Evlerinizi hemen kontrol edin: 15 yıl hapis cezası var!
Türkiye'yi yasa boğan Elazığ'da meydana gelen korkunç depremin ardından depremde yıkılan evler üzerinde yapılan çalışmalar devam ediyor.15 YIL CEZASI VAR Yıkılan evler üzerine yapılan çalışmalarda evlerin kolonlarının kesik olmasından dolayı yıkıldığı idd
Türkiye'yi yasa boğan Elazığ'da meydana gelen korkunç depremin ardından depremde yıkılan evler üzerinde yapılan çalışmalar devam ediyor.
15 YIL CEZASI VAR
Yıkılan evler üzerine yapılan çalışmalarda evlerin kolonlarının kesik olmasından dolayı yıkıldığı iddia edilmişti. Bunun yanı sıra evlerde kolon kesme gibi işlemlerde bulunanların bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 15 yıla kadar hapis cezası ile ağır ceza mahkemelerinde yargılanabileceğini açıkladı.
AĞIR CEZA İLE YARGILANABİLİRLER
Hukukçular evlerde vatandaşların gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirterek kolon kesilen evlerde vatandaşların ağır ceza ile yargılanacağını duyurdu. Elazığ'da yıkılan binada kolonun kesildiğinin ispat edilmesi halinde bu işe kalkışanlara ne gibi cezalar verileceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Cevat Kazma, "Türk Ceza Kanunu’nun 85.maddesi gereği 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan ağır ceza mahkemelerinde yargılamasına karar verilebilecek. Bina yaparken müteahhidin ve yapı denetim firmasının ilgili kanun ve yönetmeliklere uyarak inşaat yapması gerekiyor. Açılan soruşturma kamu hukukundan kaynaklı olduğu gibi müteahhit de aynı suçtan yargılanacaktır. Dolayısı ile eski binalarda da binanın yaşı değil ölüm ve yaralanmanın gerçekleştiği tarih esas alınır. 30-40 yıllık binalarda da aynı cezai durumlar geçerlidir. Binalara yönelik cezai sorumlulukların gündeme gelmesinden tüm bina sahipleri birlikte sorumlu olacağından yaptırımın geçerli olması gerekir. Ancak cezaların şahsiliği de dikkate alınacaktır." dedi.
KİRA VE BARINMA YARDIMI ALABİLİRLER
Ayrıca oturdukları evin çürük çıkması durumunda bu tarz binalarda oturanların evlerinin tahliyesini gerçekleştirebileceğini de aktaran Kaba, tahliye sonrası bina yenileme kapsamında kira ve barınma yardımı gibi hakların gündeme gelebileceğini dile getirdi.
Bakmadan Geçme





