Gündem

2016 Yılında Sosyal Politikalar Alanında Yaşananlar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2016 yılında aile, kadın, çocuk, genç, yaşlı, engelli, şehit yakını ve gaziler için birçok çalışma hayata geçirildi.

AA muhabirinin derlemelerine göre, Başbakan Binali Yıldırım’ın 65. Hükümeti açıkladığı 24 Mayıs’ta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, AK Parti İstanbul milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya oldu. Elektrik-elektronik mühendisi ve tıp doktoru olan 35 yaşındaki Kaya, kabinenin hem tek kadın bakanı hem de en genç ismi oldu. Bakan Kaya, görevi Sema Ramazanoğlu’ndan devraldı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nce (FETÖ) 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimi sonrası açılan soruşturmalar kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında 212 kişi açığa alındı, 571 kişi ihraç edildi. Yapılan değerlendirmeler sonucu açığa alınan 31 kişi ise görevine iade edildi.

Koruyucu ailelere “FETÖ” incelemesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca FETÖ ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen incelemeler koruyucu ailelere uzandı.

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya imzasıyla, FETÖ/PDY yapılanmasıyla mücadele çerçevesinde 81 il müdürlüğü, merkez teşkilatı ve Darülaceze Başkanlığına gönderilen genelge kapsamında inceleme başlatıldı.

Türkiye genelinde sayıları 5 bini bulan koruyucu ailelerin FETÖ/PDY ile bağının, irtibatının veya yakınlığının bulunup bulunmadığının tespitine yönelik kapsamlı bir çalışma yapıldı.

Çalışmalar çerçevesinde Çocuk Evleri sistemi de mercek altına alınırken, geçmiş yıllarda bu hizmet için kiralanan ve 15 Temmuz’dan sonra FETÖ/PDY çerçevesinde terör örgütü mensubu olduğu belirlenen kişilere ait evler, farklı adreslere taşındı.
Yaralanan vatandaşlar “gazi” sayıldı

FETÖ darbe girişimini engellemeye çalışırken yaralanan vatandaşların tamamı, engel oranına bakılmaksızın “gazi” sayıldı.

15 Temmuz gecesi darbecilere karşı mücadele verirken yaralanan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları bağlı oldukları mevzuata takıldı. Sorunun çözümü için Genelkurmay Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığınca ortak çalışma başlatılması planlanıyor.

Kamudaki engelli sayısı 60 bine yaklaştı

Türkiye genelinde 2016’da 49 bin engelli memur, kamuda ise 10 bin 689 engelli işçi istihdam edilirken, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan toplam engelli sayısı yaklaşık 60 bin oldu.

Kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede en önemli mekanizmalardan olan kadın konukevi sayısı 2011’de 77 iken, 2016’da 137’ye ulaştı. Kadın konukevi kapasitesi 3 bin 443’e çıktı.

Kadın konukevlerinden hizmet alan şiddet mağduru kadınlardan 2016’da 61’i işe yerleştirildi, 375’i meslek edindirme kurslarına, 649’u sosyal, sanatsal, sportif faaliyetlere katıldı.

Kadınlardan 292’si çocukları için kreş ve çocuk kulübü imkanından faydalandı, 531’i bilgi, bilinçlenmeye yönelik eğitim faaliyetinde bulundu. 

Kamupersoneli.net – ANADOLU AJANSI (AA)