Genel

FETÖ’nün komiser yardımcılığı sınavındaki usulsüzlükleri bilirkişi raporunda

ANKARA (AA) – SERTAÇ BULUR/ORHAN ONUR GEMİCİ – 2010 yılındaki komiser yardımcılığına geçiş sınavına yönelik yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında, söz konusu sınavı kazanan bin 500 kişiden bin 134’ünün sınavdan önce soru ve cevapları gördüğü belirlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 2010’daki Polislikten Komiserliğe Geçiş Sınavında FETÖ üyelerinin yazılı sınav öncesinde sorulara erişerek bunları örgüt mensuplarına verdiklerinin tespiti üzerine 76 ilde eş zamanlı başlatılan operasyonlara konu soruşturmaya ilişkin bazı detaylar ortaya çıktı.

Buna göre, 9 bin 387 kişinin girdiği sınavdan önce soru ve cevapları, FETÖ üyeleri tarafından örgüt mensubu polis memurlarına verildi. Bu tespit, itirafçı beyanları, bilirkişi raporları ve diğer delillerin doğrultusunda yapıldı.

– İptal edilen 13 soruya aynı yanlış cevabı vermişler

Üniversitelerde görevli akademisyenlerce soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna göre, sınav sonrasında yanlış olduğu anlaşılarak mahkeme kararıyla iptal edilen 13 soruya FETÖ üyelerinin neredeyse tamamı, aynı yanlış şıkkı işaretleyerek doğru sayılan cevabı verdi.

FETÖ üyeleri, uzmanların “çözülmesi zor” olarak değerlendirdiği 8 soruyu doğru cevapladı.

2010 Komiser Yardımcılığı Sınavını bin 99 asil ve 401 yedek olmak üzere bin 500 kişi kazandı.

– Kazananlar büyük çoğunluğu soruları önceden görmüş

Aralarında sınavı kazanmasına rağmen kontenjan nedeniyle rütbe alamayan kişiler ile sonradan yürütülen soruşturmalar sonucu rütbeleri sökülen veya çeşitli nedenlerle Komiser Yardımcılığı Kursunu tamamlayamayan adayların da bulunduğu toplam bin 134 kişinin sınav soru ve cevaplarını önceden görerek sınavı kazandıkları ve bu sınavda şüpheli oldukları tespit edildi.

Soruşturma kapsamında yürütülen çalışmalarda FETÖ’nün, farklı nedenlerle asil kazanan adayın yerine yedek listeden yerleştirileceklerin de örgüt üyesi kişilerden olması için çaba sarf ettiği, rütbelilerin tamamının örgüt üyesi olması için hiyerarşik yapıda boşluk bırakmayacak şekilde tertiplendiği tespit edildi.

Komiser yardımcılığı gibi terfi sınavlarını FETÖ yardımıyla ile kazanıyor olmanın örgüt üyelerinde motivasyon kaynağı olduğu ve örgüt içi aidiyet duygusunu artırmak amacıyla terör örgütü tarafından kullanıldığı belirlendi.

Komiser yardımcısı olmak için örgüte biat etmenin zorunlu olduğu yönünde personel arasında yaygın kanaat oluştuğu da yapılan tespitler arasında yer aldı.

Söz konusu sınavı kazanan adayların yüzde 75,4’nün, FETÖ üyesi olduğu bilirkişi raporlarına yansıdı.

Sınav soruşturması kapsamında haklarında adli işlem yapılmayan bin 112 şüpheliden 923’ünün (yüzde 83) KHK’ler kapsamında kamu görevinden çıkarıldığı anlaşıldı.

– Şu ana kadar 648 şüpheli gözaltına alındı

Bunun üzerine “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma”, “Örgütün faaliyeti çerçevesinde resmi belgede sahtecilik” ve “Kamu kurumlarının zararına nitelikli dolandırıcılık” suçunu işledikleri gerekçesiyle bin 112 şüphelinin yakalanması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda 76 ilde sabah saatlerinde eş zamanlı olarak operasyonlar başlatıldı.

Operasyonlarda şu ana kadar 648 şüpheli gözaltına alındı.

Haklarında yakalama kararı bulunan 156 şüphelinin ise diğer FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu olduğu anlaşıldı.

Söz konusu soruşturma kapsamında çalışmaların devam ettiği öğrenildi.