Genel

İzin günü çalışanlar dikkat! Yargıtay'dan haftalık izne ilişkin sevindiren karar!

Yargıtay, izinleri ilgilendiren önemli bir karar aldı. Özel sektörde, haftalık izninde çalışan bir vatandaş, açmış olduğu davada itirazı kısmen kabul edildi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, konuya ilişkin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46’ncı maddesine göre, haftalık iznin 24 saat olarak verildiğini belirterek, iznin bölünerek kullandırılamayacağını hatırlattı.

İŞÇİ MAHKEMEYE BAŞVURDU

Özel sektörde, bir ilaç firmasında 8 sene boyunca çalışan bir çalışan, çalıştığı yerden kovuldu. 2. İş Mahkemesi’ne giden işçi, gece çalışması, tatil ücreti ve fazla çalışma ücretleri gibi çeşitli ödemelerin yapılmasın talep etti. Aynı zaman haftada 7 gün boyunca çalıştığını ifade eden çalışan, davanın kısmen kabulünü sağladı.

İzin günü çalışanlar dikkat! Yargıtay'dan haftalık izne ilişkin sevindiren karar!

MAHKEMEDE KARARI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, haftalık izinle ilgili emsal bir karara imza attı. Belirtilen kararda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46’ncı maddesine göre çalışanın iznin haftada 24 saat olduğunu belirterek kararında şu ifadeyi kaydetti:

Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullandığından söz edilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. Buna göre hafta tatilinin 24 saatten az olarak kullandırılması halinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılır.

Somut uyuşmazlıkta, dava dilekçesi incelendiğinde davacı işçinin hafta tatilinde çalışma şekline ilişkin herhangi bir açıklamada bulunulmadığı gibi, dilekçede normal mesainin haftanın 6 günü olduğu açıkça ifade edilmiştir. Dava dilekçesindeki bu açıklama ve tüm dosya kapsamından davacı işçinin davalıya ait iş yerinde haftanın 7 günü çalışmadığı anlaşılmakla, hafta tatili ücreti talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne hükmedilmesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir”