Gündem

20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bitti mi? 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? Resmi açıklama geldi mi?

30 büyükşehir ve Zonguldak ilinde 17 Nisan 24.00’de uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasağı bu gece saat 24.00’de sona erecek. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının bitmesine saatler kaldı. Ancak 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar, kendilerine uygulanan yasağın ne zaman sona ereceğini merak ediyor. 3 Nisan’da Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 81 ilde 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkması kısıtlanmıştı. Peki, 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bitiyor mu? Yasak ne zaman sona erecek?

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ CEZASI

Koronavirüs salgını kapsamında önlemler alınmaya devam ediliyor. Salgına ilişkin ilk olarak 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması kısıtlanırken, son olarak 20 yaş altı gençler de bu gruba dâhil edilmişti. Sosyal hareketliliğin en aza indirilmesi amacıyla uygulanan bu yasakta, dışarıya çıkan vatandaşlara 392 TL para cezası kesilecek.

Para cezasına rağmen evlerine dönmeyen vatandaşlara ise Türk Ceza Kanunu’nun bulaşıcı hastalıklara ilişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesine ilişkin “Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” sebebiyle işlem başlatılacak.

20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bitti mi? 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? Resmi açıklama geldi mi?

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

20 yaş altı gençler için yürürlülükte olan ve halen uygulanmaya devam eden sokağa çıkma yasağının henüz ne zaman sona ereceği belli değil. Konuyla ilgili şu an resmi makamlardan gelen bir açıklama bulunmuyor. Ancak salgına ilişkin verilerin azalmasıyla beraber, yasakların hafifletilebileceği öngörülüyor. Koronavirüs salgının ülkemizde etkisini kaybetmesi sonrasında yasakların kaldırılacağı tahmin ediliyor.

Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, test sayılarının artması oranında sayısal olarak vaka sayısının yüzde 6,5 oranında düşüş sağladığını belirtti. Buda, Almanya’da ve diğer ülkelerde olduğu gibi kademeli olarak tedbirlerin gevşetilmesine konu olmuş bir durumda. Yarın yapılması planlanan bilim kurulu toplantısında bu konunun görüşüleceği ve toplantı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Kocay’a sorulması bekleniyor. Şimdi gözler, Bakan Koca’nın yarın yapacağı açıklamaya çevrilmiş durumda…

KİMLER SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF?

Sokağa çıkma yasağı kapsamında bazı vatandaşlar bu yasaktan muaf tutuluyor. İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile göndermiş olduğu ek genelge kapsamında sokağa çıkma yasağından muaf tutulan kişiler şu şekilde:

– Kamu kurumlarında memur, işçi ve sözleşmeli memur olarak çalışan kişiler,
– Özel sektörde düzenli bir şekilde çalışan ve bunu belgeleyebilen kişiler,
– Tarımsal üretimin sürekliliğini sağlayan kişiler.