Ev alacak herkesi yakından ilgilendiriyor! İmzalamayın, ödeme yapmayın!
Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, tapusunu aldıkları evlerini kaybetme riski bulunuyor.Ev almak isteyen vatandaşlar için yeni bir mağduriyet konusu daha ortaya çıktı.
Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, tapusunu aldıkları evlerini kaybetme riski bulunuyor. Ev almak isteyen vatandaşlar için yeni bir mağduriyet konusu daha ortaya çıktı. İnşaatlar yarın kalınca, sadece evi yıkılan vatandaşlar değil, yeni projelerden ev alanlar da zarar görmeye başladı.
EVİNİ ÖDEDİĞİNİZ, TAPUSUNU ALDIĞINIZ EVİ KAYBEDEBİLİRSİNİZ
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen İzmir depreminden sonra kentsel dönüşüm, hayatımızda daha fazla yer kaplamaya başladı. Ancak bu dönemlerde ev alan vatandaşların son derece dikkatli olması gerekiyor. Çünkü parasını ödeyip, tapusunu aldığınız evi kaybetme riskiniz bulunuyor.
"EK TEDBİR İHTİYACI SÖZ KONUSU"
Konuyla ilgili vatandaşları uyaran Gayrinmenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşüm projeleri ile ev almak isteyen vatandaşlara bir takım önerilerde bulundu. Özellikle ek tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirten Kiraz, şu açıklamayı yaptı:
"İnşaata 1 yıl başlanmaması ya da inşaatın 6 ay durması halinde vatandaş müteahhitle olan sözleşmeyi tek taraflı fesh edebiliyor. Dönüşüm projelerinde ruhsat aşamasında yüzde 10 teminat zorunlu ve firmalar dönüşümde paylarına düşen konutları kademeli satışa çıkabiliyor. Tüm bunlar vatandaşı korumak adına önemli adımlar oldu. Ancak yeterli diyemiyoruz. Düzenlemeler özellikle dönüşümde hak sahibi olanları korurken ev alan 3. kişi için sorun sürüyor. Bugün bu önlemlere rağmen inşaat firmaları kaynaklı mağduriyetler doğuyor. Bu nedenle ek tedbir ihtiyacı söz konusu"
NELER YAPILMASI GEREKİYOR?
Kiraz, vatandaşların mağdur olmaması adına yapmaları gereken adımları, tek tek sıraladı.
TEMİNAT İSTEYİN
Vatandaşların, tapu iptali gibi durumlarla da karşı karşıya kalabieceğini belirten Kiraz, "Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bir projeden ev alan tüketicinin tapu iptali ile karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Kiraz, “Firma inşaatı yarım bırakır ya da verilen sürede yüzde 90 seviyesinde tamamlamazsa arsa sahipleri sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumda müteahhit hem kendi payına düşen evleri kaybeder hem de 3. kişilere satışlar iptal olur. Tapuları iptal edilen tüketicinin yapabileceği tek hukuki süreç müteahhitten ödemiş olduğu bedeli talep etmek” dedi. Peki vatandaş kendini nasıl korumaya alacak? Kiraz şu yanıtı verdi: “Tüketici Kanunu Ön Ödemeli Satış Yönetmeliği kapsamında müteahhitten teminat talep edin. Bu talep yasal hakkınız. Müteahhit size seçenekli olarak bunlardan bir tanesini sunmak zorunda
Bina tamamlama sigortası
Hak ediş bedelinin bankada olduğuna dair belge
Teminat mektubu (satın aldığı daire bedeli kadar)
Bakanlığın kabul edebileceği bir teminat (müteahhit tarafından sunulacak)
Bu teminat modellerinden birisi size güvence olarak verildiğinde ya bina tamamlanacak siz de hak sahibi olmaya devam edeceksiniz ya da tapunuzu kaybetmiş olsanız dahi bedelini geri alabileceksiniz" ifadesin kullandı.
İMAR DURUMUNU KONTROLEDİN
Uzman isim, bundan bir sonraki adımın imar dosyasının incelenmesi gerektiğini belirtti. Belediyenin bina hakkında yıkım ya da ceza kararının olup olmadığına bakılması gerektiğini ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:
"Müteahhit KDV’den kaçmak için 160 metrekare evi 140 metrekare göstermiş olabilir. Size sunulan ve ruhsat alınan proje aynı mı emin olmalısınız. Bir de son dönemde imar barışına başvurup ‘yapı kayıt belgesi’ alan yapılarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Mesela çatı dublesi ya da bahçe katı bir ev aldınız. O binadan oturanlardan biri dava açıp, ‘Ortak kullanım alanı bir kişi lehine kullanıldı’ diyebilir. Haklıysa bu durumda çatı katı ya da bahçe katına dahil edilen alanlar yıkılır. Üstelik hakkınızda Savcılığa da suç duyurusunda bulunulur, yargılanırsınız"
TAPU KAYDINI İNCELEYİN
"Yine tapu da işlem yapılırken bedelin tam gösterilmesi çok önemli. Tapu harcından kaçınmak için düşük gösterirseniz gayrimenkulü satan kişiye açılan bir dava sonrası (mal varlığını kaçırması davası gibi) mülkünüzü kaybedebilirsiniz. Tapu incelemesinde taşınmazın yönetim planını da detaylı inceleyin. Çünkü size satış yapılırken ‘ekleri ile birlikte inceledim’ diye imzalıyorsunuz. Yönetim planı ne şekilde aidat ödeyeceğiniz ve ortak alanları ne şekilde kullanacağınızı gösterir"
14 GÜN İÇİNDE FESİH EDEBİLİRSİNİZ
Özellikle kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları belirten Kiraz, şu açıklamayı yaptı:
"Gayrimenkulün tapusunu almıyor ve satış vaadi sözleşmesi ile alıyorsanız noterden sözleşme yapmayı ve bu sözleşmeyi de tapuya şerh ettirmeyi unutmayın. Şerhten sonra gelecek haciz ve konulacak ipotekler sizi bağlamayacaktır. Müteahhit ile yapılacak olan sözleşmede ön bilgilendirmenin yapıldığı ve taşınmazla ilgili cayma haklarının yer aldığına da dikkat edin. Bir de sözleşmelerde yüklenici tek taraflı şekilde cezai şart koymuşsa bunun geçerli olmadığını bilerek sözleşmeyi 14 gün sonra da haklı sebeple fesih edebilirsiniz"
KISA SÜRE İÇERİSİNDE İHTARNAME İLE BİLDİRİN
Evin gerisinde meydana gelen sorunlar için kısa süre içerisinde evi size satan kişiye ihtarname ile durumu bildirmeniz gerekiyor. Kiraz, bu konuyla ilgili, "Bağımsız bölümü satın aldıktan sonra taşınmazın içerisinde gözle görülür eksiklik ve ayıp varsa size satan kişiye ihtarname ile bildirin. Bu konuda çok uzun zaman geçmemesi önemli. Kullanım sonrası bir ayıp veya birden fazla ayıp ortaya çıkarsa bu durumu tespit edin veya mahkemeye tespit ettirin. Tespit neticesinde ayıbını giderilmesini isteme, ayıbı giderip bedelini isteme veya ayıp bedelini doğrudan talep etme ve bu ayıp/ayıplar nedeniyle oluşan değer kaybını isteme hakkınız oluşacak"
Bakmadan Geçme





