Gündem

2018 Yılının Başlamasıyla Kamu Kurumlarında F Klavye Dönemi Başladı

2018 yılının başlamasının ardından kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanımı zorunlu hale geldi. 

Geçtiğimiz yıllarda alınan ve uygulanması için 2018 yılı beklenen F klavye kullanımına ilişkin detayları sizlerle paylaşıyoruz. 

KAMU KURUMLARINDA F KLAVYE DÖNEMİ

Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem’in geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğu girişimler sonucunda devlete bağlı kurumları da F klavye kullanımı zorunlu hale getirilmişti. O dönemde alınan karara göre kamu kurumlarında bu kullanım zorunluluğu 2018 yılında başlayacaktı.

2018 yılının başlamasıyla bu uygulamada artık hayata geçirilecek. Kademeli olarak yapılması planlanan dönüşüm ile ilgili olarak Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem 2018 başı itibariye kamuda bilgisayarlarda F klavye döneminin başladığını bildirdi. 

DEVLET MALZEME OFİSİ ALIMLARINI F KLAVYE İLE YAPTI

Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamalarında kamu kurumlarına personel alımlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Erdem Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) alımlarını F klavye kullanan adaylar arasından yaptığını vurgulayarak “Şu anda hangi kurumda ne kadarlık bir geçiş yaşandığını bilmiyoruz. Ama bu konuda ciddi bir duyarlılık olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’DE İCAT EDİLDİ TÜM DİLLERE UYGUN

Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem kamu kurumlarında F klavye kullanımına dair değerlendirmelerinde F  klavyenin Türkiye’de icat edildiğini ifade etti. 

Hızlı kullanım amacıyla icat edildiği ifade edilen F klavyenin on parmak yazımına uygun olduğunu bildiren Ekrem Erdem’in F klavye kullanımına dair açıklamaları şu şekilde,

“Q klavye 1850’lerde keşfedildi. Her dil için zor bir klavye. F klavye ise ondan yüz yıl sonra 1955’lerde Türkiye’de çıkarıldı. En hızlı yazabilmek için düzenlendi. On parmak olarak hiç bakmadan yazmaya uygun. Bilgisayarın daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Bakmadan, düşünmeden yazıyorsunuz. Göz sağlığı açısından da önemli. Ekrana daha az bakmanıza olanak tanıyor. Ortopedik olarak da kullanıcıları arasında daha az soruna neden oluyor. Kamuda ve bireysel kullanımda bir an önce herkesin bu klavyeye geçmesini bekliyoruz.”

Kamupersoneli.net – ANKARA