Genel

BM’nin “Gelişmiş Acil Frenleme Sistemi” taslağında anlaşma sağlandı

CENEVRE (AA) – Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Japonya ve Avrupa Birliği’nin (AB) de bulunduğu 40 ülkenin özellikle şehirlerdeki trafik kazalarının önüne geçmek için BM’nin Gelişmiş Acil Frenleme Sistemi (AEBS) Yönetmeliği taslağını kabul ettiğini bildirdi.

UNECE Sözcüsü Jean Rodriguez, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, AEBS sistemi hakkında BM’nin hazırladığı yönetmelik taslağına ilişkin bilgi verdi.

Rodriguez, sistemin otomobil ve diğer hafif taşıtların, önlerindeki araç veya yaya hareketlerini algılayacağının altını çizerek, AEBS’nin gerektiğinde çarpışmayı durdurmak için freni harekete geçireceğini aktardı.

Sistemin öncelikle şoförü uyaracağını belirten Rodriguez, şoförün uyarıyı görmemesi durumunda sistemin otomatik olarak freni harekete geçirerek araçları durduracağı bilgisini paylaştı.

– AB ve Japonya sistemi zorunlu hale getirdi

Rodriguez, Japonya ve AB’nin de bulunduğu 40 ülkenin BM’nin AEBS yönetmeliği taslağını kabul ettiğini ifade ederek, yeni sistemin 2020 başlarında uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

Gelişmiş Acil Frenleme Sistemi’nin, özellikle şehirler başta olmak üzere yollarda yol güvenliğini önemli ölçüde artıracağına dikkati çeken Rodriguez, AB ülkelerinde 2016’da 9 bin 500 trafik kazası meydana geldiğini anımsattı.

Rodriguez, AEBS’nin bazı ülkelerdeki otomobillerde halen kullanıldığını belirterek, bununla beraber BM regülasyonunu içermeyen bu ülkelerdeki sistemin standartlar bakımından eksik olduğunu dile getirdi.

BM yönetmeliğinin geliştirilmesine öncülük eden AB ve Japonya’nın, AEBS’nin tüm yeni otomobil ve hafif taşıtlar için zorunlu olacağını açıkladığını vurgulayan Rodriguez, “Bu, her yıl AB’de 15 milyon yeni otomobil (2017 satış rakamları) ve Japonya’da da 4 milyon yeni otomobilin (2018 satış rakamları) hayat kurtarıcı AEBS teknolojisiyle donatılmış olacağı anlamına geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sistemin uygulanabilmesi için araçların saatte 60 kilometre veya altında hızla seyretmesi gerekiyor.

– AEBS Türkiye’de de zorunlu olacak

Öte yandan UNECE sözcülerinden Thomas Croll-Knight, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yönetmeliğin hazırlanmasında ve geliştirilmesinde çok önemli rol oynadığını vurguladı.

Croll-Knight, Türkiye’nin UNECE’nin Araç Düzenlemelerinin Uyumlaştırılması için Dünya Forumu’nun üyesi bir ülke olarak, BM’nin Gelişmiş Acil Frenleme Sistemi Yönetmeliği’ne sunduğu katkıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

UNECE’nin haziran ayında Cenevre’de yapılacak oturumunda AEBS yönetmelik taslağının üye ülkelerin oyuyla kabul edilerek yürürlüğe gireceğini ifade eden Croll-Knight, Türkiye’nin de yeni fren sistemini uygulayan öncü ülkeler arasında yer alacağını kaydetti.