Emlak

Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir, ÜFE TEFE Oranları Nedir?

Kiracıların en sıkıntılı dönemleri kira sözleşmesi süresi dolduktan sonra yapılacak olan kira zammı dönemidir. Çünkü bu dönemde kiracılar mümkün olan en düşük kira zam oranı için çareler ararken ev sahipleri de en yüksek kira zammı için çabalar. Peki, ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kira Sözleşmesi İçerisinde Kira Zam Oranı Yazıyor Mu?

Kiraya zam yapma konusunda bağlayıcı olan en önemli husus kira sözleşmesidir. Kira sözlemesinde kiracı ya da ev sahibi tarafından kira sözleşmesi imzalanırken kiraya yıllık zam oranı adı altında bir rakam yazılırsa bu rakam uygulanır. 

Ancak bu rakam kanunlara göre açıklanan ÜFE TÜFE rakamlarını geçemez. Çünkü zam yapılacak olan ay içerisinde açıklanan ÜFE rakamının 12 aylık ortalaması en fazla zam yapılabilecek kira sınırı olarak uygulanmaktadır. Yani bu oran üst sınır olarak belirlenmekte olup bu sınır geçilmemek şartı ile kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesinde yer alan kira zam oranı uygulanabilir. 

Kira Sözleşmesinde Kira Zam Oranı Yazmıyorsa Kiraya Nasıl Zam Yapılır?

Kira sözleşmesi içerisinde kira zam oranı yazmıyorsa bu durumda ev sahibi o ay için açıklanan ÜFE TEFE kira zam oranı rakamını uygulama hakkına sahiptir. Ancak bu oran illaki uygulanması zorunlu olan oran değildir. 

Yani ev sahibi dilerse bu sınırın altında bir kira zammı yapma hakkına sahiptir. Sadece bu oranın üstünde bir yapılması yasaklanmış durumdadır. Ağustos 2018 kira zam oranı ÜFE rakamı yüzde 17,40 olarak uygulanmaktadır. Ev sahipleri Ağustos kira zam oranı olarak 2018 döneminde kirasına zam yapacakları kiracılarına en fazla yüzde 17,40 oranında zam yapma hakkına sahip olmakla beraber isteyen ev sahibi kiraya daha düşük oranlarda zam yapabileceği gibi hiç zam yapmama hakkına da sahiptir. Burada önemli olan kiraya zam yapılırken açıklanan ÜFE TÜFE rakamları aşılmadan kiracı ile ev sahibi tarafından ortak bir anlaşmaya varılarak, her iki tarafında da mağduriyet yaşamadan ortak bir rakam üzerinde anlaşabilmesidir.