Gündem

2019 Seçimlerine Yeni Düzenleme! Anamuhalefet Kalkıyor Mu?

Hükümet tarafından 2019 yılında uygulamaya sokulacak olan başkanlık sistemine ilişkin tüm yasalarda temizleme çalışmaları başlatılıyor.

Siyasi Partiler Yasası, Seçimin Temel Hükümleri Yasası, Milletvekili Seçim Yasası, Mahalli İdareler Seçim Yasası, Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası ve Halkoylaması Yasası’nın bütün maddelerinde tarama işlemleri yapılarak yeni sisteme göre uyarlanması adına çalışmalar yapılıyor.

Anamuhalet İfadesi Kaldırılıyor

2019 yılında yapılaması beklenen bir değişiklik olarak her partinin tek aday göstermesi olacak. Yapılacak olan düzenleme ile ikinci bir adayın gösterilmesi engellenmiş olacak. 

Anayasa dahil tüm yasalarda bundan sonra ‘Anamuhalefet’ ifadesi yer almayacak. Başkalık sisteminin gelecek olmasıyla birlikte tanımlarda değişecek. TBMM seçimlerinin ardından ‘Anamuhalefet’ yerine ‘birinci, ikinci ve üçüncü partiler’ ifadeleri yer alacak.

Kampanyalarda Logo Kullanılabilecek

2019 yılından sonra yapılacak olan düzenlemelerden en farklı olanı, cumhurbaşkanı adaylarının partileri ile birlikte kampanya yapacak olmalarıdır. Bundan sonra cumhurbaşkanı adayları yapılacak olan kampanyalar boyunca kendi partisinin logosunu, bayrağını ve amblemlerini, oy pusulasında ise partisinin amblemine yer verebilecek.

Seçim Yasaları 18 Yaşa İndirilecek

Yapılacak olan düzenleme ile tüm seçim yasalarına 18 yaşa indirilmesi planlanıyor. Bu durumda şöyle ifade ediliyor; belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve hatta muhtarlık seçimlerine 18 yaşını doldurmuş kişilerin başvurması anlamına gelecek. Milletvekili adaylarında olduğu gibi bu kişilerin de askerlikle ilişiğinin olmaması şartı aranacak. Görev süresi boyunca askerlik görevi tecil edilecek.

Meclis Seçim Gününü Belirleyecek

Seçim süreleri hakkında düzenleme yapılıyor. Seçim sürelerinin 90 günden 60 güne indirilmesi, ölüm ve istifa halinde 45 gün olacağı belirtiliyor. Erken seçim hakkında da karar alınması durumda Meclis karar alırsa eğer karar gününü de Meclis kendisi belirleyecek.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA