Genel

FETÖ sanığı çifte hapis istemi

KİLİS (AA) – Kilis’te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) “askeri mahrem yapılanması”na yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski üsteğmen ve eşi hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ’nün “askeri mahrem yapılanması”nda yer aldıkları iddia edilen üsteğmen H.K. ve eşi M.K. hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan eski üsteğmen H.K. ve eşi M.K. için “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, Kilis Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede ifadelerine yer verilen eski üsteğmen H.K, örgütle üniversite okurken tanıştığını belirtti.

İkinci ve üçüncü sınıfta örgütün “ev abiliği” yaptığını anlatan H.K, bir süre sonra örgütten ayrılmak istediğini ancak o dönem kendisinde sorumlu kişilerin “subaylık” vaadiyle bu istediğinden vazgeçirdiğini ifade etti.

Üniversite son sınıfa “mahrem abi” olduğunu ve kendisine “Hasan” kod adıyla Kuleli Askeri Lisesi 3. sınıfta okuyan bir öğrencinin sorumluluğunun verildiğini aktaran H.K, şöyle devam etti:

“Sorumlu olduğu askeri öğrenciyle 4-5 kez kontörlü telefonla görüşerek İstanbul’da buluştum. Askeri öğrenciyle buluştuğumda gözle namaz kılma, teyemmümle abdest alma gibi örgütün deşifre olmamak adına bulduğu tedbir yöntemleri hakkında uyarılarda bulundum. Bu süreçte 2013-2014 eğitim öğretim yılı ilk yarısının sonlarına doğru subaylık kampı adı altında örgütün yurduna yerleştirildim. Kampta sınava hazırlanan herkes sözleşmeli subaylık sınavını kazandı. Subaylık kampında iki ayrı şahıs daha vardı sorumlu abiler bize hitaben ‘merak etmeyin subay olacaksınız siz maneviyatınıza yoğunlaşın’ diyordu.”

H.K, daha sonra askeri eğitim almaya başladığını bu süreçte örgütle bağlantını kesmediğini ve 2015’te İzmir’de teğmen olarak göreve başladığını aktararak, eşiyle “katalog” yönetimiyle evlendiğini de kaydetti.

– “İşe yerleştirileceğim söyledi”

İddianamede etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade veren M.K. ise örgüte maddi imkansızlıklar nedeniyle katıldığını bildirdi.

M.K, örgütte belli bir süre bulunduktan sonra ayrılmak istediğini iddia ederek, kendisine verilen vaatleri şöyle anlattı:

“Önemli şirketlerde işe yerleştirileceğimin söylenmesi üzerine cemaatten ayrılmaktan vazgeçtim. Örgütte ‘mezuncu’ olarak tabir edilen kişi, cemaatten kopmak isteyen öğrencileri zaafları olan iş ve eş bulma vaatleriyle önlemeye çalışır. 2014-2015 eğitim öğretim yılı başında eğitim danışmanı tarafından büyük bölge talebe mesulü olarak görevlendirildim ve sorumluluk alanındaki 12-13 öğrenci evinde sohbet vermeye başladım. Sohbetlerde kopmaları önlemek amacıyla öğrencilerle özel olarak ilgilendik.”

Bu süreçte örgüt üyelerince telefonuna WhatsApp görünümlü 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ByLock programı ve “Kakaotalk” yüklendiğini ve görüşmeler yaptığını bildiren M.K, “Örgüte ait dershanede çalıştığım dönem düzgün maaş vermemeleri ve ailemin baskısı üzerine ayrılmaya karar verdim. Bunun üzerine ‘mezuncu’ H.T. benimle irtibata geçerek cemaat tarafından evlendirilmemin planlandığını söyledi. Daha sonra belirlediğim kriterler doğrultusunda üç şahısla görüştüm ve bunlardan H.K. ile katalog sistemiyle evlendirildim.” değerlendirmesinde bulundu.

M.K, darbe girişimi sonrası ablasının GSM hattını alarak diğer hatlarını ve ByLock programının yüklü olduğu telefonumu kırıp attığını da kaydetti.