Emlak

Ekim 2018 Kira Artış Oranı Zammı Ne Zaman Açıklanacak?

Bilindiği üzere kira sözleşmeleri üzerinde bunun aksini gösteren bir madde bulunmadığı sürece 1 yıllık olarak düzenleniyor. 

Bu sürenin dolmasına rağmen kiracı tarafından kira sözleşmesi iptali için bildirim yapılmazsa kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenmiş sayılıyor ve ev sahibi sözleşme yenilerken kira zammı yapıyor. 

Ev Sahibi Ev Kirasını Yüzde Kaç Artırabilir?

Ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren konulardan biride zam oranıdır. Ev sahibi zam hakkı bulunmakla beraber bu oran için yasal sınır uygulanmaktadır. 

Kiracıya yapılacak olan zam oranı kira sözleşmesi ile belirlendiyse ev sahibi ve kiracı bu orana uymak zorundadır. Kamupersoneli olarak sizler için konuyu araştırdık. 

Eğer kira sözleşmesinde yıllık kira zam oranı için belirleyen bir maddeye yer verilmediyse bu durumda ev sahibi kiraya en fazla TÜİK tarafından açıklanan ÜFE rakamları arasında yer alan 12 aylık ortalama kadar zam yapma hakkına sahiptir. 

Bu oranın aşılması kanuni olarak yasaktır ve buna izin verilmemektedir. Yani ev sahibi kiracıya en fazla TÜİK TÜFE ÜFE rakamları arasında yer alan 12 aylık ÜFE ortalaması kadar zam yapabilir. 

Ekim 2018 ÜFE Kira Artış Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Ekim ayı kira artış oranı TÜİK tarafından 3 Ekim tarihinde açıklanacak. Bu tarihte açıklanacak olan Eylül 2018 enflasyon oranları arasında yer alan ÜFE ortalaması Ekim ayında kira sözleşmeleri dolan kiracılara uygulanacak olan maksimum kira zam oranı olarak uygulanacak. 

Yani ev sahipleri ile kiracılar kira sözleşmesine kira zam oranı için belirleyici bir maddeye yer vermedilerse oturup bu oranı aşmayacak şekilde bir zam oranı üzerinde uzlaşıya gidecekler. Ancak ev sahibi isterse direkt olarak kanuni hakkını kullanarak bu oran üzerinden kira sözleşmesini yenileme imkanına da sahip olacak. 

Ekim Kira Zam Oranı Rekor Kıracak!

Merkez Bankası Eylül faiz beklentisi rakamları yükseldi. Yükselen dolar kuru ve faiz oranları ne yazık ki enflasyon rakamlarını vuracak. 

Ekim ayında kirası zamlanacak olan kiracılar ne yazık ki büyük mağduriyet yaşayacak. Eylül 2018 kira zam oranı yüzde 18,75 olarak açıklanmış, bu rakam son 1 sene içerisinde ki en yüksek zam oranı olarak rekor kırmıştı. Ekim ayında bu rakamın daha da yükselmesi bekleniyor.