Gündem

2018 yılında iş kazasında ölen işçi sayısı korkunç rakama ulaştı

Türkiye’de 2018 yılının ilk on ayında iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı 1640 oldu. 

2 çocuk işçi öldü

İSİG’in yüzde 84’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 16’sını ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere dayanarak hazırladığı Ekim ayı iş kazaları raporunda şu bilgiler yer aldı:

* Hayatını kaybeden 177 işçinin 161’i ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

* Ölenlerden 10’u kadın, 151’i erkek, 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere ikisi çocuk, 14’ü mülteci/göçmen işçiydi.

* Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

En çok ölüm nedeni trafik/servis kazası

* Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, metal, enerji, madencilik ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.

* En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi.

En çok iş kazası İstanbul’da

* Ekimde Türkiye’nin 51 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş kazası gerçekleştiği tespit edildi.

En çok iş kazası İstanbul, Kocaeli, Antalya, Manisa, İzmir, Mersin, Ankara, Elazığ, Kütahya, Muğla ve Şanlıurfa’da yaşandı.

İşçilerden sadece üçü sendikalıydı

* Hayatını kaybeden işçilerden üçü (yüzde 1,69) sendikalı ; 174’ü ise (yüzde 98,31) sendikasız işçiydi. Sendikalı işçiler metal işkolunda çalışıyordu.

İSİG Meclisi raporunda ölen başka sendikalı işçilerin de olabileceğini ancak “kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi” nedeniyle net bir bilgi verme şansının olmadığını ifade etti.