Gündem

2 kişinin ölümüne sebep olan KKKA hastalığının arkasından koronavirüs çıktı!

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının artışı neredeyse koronavirüs unutturdu. Konuyla ilgili, Sivas Cumhuriyeti Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, yaptığı açıklamasında, “Bu dönemde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin azalması ve yeterli ilaçlamaların yapılmamasının da kene sayısını artırdığını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

VAKALAR ERKEN GÖRÜLDÜ

Vakaların her yıla kıyasla bu yıl daha erken görüldüğünü belirten Çetin, yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi de bu noktada dünyadaki en iyi tedaviyi yapan hastane konumundadır. Geçen yıldan 1,5 ay daha erken bir şekilde kene popülasyonu ve vakalarımız çok hızla arttı. Geçen yılki rakamlarımızın 6-7 katı daha fazla vakamız var. Eğer tedbir alınmaz ise bu sene kene vakalarının çok fazla sayıda göreceğimizi ve hasta sayımızın da yine aynı şekilde çok yüksek olacağını öngörüyoruz”

İLAÇLAMA AZALMIŞTI

Salgın sebebiyle yapılan ilaçlamanın da bu yıl ertelenmesinden dolayı, kene vakalarının artabileceğini belirten Çetin, “Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin azalması ve yeterli ilaçlamaların yapılmamasının da kene sayısını artırdığını düşünüyoruz. Kene popülasyonu çok hızlı ürüyor. 1 keneden 300-500 kenenin ürediğini biliyoruz. Bununla mücadele hızlı yapılmazsa, kene bizim mücadelemizden daha hızlı bir şekilde çoğalır ve vaka sayımız artar. Bu tip hastalıklara karşı aşı geliştirme oldukça yavaş ilerliyor. Çünkü normalde bunlar hayvanlarda hastalık yapan ancak insanlarda yapmaması gereken bir süreçken maalesef insanlarda da hastalık yapmaya başladılar. Bundan dolayı da aşının geliştirilmesi uzun sürüyor” dedi.

2 kişinin ölümüne sebep olan KKKA hastalığının arkasından koronavirüs çıktı!

ÖNCELİK KENELERİN

Kenelerin öncelikli olduğunu belirten Çetin, yapmış olduğu açıklamasında sözlerine şu şekilde devam etti:

“KKKA, Kovid-19 gibi çok hızlı yayılmaz. Çünkü Kovid-19 çok merkezlidir. KKKA sadece kenelerden olduğu için önceliğimiz kenelerle mücadeledir. Özellikle hayvancılık ve tarımla uğraşan insanlar bu konuda en büyük risk altındaki gruplardır. Bu hastalıktan korunmamız için kene popülasyonunun düşürülmesi lazım. Hayvanların kontrol edilmesi gerekir. İnsanların kendilerine dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle tabiata çıkan insanların dikkat etmeleri gerekiyor. İnsanlar mutlaka eve geldiğinde kene kontrolünü yapması lazım. Eğer bir kene yapışmış ise bunu kesinlikle kendilerinin çıkarmaması hastaneye başvurup acil servislerde çıkarılması gerekiyor”