Emniyet Personeli

10 Bin 500 Bekçi Alımı Detayları ! Polis Akademisinden Açıklama Geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2019 yılında bekçi alımı yapılacağını açıklamıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu açıklamasından sonra bekçi olmak için hayal kuran vatandaşlar büyük bir ilgiyle ve merakla bekçi alımı başvuru şartlarını araştırıyorlar. 

Öncelikle adayların bekçi alımı başvurusu yapabilmek için gerekli genel şartlar şöyle;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

En az lise mezunu olmak,

2019 yılının gelmesi ile birlikte bekçi alımı şartları konusunda da değişiklikler yapıldı. Bilindiği üzere daha önce bekçi alımı için adaylar 45 gün eğitim aldıktan sonra eğitim merkezlerine gidip göreve başlama eğitimi adı altında eğitim alıyorlardı ancak 2019 yılında Polis Akademisi Başkanlığı’na bağlı eğitim kurumları bekçi adaylarını eğitiyor. Yani özetle bekçiler hemen hemen polislerin aldığı eğitimin benzeri bir eğitim alıyor.

2019 BEKÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Bekçi alımı başvuru şartlarından en temeli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.

Diğer kurallar da şu şekildedir; en az lise mezunu olmak, en az 167 cm boyunda olmak.

Beden kitle indeksi 18 ile 27 arasında olması, başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak

Askerlik görevini tamamlamış olmak, 6 aydan sonra hapis cezası almamış olmak, ağır hapis cezası almamış olmak. Hırsızlık, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma ve sahtecilik gibi suçlara bulaşmamış olmak.

Toplum kurallarına göre kötü şöhretli tanınmamak, memuriyete engel bir hali bulunmamak, silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engel bulunmaması

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği tarafından belirtilen şartlara uymak

Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı sebebiyle tedavi görmüş olmamak

Terör örgütleriyle bağlantılı toplantılara, olaylara karışmamak

Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye üye olmamak

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bekçi alımı ile ilgili yaptığı açıklama şu şekilde;

“Cumhurbaşkanımız bana bizzat ‘ben yatarken sokakta bekçi düdüğünü duymak istiyorum. Vatandaşımız evde yatarken, sokakta birisinin onu beklediğini, huzurunun emin ellerde olduğunu duymasını istiyorum’ dedi. Bunu talimat olarak kabul ettik ve çalışmalara başladık. Eskiden beri var olan kolluk gücümüzün kapasitesini artırıp yeniden işlev kazandırıyoruz. 2016’dan itibaren 8 bin 182 çarşı ve mahalle bekçimizi göreve başlattık. Bugünde 700 arkadaşımız Ankara’da görev yapmak üzere yemin ederek göreve başlayacaklar. Halen 567 arkadaşımızın da evrak, sağlık raporu gibi işlemleri devam ediyor. Şimdi tüm Türkiye’de 7 bin kişilik bir alım daha yapıyoruz, ilanlara çıktık, cuma günü başvuruları başlıyor. İnşallah oradan da Ankara’ya biraz daha bekçi vereceğiz. 10 bin kişilik yeni bir bekçi kadrosu daha alınacak. Yapacağınız iş alelade bir iş değildir. Başkaları uyurken siz uyanık olacaksınız. Ailemiz, malımız, canımız, namusumuz sizlere emanet. Vatandaşımızın huzurlu uyuması sizlerin sorumluluğundadır. Artık siz bulunduğunuz mahalledeki her evin bir evladısınız. Siz o eski mahalle kültürümüzün, o büyük ailelerin yeniden oluşmasına, insanların rahatça birbirleriyle huzur içinde o mahallelerde yaşamasına vesile olacaksınız. Bu işin ucunda tehlike var, sorumluluk var, şehadet var, Allah’ın rızası var.”

”2018 yılı 1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine giriş sınavı sonrasında, 7 Ocak 2019 tarihinde Polis Akademisi Başkanlığına bağlı eğitim kurumlarında meslek içi eğitim başlayacaktır.

Asil ve yeteri kadar yedek olarak belirlenen adaylara yönelik planlama yapılan il emniyet müdürlükleri tarafından 3 Aralık 2018 tarihinden itibaren Sağlık Raporu İşlemleri kısa sürede tamamlandıktan sonra Sağlık İşleri Daire Başkanlığına gönderilecek ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından da söz konusu raporların 6 Ocak 2018 tarihine kadar sonuçlandırılması istenilmiştir.
7 Ocak-1 Mart 2019 tarihi arasında Polis Akademisine bağlı eğitim kurumlarında eğitim verilecektir.”

ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİLİĞİ MESLEK İÇİ EĞİTİMİNE KATILACAK OLAN ADAYLARIN DİKKATİNE

* Adayların eğitimleri 14 Ocak-22 Şubat 2019 tarihleri arasında planlandıkları Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Müdürlüğünde yatılı olarak yapılacaktır.

* Planlaması yapılan adayların 14 Ocak 2019 günü saat 18:00’a kadar planlandıkları POMEM Müdürlüğünde hazır bulunmaları gerekmektedir.

EĞİTİME GELİRKEN GETİRİLMESİ GEREKEN MALZEMELER

2 Adet düz koyu renk kumaş pantolon
2 Adet açık renk gömlek
Düz desensiz koyu renk kravat
Koyu renk ayakkabı (eğitim esnasında kullanılacağı için esnek ve rahat olmasına dikkat edilmesi)
Koyu renk mont (Hava Koşulları Dikkate Alınarak)
Eşofman Takımı ile Spor Ayakkabısı (Koyu Renk)
Terlik (Koyu Renk)
Yeteri kadar koyu renk çorap
Pijama Takımı, şampuan, banyo ve el sabunu, banyo ve el havlusu ile tıraş malzemeleri
Kış mevsimi olması dolayısıyla alt-üst koyu renk termal içlik 
Günlük kullanımda giyilecek elbiselerin en az 3 hafta kullanabilecek şekilde getirilmesi gerekmektedir.

POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZLERİNDE KULLANILMASI YASAK OLAN, GETİRİLMEMESİ GEREKEN VE EMANETE ALINMAYACAK OLAN MALZEMELER

Ses, görüntü ve depolama özelliği olan Akıllı Cep Telefonu, Bilgisayar, tablet, fotoğraf makinesi, harici hard disk, powerbank, kamera vb.  elektronik cihazlar (ses ve görüntü kaydetmeyen telefon, şarj aleti hariç) 
Her türlü oyun aleti, aracı ve malzemesi 
Her türlü yiyecek ve içecek malzemesi
Doktor raporu ve reçetesi bulunmayan her türlü bitkisel ve tıbbi ilaçlar, her türlü tıbbi malzeme
Her türlü kesici ve delici aletler (ustura, açık jilet vb.)
Her türlü takı ve aksesuarlar (düz alyans ve saat hariç)
Her türlü siyasi veya ideolojik yayın ve malzemeler
Ayrıca adaylara posta, telefon vb. iletişim araçları ile tebligat yapılmayacaktır. İnternet üzerinden yapılan duyuru tebligat niteliğindedir.

Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak Yeni Şafak Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarda bekçi ve polis alımlarına değindi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’ye mensup olduğu için meslekten ihraç edilenlere ve Polis Akademisi’nin yeni alımlarına değinen Yılmaz Çolak ihraçlardan doğan boşluğu tamamlamakta Polis Akademisi’nin rolünün önemini de vurguladı.

5 Temmuz darbe girişiminin ardından en fazla ihraç Emniyet teşkilatında yaşandı. Buna göre, FETÖ ile irtibatı tespit edilen 12 bini amir olmak üzere 32 bin civarında personel ihraç edildi. 3 bin kişi ise hala açıkta. Polis Akademisi, 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından FETÖ ile mücadele sürecinde teşkilatı yeniden ayağa kaldıran devrim niteliğinde icraatlara imza atarken, bu süreçte çok sayıda amir ve polis memuru yetiştirip teşkilat saflarına kattı. Akademinin özellikle 17-25 Aralık’tan sonra yaptığı alımlar, teşkilatın, 15 Temmuz darbe girişimine direnç göstermesinin temelini oluşturdu.

EMNİYET TEŞKİLATINA TAZE KAN

Prof. Dr. Yılmaz Çolak’ın, 2014 Mayıs’ta Polis Akademisi Başkanlığı’na atanmasından sonraki 4 yıllık süre zarfında toplam 10 bin 362 komiser yardımcısı mezun edilerek sisteme dahil edildi. 2019’da da eğitimleri Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nde (PAEM) devam eden 4 bin komiser yardımcısı mezun olarak teşkilat saflarına katılacak. Böylece 5 yıllık sürede toplam 14 bin 300’ün üzerinde komiser yardımcısı mezun edilmiş olacak. Yapılan bu alımlarla, 2019 sonunda her dört amirden üçü yeni olmuş olacak. 12 bin amir sınıfından personelin ihraç edildiği düşünüldüğünde, herhangi bir zafiyetin yaşanmamasında Polis Akademisi’nin büyük rolü olduğu da görülmektedir.

17 BİN ÖZEL HAREKATÇI

Polis Akademisi ayrıca, 2015-2018 yılları arasında çoğu üniversite mezunu 74 bin 677 polis memurunu eğitimlerinin ardından mezun ederek sisteme dahil etti. Bu polislerden 17 bini ise özel harekat branşında göreve başlarken, sahada görev yapan polis memurlarının yaklaşık üçte biri yeni mezun polis memurlarından oluşmuş oldu.

5 YILDA 110 BİN YENİ PERSONEL

Öte yandan Polis Akademisi, 10 bin 500 bekçi alımı gerçekleştirdi. Mayıs 2019’a kadar da görevdeki 18 bin bekçi eğitimden geçirilecek. İstatistiklere göre, 4 yılda ihraç edilenlerin 2 buçuk katı, yani 85 bin amir ve memur sisteme dahil edilirken, 2019 yılında mezun edilecek komiser yardımcısı, polis memuru ve bekçilerle birlikte bu sayı 110 bine ulaşacak.

Bir Yorum

  1. Yaş sınırı varmı kaç yaşında alım yapılıyor

  2. Evet yaş sınırı yazmıyor acabaa kaltımı

  3. Yaş şartı kalktımı arkadaşlar bilgisi olanlar paylaşabilir mi

  4. Yas sınırının biraz daha esnetilmesi lazım kesinlikle

  5. ortaokul mezunları neden olmuyor büyük haksızlık yapılıyor