Gündem

20 Yaş altı için sokağa çıkma yasağı bitiyor mu? Sokağa çıkma cezası ne kadar?

Koronavirüs salgını kapsamında ülkemizde sürekli yeni önlemler alınıyor. Salgının daha da ilerlememesi için 20 yaş altı, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı. Yasak kapsamında toplam da 34,3 milyon vatandaş sokağa çıkamıyor. Yasakla ilgili genelge İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderildi. Yasakla ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde..

KİMLER YASAK KAPSAMINDA?

İçişleri Bakanlığı 18 ila 20 yaş aralığında çalışan vatandaşlara ilişkin ek genelgeyi geçtiğimiz günlerde 81 ilin valiliğine göndermişti. Gönderilen genelge de bugüne kadar koronavirüs salgını kapsamında alınan tüm önlemler valiliklere hatırlatıldı. Nüfusun belirli bir kısmını evde tutmak amacıyla 20 yaş altı, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar, sokağa çıkma yasağı kapsamına alındı. Yasağa ilişkin muaf tutulan kişiler, durumlarını belgeleyen belgeleri yanında bulundurmak zorunda olacak.

20 Yaş altı için sokağa çıkma yasağı bitiyor mu? Sokağa çıkma cezası ne kadar?

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA MUAF TUTULANLAR

Alınan kararda 01.01.2000 tarihinden sonra doğan kişilerin sokağa çıkması yasaklanmıştı. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu genelgede, çalışan gençler de düşünüldü ve ek bir genelge daha hazırlandı. 01.01.2000 – 01.01.2002 tarihleri arasında doğan kişilerin tereddütlerinin giderilmesi için genelgede şu ifadeler bulunuyor:

“Buna göre, doğum tarihi 1 Ocak 2000 ile 1 Ocak 2002 tarihleri arasında (18 ile 20 yaş aralığında) olmakla beraber, kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsünde görevli olanlar, özel sektörde düzenli bir işe sahip olan ve sosyal güvenlik kayıt belgesi ile bu durumu belgeleyenler, tarımsal üretimin sürekliliği açısından önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasındaki planlama, seyahat ve konaklama koşulları 3 Nisan 2020 tarih ve 6202 sayılı genelgemiz ile düzenlenen mevsimlik tarım işçileri, 3 Nisan 2020 tarih ve 6235 sayılı sayılı Bakanlık genelgesi ile getirilen sokağa çıkış yasağından muaf tutulacak”

20 Yaş altı için sokağa çıkma yasağı bitiyor mu? Sokağa çıkma cezası ne kadar?

YASAK NE ZAMAN BİTECEK?

20 yaş altındaki vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı 3 Nisan tarihiyle yürürlülüğe girmiş ve uygulanmaya başlamıştı. Salgının önlenmesi için konulan sokağa çıkma yasağının ne zaman sona ereceği henüz belli değil. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Koronavirüs salgınında risk geçene kadar bu önlemin devam edeceği düşünülüyor. Salgının seyrine göre yeni kararlar alınabilir.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI CEZASI VAR MI?

İçişleri Bakanlığı’nın almış olduğu sokağa çıkma yasağı kapsamında, alınan kararlara uyulmadığı durumlarda vatandaşlara para cezası kesilecek. Yasağa uymayan vatandaşlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası kesilecek. Kesilen para cezasına rağmen kurallara uymayan kişilere, verilen cezalar daha da ağırlaşacak. Buna göre Türk Ceza Kanunu’nun bulaşıcı hastalıklara ilişkin Tedbirleri Aykırı Davranma başlıklı 195. Maddesine göre, para cezasına rağmen evlerine dönmeyen ve kurallara uymayan kişiler “Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmüyle cezalandırılacak.