Genel

Özbekistan, 2025’te 7 milyar dolarlık tekstil ürünleri ihraç edecek

TAŞKENT (AA) – Dünyanın önemli pamuk üretici ve ihracatçılarından olan Özbekistan 2025 yılında üretilen ipliğin tamamını ülkede işleme yoluyla tekstil ürünleri ihracatını 7 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkede tekstil, giyim ve triko sanayi sektörünün geliştirilmesi ve ihracat potansiyelinin artırılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Kararnameye göre, Özbek hükümeti 2019-2025 yıllarında tekstil sektörünün geliştirilmesi amacıyla, ülkedeki tekstil işletmelerine çeşitli imtiyazlar tanıma yoluyla ülkede üretilen pamuğun tamamını kendi tekstil fabrikalarında işlemeyi ve tekstil ürünleri ihracatını 2025 yılında 7 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Bu amaçla, 1 Nisan’dan itibaren 2019-2025 yıllarında üretilen tekstil ürünlerinin en az yüzde 80’ini ihraç eden işletmelerin aldığı kredi faizlerinin belirli kısmı Girişimciliği Destekleme Devlet Fonu tarafından karşılanacak.

Bakanlar Kurulu üç ay içerisinde 2019-2025 yıllarında tekstil, giyim ve triko sanayi sektörünün geliştirilmesine yönelik eylem planını kabul edecek. Ayrıca, ülkedeki tekstil işletmelerinin ortak bilgi bankası oluşturularak faaliyete geçirilecek.

Özbekistan, 2018’de yurt dışına 1,5 milyar dolarlık tekstil ürünleri ihraç ederken, bu rakamın 2019’de 1,9 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor.

Pamuk üretiminde dünyada altıncı, pamuk ihracatında ise beşinci olan Özbekistan’da yıllık ortalama 3 milyon tona yakın pamuk üretilirken, halen bu pamuğun yüzde 60’ı ihraç ediliyor.
Özbek makamları, daha önce de tekstil sektörünü geliştirerek, yurt dışına pamuk ihracatını giderek azaltmayı hedeflediklerini çeşitli vesilelerle dile getirmişti.