Emlak

Kiracılara Müjde! Kira Sözleşmesi İle İlgili Düzenleme Resmi Gazete'de Yayımlandı

13 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Korumu Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 85) karar ile uzun süredir tartışılan dövizle kira sözleşmesi sorununa son nokta koyulmuş oldu. 

Cumhurbaşkanlığı kararı ile beraber bugünden itibaren dövizle kira sözleşmesi imzalanması yasaklandı. Yani kararın yayımlandığı tarihten itibaren kira sözleşmelerinin Türk Lirası üzerinden düzenlenmesi zorunlu kılındı. 

Eski Kira Sözleşmelerinde Durum Nedir?

Kararın çıkmasından önce emlak uzmanları tarafından yapılan yorumlarda mevcut sözleşmelerin edinilmiş haklar olduğu nedeni ile bunlara müdahale edilemeyeceği öngörülmüştü. 

Ancak Resmi Gazete’de yer alan karar metninde dövizle yapılan ve hala süresi devam eden kira sözleşmeleri de kapsam içerisine alındı ve bu sözleşmelerin 30 gün içerisinde Türk Lirası cinsine çevrilmesi zorunluluğu getirildi. 

Sadece bazı sözleşmelerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu işlemlere yetki verilmesi yani esneklik sağlanması için karar verildi. 

Verilen karar ile dolar ve euro gibi yabancı para cinsinden yapılan tüm kira sözleşmeleri 30 gün içerisinde Türk Lirası üzerinden ödenmeye başlarken yeni imzalanacak olan tüm kira sözleşmeleri de bundan sonra Türk Lirası cinsinden hazırlanacak. 

Kamupersoneli.net – Ankara