Genel

Üvey kızını kaynar suyla yakan kadın 4 ay kadar ceza yatabilir!

Ümraniye’de 21 Ocak tarihinde evlerine misafirliğe gelen I.T.’nin (14) üstüne kaynar su dökerek yaktığı iddiasıyla gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan üvey anne Yasemin T. (29) hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, mağdur çocuk I.T.’nin ifadesine yer verildi. I.T.’nin ifadesinde şüpheli Yasemin T. ile babasının evli olduğunu, Ümraniye’de bulunan babasını ziyarete gittiğini, olay günü üvey annesi olan şüphelinin kendisini mutfağa çağırdığını ve bulaşıkları makineye dizmesini istediğini söylediği anlatıldı. Bulaşıkları yerleştirip tekrar odaya döndüğünü söyleyen mağdurun üvey annesinin kendisini tekrar çağırarak ‘tava bu şekilde konulmaz’ dediğini, eline tavayı verdiğini, tavayı tekrar makineye yerleştirdiği sırada ocaktaki çaydanlığı alarak üzerine döktüğünü, olayı kasıtlı olarak gerçekleştirdiğini söyledi. Bulaşıkları yerleştirirken şüphelinin elinin devamlı ocaktaki çaydanlığa gittiğini gördüğünü belirten mağdurun üvey annesi hakkında şikayetçi olduğunu söylediği kaydedildi.

ÜVEY ANNENİN SAVUNMASI

Şüpheli Yasemin T.’nin ise ifadesinde, mağdurun bulaşıkları yerleştirdiği sırada eline çarptığını, elindeki çaydanlığın yanlışlıkla döküldüğünü anlatıldığı kaydedildi. Soruşturma kapsamında alınan Adli Tıp Raporu’nda mağdurun basit tıbbi müdahale ile giderilemez şekilde yaralandığı vurgulandı.

Üvey kızını kaynar suyla yakan kadın 4 ay kadar ceza yatabilir!

İSTENEN CEZA

İddianamede, şüphelinin olay tarihinde mağdurun üzerine kaynar su dökerek ‘yaralama’ suçunu işlediği belirtildi. Savcı, kaynar suyun silah sayılmasını isteyerek, şüphelinin “silahla kasten yaralama” suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. İddianame gönderildiği mahkemece kabul edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

VERİLEN CEZANIN NE KADARINI CEZAEVİNDE ÇEKER?

İddianameye göre zanlıya 1 yıl 6 ay alt, 4 yıl 6 aya kadar bir üst ceza sınırlaması getirilmiş. Eğer mahkemece; tüm öne sürülen deliller, tanık ve zanlı ifadesi, olayın gerçekleşme şekli ve sübut görülmüş diğer konular ele alınarak zanlı hakkında öne sürülen suçun sabit görülmesi halinde sanığa, yaralama suçundan dolayı 1 yıl 6 ay ceza verilir. Bu suçun silahla (Kaynar su) yapılması dolayısı ile yarı oranında arttırılarak 2 yıl 3 ay olur. Mağdurun birinci derece bir yakını olması ve mağdurda, geri dönüşü olmayan bir yara izi bırakması nedeniyle ise en üst sınır olan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenebilir. Bu şekli ile;

Sanığa, mahkeme takdirine bağlı olarak bu cezadan iyi hal indirimi olarak 1/6 oranında ceza indirimi yapılarak sanığına verilen 4 yıl 6 ay hapis cezası 45 aya düşer. (3 yıl 9 ay)

Koronavirüs salgını nedeniyle en son çıkartılan infaz yasasında göre ise, suç tarihine bakılarak cezanın infazı yarı oranında görülür yani 22 ay 15 güne düşer.

Yine infaz yasasına göre; infazı 24 ay altında kalan suçlar ise, toplam cezanın 10’da birini (4,5 ay) açık cezaevinde geçirmek suretiyle denetimli serbestlik ile dışarıya bırakılır. 

CUMHURBAŞKANINA HAKARET ETME DAHA AĞIR BİR SUÇ

TELE 1 televizyonunda program yapan Korkusuz yazarı Can Ataklı hakkında, deprem vergileri üzerine kullandığı ifadeleri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, Ataklı hakkında 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açtı.