Genel

Pedagojik formasyon nedir? Formasyon nasıl alınır? Formasyon kaldırılıyor mu?

Formasyon, Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olmasını sağlayan ve bu alanda kendini geliştiren kişilerin aldığı belgedir. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın formasyonu kaldıracaklarına dair açıklamaları gündeme gelmişti. Ardından Milli Eğitim Bakanı Mustafa Safran’da formasyonun kaldırılacağına dair açıklamalarda bulundu. Bunun üzerine formasyon kaldırılması adına destek amaçlı imza kampanyaları düzenlendi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran tarafından yükseköğretim elemanları ile bir araya gelinen toplantıda yapılan formasyonun kaldırılacağı açıklaması üzerine imza kampanyaları başlatıldı.

Formasyonun kaldırılmaması için imza toplandı

Pedagojik formasyon nedir? Formasyon nasıl alınır? Formasyon kaldırılıyor mu?

Geçtiğimiz yıl formasyonun kaldırılacağı gündeme gelmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz 2023 Vizyon Belgesinin açıklandığı toplantıda, eğitim fakültesi mezunu olmayıp öğretmenlik mesleğini yapmak isteyen kişilerin almak için çaba sarf ettiği pedagojik formasyon şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. 

Erdoğan, Eğitim sisteminde uygulanacak yeniliklere ilişkin, “Önümüzdeki dönemde bir öğretmenlik meslek kanunu hazırlanıp çıkarılacak. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. halen 4+2 olmak üzere toplam 6 yıl olan sözleşme süresini, 3+1 toplam 4 yıla indiriyoruz. Öğretmenliğe kabulde uygulanan Pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Artık bu eğitimi bakanlığımız kendisi verecek. Anaokulu eğitimini de gerekli alt yapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz” demişti.

Pedagojik formasyon nedir?

Pedagojik formasyon, öğretmen adaylarının eğitim ve öğretim verebilmesi için alması gereken bir eğitim. Eğitim fakülteleri ‘pedagojik formasyon’ dersi alarak mezun olurken, diğer öğretmen yetiştiren kurumların mezunları da isterse eğitim fakültelerinde bu eğitimi tamamlayabiliyor. Adaylara gelişim psikolojisi, ölçme-değerlendirme, sınıf yönetimi, rehberlik gibi dersler veriliyor. Bu programlara MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun açıkladığı yaklaşık 100’e yakın alandan mezun olan herkes katılabiliyor. Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabiliyor. Bunlardan bazılarının ücretleri 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Formasyonu kimler alabilir? 

Formasyon için öncelikle MEB tarafından belirlenen pedagojik formasyon eğitimi alabilen bölümlerden birini okumanız veya okuyor olmanız lazım. Eğer hala okuyorsanız bu bölümde en az 2 yarıyıl bitirmiş olmanız lazım. Formasyon eğitimi alabilen bir bölümde okuyup okumadığınızı MEB’den bakabilirsiniz. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullarında uyumlu olmazı gerekiyor. Eğer lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 olması lazım. Bu eğitim için ayrıca YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okumanız gerekiyor. Her sene YÖK tarafından belirlenen bu üniversitelere listeler gönderiliyor. Bu listelerde hangi bölümden kaç kişi bu alınacağı yazıyor. 

Formasyon ne kadar sürer?

Öğrencilerin eğitim durumuna göre bu süre değişiklik göstermektedir. Lisans mezunları için iki yarıyıl, birinci sınıf öğrencileri için altı yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri için ise bu süre iki yarıyıldır. 

Formasyon nasıl alınır?

Formasyon almak isteyen kişilerin başvuruları için birtakım belgeleri tamamlamaları gerekmektedir. Bu belgeler; Başvuru formu, öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi, iki adet vesikalık fotoğraf, onaylı lisans not durum belgesi, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir. Bazı durumlarda üniversiteler başka belgeler de talep etmektedir. 

Formasyon ücretleri ne kadar?

Formasyon eğitimi için ödenen ücretler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Çoğu üniversitede bu fiyat 2000 lira civarı olarak belirlenmektedir.

Bir Yorum

  1. Kaldrılısın. KALDIRILSIN FORMASYON Sayın CUMHURBAŞKANIM. Zaten piyasa durgun iş imkanı kötü KPSS Çin seti gibi engel yolumuzda bir de Eğitim mesleğini O bölümün bu bölümün mezunlarıyla mı bölüşeceğiz??? Olmaz böyle şey olmamalı adil değil, hele ki bin bir çileli öğretmenler için. HERKES ÖĞRETMEN OLAMAZ! BU KUTSAL MESLEĞİ PAZARCI GİBİ ÖNÜNE GELEN YAPAMAZ HER ÖNÜNE GELEN ÖĞRETMENİM DİYE ORTALIKTA SALINAMAZ NE DİYE EĞİTİM FAKÜLTESİ YE BİR FAKÜLTE VAR O ZAMAN ŞAKA MI BU YAHU?? BIKTIM BU SAÇMA DÜZENDEN.

  2. kardeş formasyon kaldırılırsa harita öğretmenliğine edebiyatcıyı mı getirecekler. bu eğitim tamamen kaldırma taraftarı değiller meb tarafından yine verilecek

  3. Yazık değil mi öğrencilerin geleceğiyle oynuyorsunuz zorla okuyorlar emek ediyorlar sadece istedikleri okuyup bir iş sahibi olmak öğrenci için formasyon iyi ise kaldırılmasın önleri kapatılmasın

  4. Formasyon kaldirilmasin!! Onca sene okuyoruz her sene biseyler değiştiriliyor hep onumuz kapanıyor bir baltaya sap olamadık daha …

  5. Ben kızımı formasyon alacak diye Mardin gonderdık 5 yıl okuyacak kaldırılırsa bizim durumumuz ne olacak peki kaldırılmasın kıt kanat okutuyorum zsten

  6. Formasyon kaldırılmasın ben bir yerlere gelebilmek için aileme söz verdim ve formasyon alabileceğim ümidiyle bölümümü seçtim ailemi hayal kırıklığına uğratmak istemiyorum çok çabalıyorum lütfen kaldırılmasın.