Genel

Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi

SOÇİ (AA) – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim derdimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır ama bir an önce Münbiç’in terör örgütlerinden boşaltılmasıdır. Aynı şekilde İdlib’de terör örgütlerine oyun sahası bırakılmamalıdır. Böylece bu toprakların sahibi Suriye’nin halkıdır.” dedi.

Sanatoryum Rus’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla yapılan “Suriye” konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’nin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Liderlerin gazetecilerin sorularını da yanıtladığı basın toplantısında, zirvede İdlib’in geleceğinin ne olacağı ve toplantıda bu konuya ilişkin nelerin konuşulduğuna ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye meselesinin birkaç başlık altında ele alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye ile 910 kilometre sınırı bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturulmaya çalışıldığını, bu terör koridorunu yıkmak ve ortadan kaldırmanın kendilerinin birinci görevi olduğunu, çünkü bölgeden sürekli Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden bir durumun söz konusu olduğunu dile getirdi.

Diğer bir konunun da Halep meselesi olduğunu ve buradan çok ciddi iltica hareketi yaşandığını, Halep’in adeta boşaltıldığını anlatan Erdoğan, “Benzer bir olay İdlib’de olacaktı, İdlib’de müşterek müdahalemiz özellikle Rusya ile beraber İdlib’deki bu göç olayını, bu ilticayı daha doğrusu engelledi ve 300-400 bin insan şu anda topraklarında ama oradaki terör örgütlerine karşı da tavırlı durmaya mecburuz. Cerablus’ta, Afrin’de yine bu terör örgütleriyle ciddi mücadeleler verildi, şimdi ise malum Fırat’ın doğusu-batısı söz konusu. Bu konuyla ilgili üçlü Astana Süreci olarak bir adımın içerisindeyiz. Temennimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayarak bir an önce kurulacak Anayasa Komitesi ile neticeye varmaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin Suriye’den çekilme kararı alan ABD’nin ülkenin kuzey doğusunda gözlemci misyonu başlatılması seçeneğini NATO müttefikleriyle görüştüğünü açıkladığını hatırlatarak, liderlerin görüşlerini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“NATO üyesi ülke olarak Türkiye, burada Amerika Birleşik Devletleri’nin bu geri çekilme ifadeleri Sayın Trump’a ait fakat Sayın Trump’ın mesai arkadaşlarının aynı düşünceleri, aynı görüşleri maalesef paylaşmadığını görüyoruz. Eğer bu kararlı bir adımsa ve söylendiği andan itibaren bu adım atılmış olsa herhalde şu anda çok daha farklı bir mesafe alınma durumu olurdu.

Şimdi ise nisan konuşuluyor, mayıs konuşuluyor. Ne olacağı şu anda meçhul, bilinmiyor. Bu konuyla ilgili olarak da atılacak adımların Astana Süreci’ndeki üçlü ülkeler olarak bunun da tabi ki takipçisiyiz. Bizim derdimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır ama bir an önce Münbiç’in terör örgütlerinden boşaltılmasıdır. Aynı şekilde İdlib’de terör örgütlerine oyun sahası bırakılmamalıdır. Böylece bu toprakların sahibi Suriye’nin halkıdır. Suriye halkına buraların teslim edilmesidir.”

– “Beklediğimiz hız henüz yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı bir gazetecinin “Anayasa Komitesi” oluşturulması ve Suriyeli mültecilerin durumuna ilişkin sorusu üzerine, şöyle konuştu:

“Özellikle Anayasa Komitesi konusundaki çalışmalarda tabii beklediğimiz hız henüz yok. Fakat son zamanlarda malum Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Suriye’deki temsilcisinin bir çalışması, gayreti var. Temenni ediyorum bir an önce bu komite oluşsun ki Suriye halkı kendi geleceğini, kendi iradesiyle teyit etme, tespit etme kararını verebilsin. Bizler şu anda üçlü Astana sürecindeki paydaşlar olarak bütün hesabımız, derdimiz Cenevre’ye bir alternatif değildir, böyle bir derdimiz yok ama işlemeyen bir Cenevre sürecine karşı işleyen bir Astana sürecini ortaya koymaktır. Bunun çalışmasını şu ana kadar yaptık, yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz ve dördüncüsünü yapmış olduğumuz Soçi Zirvesi’nin beşincisini de Türkiye’de yapacağız ve öylece ikinci tur adımı atmış oluyoruz.”

– “Bütçemizden yaptığımız harcama 35 milyar doları bulmuştur”

İnsani yardım konusunda Suriye’ye beklenen yardımların gelmediğine de işaret eden Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) 3 artı 3 milyar Avro sözü verdiğini fakat sadece 1 milyar 750 milyon Avro’nun gönderildiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Göç Mülteciler Komiserliğinden de şu ana kadar 750 milyon dolar civarında bir rakam geldiğini bildiren Erdoğan, bu rakamların Türkiye’nin bütçesine değil uluslararası yardım kuruluşlarına gönderildiğini belirtti.

“Bizim ise kendi bütçemizden yaptığımız harcama 35 milyar doları bulmuştur.” diyen Erdoğan, bunların da altyapısıyla üst yapısıyla bütün oradaki mültecilere harcandığını ifade etti.

“Şu anda da 310 bin mülteci tekrar geri dönmüştür.” diyen Erdoğan, Türkiye’de 3,6 milyon mülteci bulunduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti.

“Şimdi bunların geri dönüşünü hızlandırmamız için önce burada bir defa sükunetin, suhuletin sağlanması lazım. Barışın burada sağlanması lazım. Bütün çatışmasızlık bölgelerinin hakimiyetinin buralarda artması lazım ki bu bölgelerde bir adım atalım ama bu adımı da atarken bunları biz çadırlarda mı barındıracağız? Diyoruz ki bütün bu oluşan yerlerde güvenli bölgeler oluşturalım ve o bölgelerde Suriyeli kardeşlerimize konutlar yapalım ve bu konutlarına da kendileri dönmüş olsunlar. Bu imkanı onlara sağlayalım ve bu imkanı sağlamak içinde Batı, lafa gelince lafı yapıyor, bakıyorsunuz Körfez’de çok konuşanlar var, konuşuyor. Para da bol, silaha vesaireye çok ciddi rakamlar harcanıyor ama bu tür yerlere gelince şu anda beklenen rakamlar yok. Biz de diyoruz ki herhalde şimdi artık bir soru işareti doğar, temennim odur ki harabeye dönmüş olan Suriye’yi yeniden ayağa kaldırırız.”

(Bitti)