Gündem

2018 Nobel Tıp Ödülü Sahibi Buldu!

2018 yılının  Nobel Tıp Ödülün kazanan belli oldu.

Nobel Komitesi tarafından konuyla alakalı olarak yapılan son açıklamada ise; 2018 Nobel Tıp Ödülü’nün bu yıl kanser alanındaki çalışmalarıyla tanınan ve tıp dünyasına yaptığı katkılar ile adından sıkça söz ettiren ABD’li James P. Allison ile Japon Tasuku Honjo’ya verildiği belirtildi.

Konu hakkında yapılan açıklamada ise;

“2018 yılının Nobel ödülü sahiplerinin yapmış olduğu keşifler kadar kanser tedavileri konusunda sınırlı bir klinik gelişme yaşanmıştı.

Bağışıklılık kontrol noktası olarak tabir edilen kanser tedavisinde çığır açacak kansere olan bakışlarımızı ve biçimlerimizi kökten değiştirmiştir..” denildi.

Dünya genelinde her yıl milyonlarca insanın hayatının kaybetmesini engelleyemeyen kanserin, insanlığın en büyük sorunlarından biri olduğu ifade edilerek yapılan açıklamada ise;

“2018 yılının Nobel Tıp Ödülü’nün kazananlarının bağışıklılık sistemimizin kanserli hücreler ile savaşma kabiliyetlerini uyararak kanser tedavisinde kritik olarak büyük bir yenilik ortaya koymaktadır” denildi.

2018 Nobel Tıp Ödülü Sahibi Buldu!

TASUKU HONJO 

1942 yılında Japonya’nın Kyoto şehrinde doğmuştur.

1992’de bağışıklılık hücrelerinde PD-1 adını verdiği bir proteinin bir tür fren işlevi gördüğünü keşfetmiştir.

Daha sonra yaptığı keşifte hareketle ilgili proteini bastırarak bağışık hücrelerini kanserli hücrelere karşı harekete geçirmeye yönelik terapiler geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır.

JAMES P. ALLİSON 

1948 yılında ABD’nin Houston şehrinde doğmuştur.

James P. Allison ise bağışıklık hücrelerinin çalışmasına neşter vuran CTLA-4 adlı bir başka proteinin varlığını keşfetmiştir.

Bağışıklık sistemini kanser hücreleriyle savaşmaya teşvik edecek terapi yöntemleri geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır.

Kamupersoneli.net I ANKARA