Genel

Çalışanlar dikkat! Bunu yaparsanız tazminatsız kovulursunuz! Yargıtay'dan emsal karar!

Özel bir şirkette, Ar-Ge bilgi teknolojileri bölümünde proje yöneticisi olarak görev alan bir çalışan, yönetimin 2 defa “Sakalını Kes” uyarısını dikkate almadı. Tazminatsız olarak kovulan genç, soluğu İş Mahkemesi’nde aldı. İş yerinde bazı çalışanların sakal bıraktığını belirterek bu kararın iş haklarına aykırı olduğunu ifade etti.

DEVREYE YARGITAY 9. HUKUK MAHKEMESİ GİRDİ

İş Mahkemesi davanın kabulüne hükmetti. Davalı olan şirket kararı temyiz edince, bu sefer de devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. İki taraf arasında imzalanan iş sözleşmesine göre sakal bırakmanın yasak olduğu açık bir şekilde düzenleme olmadığını belirtti.

Çalışanlar dikkat! Bunu yaparsanız tazminatsız kovulursunuz! Yargıtay'dan emsal karar!

DAVA REDDEDİLDİ

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kararında şu ifadeleri kaydetti:

“İş sözleşmesinin ‘özel şartlar 11/b maddesinde ‘İşçi, iş yerinde çalışma mevzuatı ve işveren tarafından çıkartılmış ve çıkartılacak yönetmelik, genelge, sirküler talimat vb. gibi düzenlemelere uymayı kabul ve taahhüt eder’ şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Davacının da kabulünde olduğu gibi yapılan duyuru ile sakal bırakma yasağının bulunduğu çalışanlara bildirilmiş, davacı bildirime ve kendisine yapılan iki uyarıya rağmen sakal bırakmaya devam etmiştir. Davacının bu davranışı nedeniyle iş ilişkisinin olumsuz bir şekilde etkileneceği ve iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği anlaşıldığından, feshin geçerli nedene dayandığının kabulü ile davanın reddi yerine yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Mahkemenin kararının bozularak ortadan kaldırılmasına, iş akdinin geçerli nedenle feshedildiği anlaşıldığından davanın reddine oy birliği ile karar verilmiştir”