Emlak

Evi olanlar dikkat! Binalara apartman yöneticisi şart mı? Apartman yöneticisi maaş alır mı?

Son zamanlarda profesyonel bir meslek haline gelen apartman yöneticiliği kolay iş olmaktan çıktı ve pek çok ünlü firma da şirket kurarak bu işe girdi. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın konuya ilişkin yorumlarını Milliyet’e aktardı

Yönetici ne iş yapar?

Kat maliklerince alınan kararları uygular.

Apartman veya sitenin bakımı, korunması ve gerektiğinde onarımını yapar. 

Genel yönetim işleriyle ilgili aidatların toplanmasını sağlar, aidat toplanamadığı takdirde ödemeyen kat maliki hakkında yasal işlemleri başlatır. 

Aidat toplanması ile ilgili olarak bu ödemelerle ilgili bankada hesap açtırır ve bu hesaptan gerekli harcamaları belgeli bir şekilde yapar.

Kat maliklerini olağan veya olağanüstü toplantıya çağırır. 

Apartman veya site yönetimi adına açılan davalarda tebligat kabul eder.

Hangi binalara yönetici şart? 

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre 8 bağımsız bölüm ve üzeri apartmanlarda yönetici olması mecburi. Bunun altındaki bağımsız bölümleri olan apartmanlarda ise isteğe bağlı olarak seçilebilir. 

Yöneticinin seçimi yine kanunda özel bir oy oranına bağlı kılınmış. Apartmana ilişkin yapılacak bazı işlerde katılanların yarıdan bir fazlası ile karar almak mümkünken apartman yöneticisi hem katılanların sayısının yarıdan bir fazlası, hem de arsa payı bakımından da yarıdan bir fazlası ile seçilir. 

Ne için para ödüyoruz?

Bir binayı veya siteyi ilgilendiren tüm hizmetler aidat konusunu oluşturabilmekte…

Apartman görevlisi, bahçıvan, güvenlik görevlileri veya teknik hizmet veren diğer görevlilerin maaşları. İş Kanunu’na göre diğer sosyal güvenlik ve işçilik alacak hakları.

Ortak alanlara ilişkin yapılan tüm harcamalar (ortak aydınlatma, havuz, çocuk parkı,spor salonu, sosyal tesis, bina sigortası, depoların bakımı, temizliği, binanın temizliği gibi.)

Kat Malikleri Genel Kurulu kararı ile alınan her türlü hizmet alımı, tadilat, makine ve ekipman alımı gibi harcamalar.

Evi olanlar dikkat! Binalara apartman yöneticisi şart mı? Apartman yöneticisi maaş alır mı?

Ya kötüye kullanırsa?

Yönetici eğer görevi yerine getirirken kendisine ödenen paraları kendi hesabına aktarır ve kullanırsa TCK 155. maddesinde yer alan güveni kötüye kullanma suçunu işlemiş sayılır. Bu maddeye göre böyle bir durum ortaya çıkarsa yöneticinin 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması durumu oluşacaktır.

Evi olanlar dikkat! Binalara apartman yöneticisi şart mı? Apartman yöneticisi maaş alır mı?

Aidata itiraz mümkün mü?

Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılımla mümkün. Kat malikleri taşındıkları ilk yıllarda genel kurula heyecanla katılıyor ama sonraki yıllarda katılım sağlamayarak çok önemli bir görevi ihmal ediyor.

Bu ihmalin bedelini aidat gibi sorumluluklarda görüyoruz. Şöyle ki, apartman kat malikleri genel kurulu ilk toplantıda apartman kat maliklerinin yarıdan bir fazlası, ikinci toplantıda nisap aranmaksızın toplanmakta, bu toplantıda katılanların yarıdan bir fazlası ile karar almakta.

İşte bu kararlar alındığında da toplantıya katılmayan kat malikinin karara itiraz edebilmesi için 6 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açması dışında bir yolu da bulunmamaktadır. (Toplantıya katılıp olumsuz oy verenler için de toplantı tarihinden itibaren 1 ay içinde bu davanın açılması gerekmektedir.)

Dolayısıyla apartman veya site demokrasisinin en temel kurumu olan genel kurula katılmak çok önemlidir.

Adil paylaşım önemli

Kat malikleri aralarında başka anlaşma yoksa apartman görevlisi, güvenlik gibi giderlere eşit bir şekilde, bunun dışındaki tüm harcamalara ise arsa payları oranında katılırlar. 

Ancak Türkiye’de arsa payı genelde yanlış dağıtıldığı için kat maliklerinin yönetim planına bu durumu isterlerse daire büyüklüğü veya kullanım oranı olarak geçmelerini önermekteyiz. Eğer bir yönetim planı varsa değiştirmek için 4/5 çoğunluk gerekli olduğu için de bunu sağlamaları halinde düzenlemeyi yapmaları adaleti sağlamış olacaktır. 

Yönetim kararlarına nasıl itiraz edilir?

Kat maliki, kat malikleri genel kuruluna katılmışsa itiraz ettiği maddelere ilişkin kabul etmeme nedenlerini karar defterine geçirmeli. Toplantıya katılan kat malikinin 30 gün, toplantıya katılmayanın ise kararı öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde karara karşı Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açma hakkı var.