Genel

Siyanürlü atık maddenin yola dökülmesi davası

İSTANBUL (AA) – Büyükçekmece’de, siyanür içeren atık maddeyi yol kenarına dökerek 9 koyunun ölmesine neden olduğu iddia edilen 2 kişinin, “hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletmek” suçundan yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Ramazan Kuru ve Bülent Günoğlu ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan Ramazan Kuru, atık madde taşımacılığına aracılık yaptığını, Avrupa Yakası’ndaki işleri taşeron firmalara verdiklerini, malzeme döküldükten aldıkları evrakı ilgili yere sunduklarını anlatarak, suçsuz olduğunu söyledi.

Sanık Bülent Günoğlu da savunmasında, olay günü sabah 07.00’de Halkalı’dan yola çıktığını, 07.15’te atığı alacağı ilgili firmaya gittiğini belirterek, “Ben alacağımı banyo atık suyu diye biliyordum. Bana atık suların döküldüğü bacalara aldığım malzemeyi dökmemi söylediler. Firmanın yakınındaki atık su bacaları var. Daha önce vidanjörlerin buralara boşaltım yaptığını gördüm. Saat 10.00’da başka bir yere yetişmek zorunda olduğum için acelem vardı. Bu sebeple bana dedikleri yere döktüm. İşimi kolaylaştırdım.” dedi.

Maaşlı çalışan bir eleman olduğunu ve kendisine ne söylenirse onu yaptığını dile getiren sanık Günoğlu, olay günü taşıdığı başka bir maddenin atık olduğunu ve İkitelli’deki atık dökme merkezine gitmesini söylediklerini ifade etti.

Sanık Günoğlu, “Yolda giderken biri selektör yaptı. Araçtan taşıdığım madde vanadan sızdırıyormuş. Arızayı gidermeye çalıştım, vanayı kapadım. O sırada 2-3 ton sızma olmuş. Arızayı giderdikten sonra arıtma tesisine gittim. Ben içinde ne olduğunu bilmiyordum. Ben cezaevinden çıktıktan 1 ay sonra beni işten çıkardılar. Ben o gün bana verilen belgelerde ne yazdığını bilmiyorum.” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanıkların HTS kayıtlarının alınmasına karar vererek, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

– İddianameden


Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Bülent Günoğlu’nun atık madde taşımacılığı yapan bir şirkette şoför olarak çalıştığı, diğer sanık Ramazan Kuru’nun ise atık madde taşımacılığına aracılık yaptığı belirtiliyor.

İddianamede, Kuru’nun 3 Nisan 2018’de, Günoğlu’na telefonla araçlarının arızalandığını söyleyerek, atık maddeyi alıp uygun bir yere boşaltmasını istediği kaydediliyor.

Yükün anlaşma gereği Gebze’de faaliyet gösteren bir şirkete teslim edilmesi gerektiği aktarılan iddianamede, sanık Günoğlu’nun, Kuru’nun talimatı uyarınca atığı Esenyurt’ta bulunan bir kanalizasyon giderine boşalttığı ifade ediliyor.

Günoğlu’nun aynı gün yeniden atık yük yüklendiği anlatılan iddianamede, sanığın atığı Başakşehir’de faaliyet gösteren arıtma tesisine götürmek üzere yola çıktığı ancak Büyükçekmece’de belirlenemeyen miktarda atık maddeyi yol kenarına boşalttığı, daha sonra da yükün tamamını arıtma tesisinde boşaltılmış gibi belge aldığı anlatılıyor.

Atık maddenin yakınlardaki dere yatağı ve su birikintisine karıştığı, müşteki Halim Yenici’ye ait 9 koyunun buradan içtikleri su nedeniyle kısa süre içerisinde öldükleri aktarılan iddianamede, şunlar kaydediliyor:

“Şikayetçi elektrik direğinde kaçak olduğu düşüncesiyle TEDAŞ ekiplerine haber vermiş ancak kaçak olmadığı anlaşıldığında, İSKİ ekiplerince sudan numune alınmıştır. Yapılan analiz raporuna göre, atık maddenin diğer maddeler ile siyanür içerdiği tespit edilmiştir.”

Sanıkların ilgili arıtma tesislerine götürmeleri gereken siyanürhail zehirli atık içeren maddeleri, çevre ve canlı sağlığı için tehlike oluşturacak şekilde boşaltmak suretiyle çevrenin kasten kirletilmesi suçunu işledikleri vurgulanan iddianamede, sanıklar Bülent Günoğlu ve Ramazan Kuru hakkında “hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletmek” suçundan 5 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası ve bin gün adli para cezası isteniyor.