Genel

Tarih verildi! Yeni askerlik düzenlemesi ne zaman Meclis'e geliyor?

Tek tip yeni askerlik sistemi ile ilgili son durum milyonlarca genç tarafından merak ediliyor. Genel Kurul, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifinine ilişkin görüşmek üzere 11 Haziran Salı günü toplanacak. 

Yeni askerlik sistemi ne zaman görüşülecek?

Yeni askerlik sistemiyle ilgili yasal düzenlemenin Ramazan Bayramı’ndan önce TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı sistemle ilgili taslağın 11 Haziran’da TBMM Genel Kurulu’na geleceğini söyledi. Buna göre düzenleme yarın TBMM’de görüşülmeye başlanacak.

Tarih verildi! Yeni askerlik düzenlemesi ne zaman Meclis'e geliyor?

Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak.

Buna göre, bugün itibariyle bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak. (40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira)

6 ayı tamamlayan askerler terhis olabilecek

Akar’ın bu açıklamasının ardından halen askerlik görevini yerine getirenlerin erken terhis olabileceği de gündeme geldi.

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, “Şu anda bu teklif yasalaşırsa, 12 ay görev yapan askerlerin görev süresi 6 aya düşerek terhis olması gündeme gelebilecek. Bu konu net değil. Beklenti yaratmak doğru değil ama adalet açısından, 6 ayı tamamlayan askerler terhis olacak. Tasarıda bir madde yer alacak” ifadelerini kullandı.

Tarih verildi! Yeni askerlik düzenlemesi ne zaman Meclis'e geliyor?

Kendiliğinden gelenlere 5, yakalananlara ise her gün 10 TL ceza

Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını  zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda  bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak  kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden  gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari  para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye  yetkili olacak.

Yeni askerlik sistemi ile ilgili detaylar

2 MİLYON 200 BİN YÜKÜMLÜ: Yeni askerlik sistemi düzenlemesi ile önceki yıllardan kalan silah altına alınabilecek 2 milyon 200 bin yükümlünün eritilmesi amaçlanıyor. Öğrenim nedeniyle erteli 1 milyon 600 bin, askerliğe elverişli değildir raporlu 50 bin, ölüm veya vatandaşlıktan çıkarılan 20 bin, diğer erteli (hapis hastalık, hatalı kayıt) 70 bin, yoklama kaçağı (bakaya) 460 bin kişi bulunuyor.

İKİNCİ 6 AY İÇİN HARÇLIK: Askerlik hizmeti herkes için 6 ay olacak. 6 aylık mecburi hizmetin ardından ikinci 6 ay tezkere uzatmak isteyenlere 2 bin lira harçlık verilecek. Bu seçenek, kıtaların ikinci 6 aylık dönemde boş kalmaması için düşünüldü. 420 bin kişinin en az yarısı ya da 3’te 1’i kıtalarda kalacak.

Seçenekli olarak eğitim durumlarına göre, zorunlu hizmet sonunda sınava girecek er veya erbaşlar, astsubay olabilecekler, belirli kriterleri sağlayanlar da subay olacak. Er olarak TSK’ya giren bir gencin kariyer yolu, generalliğe kadar açık.

KENDİNİ DÖNDÜREN SİSTEM: Kendi kendine yeterli bir ekosistem oluşturulmaya çalışıldı. Dövizle/bedelli askerlikten elde edilen kaynakla, TSK’da görev yapacak askerlerin maaşları ve giderleri karşılanacak. Bir diğer yenilik de yedek astsubaylık. Meslek yüksek okulunu bitirenler dışında; lisans ve lisans üstü mezunları da yedek astsubaylığı tercih edebilecek. Oradan yedek subaylığını da yolu açık. Bakan Akar, sisteme giren bir kişinin en geç 10 sene içinde subay olacağını söyledi.

LİSE MEZUNLARI 6 AY ASKERLİK YAPACAK: Lise mezunu olanların ya bedelli askerlik yapıp 1 ay zorunlu temel askerlik hizmeti alacağını ya da toplam 6 ay askerlik yapacağını belirten Akar, üniversite mezunlarının ise bedelli için 145 bin kişilik kontenjan içinde yer almayınca ya bir sene bekleyeceğini ya da 6 ay askerlik yapabileceğini söyledi.

YAŞLAR DÜŞÜRÜLDÜ: 29 yaşına kadar okulu devam ettirebilen liseliler için 22 yaş sınırı, Meslek liseleri için 25, yüksekokul için 28, lisans için 28, lisansüstü için 32, doktora için 35 yaş sınırı getirildi. Bunları aşağı çekmek suretiyle lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları aşma ve sistemi rahatlatma amaçlandı.

DOKTOR İHTİYACI: TSK’nın doktor ihtiyacını karşılamak üzere; Doğu ve Güneydoğu, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde görev yapan birliklerde, askerlik hizmetini yedek subay doktor olarak yapanlar, mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamış sayılacaklar.

GENÇLER İÇİN EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNI: Bakan Akar, bir aylık zorunlu temel askerlik eğitiminin önemini anlatırken, önemli bir işadamının telefonla arayıp, “Paşam, 21 gün eğitim nedir, şunu 2-3 ay yapın. Benim oğlum askere gitmek istiyor. Bunlar gitsin askerliği görsün” dediğini aktardı.