Genel

Herkes bunu araştırıyor! Peygamber Süpürgesi nedir? Peygamber Süpürgesi Otu nerede yetişir? Koronavirüs iyi geliyor mu?

Türkiye’de de Kaz Dağları’nın eteklerinde yetiştirilmeye başlanacak olan Peygamber Süpürgesi otu hakkında internet üzerinde çok fazla araştırma yapılıyor. Peygamber Süpürgesi otu yararları nelerdir? Koronavirüs iyi geliyor mu?

PEYGAMBER SÜPÜRGESİ OTU NEDİR?

Asıl adı Artemisia Annua olan bu bitki, yıllık pelin, tatlı annie, tatlı pelin gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. Ilıman Asya bölgesine ait olan bu bitki, son dönemlerde Amerika’nın çeşitli bölgelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştı. Doğallaştırılan bitkinin ülkemizde de yetiştirilmesi planlanıyor. Yıllık ve kısa günlük olan bu bitki, en az 100 cm boyuna ulaşır. Rengi yeşil – sarımtırak arasındadır. Yapraklı olan Peygamber Süpürgesi’nin yaprakları en fazla 3-5 cm arasındadır.

PEYGAMBER SÜPÜRGESİ OTU FAYDALARI NELERDİR?

Peygamber Süpürgesi’nin faydaları internet üzerinden çok fazla araştırılmaktadır. Bu bitkinin en önemli özellikleri arasında ateş düşürmesi, kuvvet vermesi ve mide sağlığını koruması bulunmaktadır. İçeriği sayesinde tıbbi açıdan önemli olan bu bitki, bir takım hastalıkların tedavisi için de kullanılabilmektedir. Kokusunun karakteristik olması da evde süs bitkisi olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

TÜRKİYE’DE NEREDE YETİŞTİRİLECEK?

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen bu bitki, Türkiye’de Kaz Dağları, Balıkesir civarında yetiştirilmesi planlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Balıkesir Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Gülendam Tümen, açıklamasında Kaz Dağlarına fidelerin adaptasyon sağlaması için dikilmiş olduğunu belirterek şu sözleri ifade etti:

“Etken madde yüzdesi istenilen standartla geliştirilmiş tohumlar, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma merkezine getirtilerek, fideleri oluşturulmuş olan Artemisia Annua fideleri adaptasyon çalışması için Kaz Dağları’na dikilmiştir. Yapılan araştırmalarda, Artemisia Annua, Kovid-19’un en önemli tedavi ilaçlarından biri olarak gösterilmekte. Bugün Çin, Malezya, Endonezya, Madagaskar gibi ülkelerin vazgeçilmez Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilacı şimdi ülkemizde üretilmek üzere ilk adım atıldı. Bitki gelişimini tamamladıktan sonra ekstraksiyon yöntemiyle ekstreleri hazırlanıp, halkımızın kullanımına sunulacaktır”

KORONAVİRÜSE KARŞI ETKİLİ Mİ?

Bitkinin koronavirüse karşı etkili olduğuna yönelik henüz yapılmış bir çalışma bulunmuyor. Sadece 2020 yılının Nisan ayında Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, bu bitkiden elde edilen bir içeceğin virüsün tedavisinde kullanılabilmesi için bir öneri de bulundu. Konuyla ilgili üniversite öğrencileri çalışmalarına devam ediyor.