Genel

Üniversitelerin açılacağı tarih belli oldu mu?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilk ve ortaöğretim 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminin 31 Ağustos’ta açılacağına dair açıklamalar yaparken diğer taraftan altını çizdiği bir noktaya değiniyor. Bilakis YÖK’te, üniversitelerin ne zaman açılacağına dair yaptığı açıklamalarda aynı konulara değiniyor. Gerek İlk ve ortaöğretim gerekse üniversitelerin açılması tamamen, pandemi sürecinde ki gelişmelere odaklanmış durumda. MEB bu konuda ki yaptığı açıklamalarda, okullar 31 Ağustos’ta açılacak diyor ama Ağustos ortalarında ki günlük vaka sayılarına bakmamız gerektiğinin altını çiziyor. Diğer taraftan MEB’den bazı yetkililer, okulların açılması için günlük vaka sayısının 900’ün altına düşmesi gerektiğini belirtiyor.

Yani ilk ve ortaöğretim kurumlarının 31 Ağustos’ta açılması için, Sağlık bakanlığı tarafından açıklanan günlük korona vaka sayısının 900’ün altına düşmesine bağlı. Peki, üniversitelerin açılacağı tarih belli oldu mu? YÖK bu konuda ne gibi açıklamalar yaptı? Üniversitelerin kesin açılacağına dair bir bilgi var mı? İşte ayrıntılar…

YENİLİKÇİ DÜZENLEMELER GELİYOR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsle (KovidKovid-19) mücadelede “yeni normal” dönemde, yükseköğretim sistemini yarınlara, üniversiteleri küresel değişim ve yeni döneme hazırlayabilmek, uluslararası rekabete sokabilmek için bazı yenilikçi düzenlemeler yaptıklarını belirtti.

Mevzuata göre üniversitelerin, örgün programlarında yer alan derslerin yüzde 30’una kadarını uzaktan öğretim yoluyla verebildiğine dikkati çeken Saraç, buna rağmen bu orana yaklaşan üniversitenin bulunmadığını dile getirdi.

Saraç, bu durumun, dijital imkanların kullanılması yolunda güçlü iradeye sahip kurumların bile yönlendirme, destek ve teşviğe ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

UZAKTAN EĞİTİM

“Bu çerçevede yükseköğretim kurumlarımızı, önümüzdeki süreçlere hazırlayabilmek, dijital imkanlarla uzaktan öğretim yoluyla ders vermelerine ilişkin çalışmalarını ve hazırlıklarını desteklemek amacıyla yükseköğretim kurumlarında uzaktan öğretim yoluyla ders verilmesi konusunda önemli kararlar alınmıştır. Buna göre, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyindeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranı yüzde 40’a yükseltildi. Böylelikle dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan karma öğretim modeline diledikleri takdirde üniversitelerimiz de geçebilecek.”

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için üniversitelerin ne zaman açılacağına dair kesin bir tarih vermemekle birlikte, ne zaman açılacağına dair de henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ama bilim kurulu üyeleri, koronavirüs salgını için üniversitelerin açılmasını riskli buluyor. Diğer taraftan eğitimciler, okulların açılması için vaka sayısında ki 900 şartının muhtemelen üniversitelerin açılması ile de ilişkili olacağını düşünüyor. Yani üniversitelerin bu yıl açılıp açılmayacağı yine günlük vaka sayılarına bağlı. Dolayısı ile Üniversitelerin kesin açılacağı tarih, muhtemelen Ağustos ayının 15’inden sonra açıklanması bekleniyor.