilmiyor. TÜİK tarafından her ayın 3’ünde uygulanacak olan ÜFE rakamları saat 10.00 itibari ile ilan ediliyor. Yani Ağustos 2018 kira zam oranı rakamları 3 Ağustos 2018 tarihinde ilan edilecek. Rakamlar açıklanır açıklanmaz hemen internet sitemiz üzerinden duyurulacak. 

Kira Artışında Hangi ÜFE Oranı Kullanılır?

Kira artış hesaplaması yapılırken ÜFE oranı temel alınmakta olup bu oran her ay Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanmaktadır. TÜİK ÜFE 2018 rakamları arasında o ay açıklanan rakamlar arasında bulunan 12 aylık ortalama rakamı ev sahipleri tarafından kiracılarına uygulanacak olan zam oranıdır. 

Bu oran 3 Ağustos 2018 tarihinde saat 10.00’da TÜİK tarafından ilan edilecek olup açıklanan rakamın yanı sıra örnek kira zam hesaplama tabloları da sitemiz üzerinden siz değerli takipçilerimize duyurulacaktır. Açıklanan yeni oranlar Temmuz 2018 itibari ile kira sözleşmesi dolan ve Ağustos ayında kira tutarına zam yapılacak olan kişiler için geçerli olacaktır.