Genel

Aydın’daki toplu balık ölümlerine takipsizlik kararı

AYDIN (AA) – Büyük Menderes Nehri’nin Aydın’ın Söke ilçesindeki bölümünde yaşanan toplu balık ölümlerine ilişkin başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Nehirde yaşanan toplu balık ölümlerine ilişkin Aydın Barosu Başkanlığı ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğinin şikayeti doğrultusunda Söke Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma tamamlandı.

Soruşturma dosyasına eklenen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü raporunda, bölgedeki atık su tesislerinden alınan numunelerin incelendiği ve ölümlerin bu sebepten olmadığının görüldüğü bildirildi.

Raporda, “Balık ölümlerinin, ana tahliye kanalında yosunlaşma, aşırı bitki gelişimi, sıcaklık artışı, zirai ilaç ve gübrelerin su sirkülasyonu olmaması ve tahliye kanalında biriken suyun tolere düzeyin üstünde kirliliğe sahip olması gibi çeşitli nedenlerle çözünmüş oksijen miktarının düşmesi nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği kanaatine varılmıştır.” bilgisi yer aldı.

Başsavcılıkça tebliğ edilen kararda ise şu ifadeler kullanıldı:

“Alınan raporlar ve dinlenen tanık beyanlarına göre, balık ölümlerine dışarıdan herhangi müdahale veya kirliliğin sebep olmadığı, raporda da belirtildiği üzere gece vakti yaşanan ani oksijen miktarındaki düşüşler ve diğer nedenlerin etkili olduğu, dolayısıyla bir kimseye atfı kabil herhangi kusur bulunmadığı ve kovuşturma yapılmayacağı anlaşılmıştır.”

Büyük Menderes Nehri’nde geçen yıl 22 Mayıs’ta toplu balık ölümleri meydana gelmiş, olaya ilişkin ilgili kurumlarca inceleme başlatılmıştı.