Gündem

3 – 4 Ekim sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? Sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu var mı? Sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili son gelişmeler!

Haftanın ortasına yaklaşılmasıyla birlikte, vatandaşlar hafta sonu kısıtlamanın olup olmayacağını merak etmeye başladı. Bir süre uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması vaka sayılarını hafifletse de normalleşme adımlarıyla birlikte, vaka ve vefat sayıları yeniden artmaya başladı. Peki, bu hafta sonu 3 – 4 Ekim tarihinde sokağa çıkma yasağı olacak mı?

3 - 4 Ekim sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? Sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu var mı? Sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili son gelişmeler!

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI OLACAK MI?

Sokağa çıkma ksııtlaması son dönemlerde vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesi. Yetkili isimlerden henüz kısıtlamayla ilgili resmi bir açıklama gelmese de, sokağa çıkma yasağının henüz gündem de olmadığı belirtilmişti.

3 - 4 Ekim sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? Sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu var mı? Sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili son gelişmeler!

BAKAN KOCA AÇIKLADI

Bakan Koca, geçtiğimiz hafta düzenlenen toplantı sonrasında sokağa çıkma yasağının henüz gündemde olmadığını belirterek, şu ifadeyi kaydetmişti:

“Dünyada sokağa çıkma yasağıyla ilgili benzer kısıtlamalardan uzak kalındığını, bu uygulamaların tercih edilmediğini biliyoruz. Özellikle Türkiye’de sokağa çıkma gibi bir yasağın şu an söz konusu olmadığını ve Bilim Kurulu’nun da öyle bir önerisinin olmadığını söyleyebilirim. İnsandan insana geçen bu virüsün yakın temasla geçtiğini bildiğimiz için maske ve mesafeyi çok söylüyoruz. Ama bulaşın önlenmesinin en kısa yolu mesafe, mesafenin korunmadığı yerde maske. Basit 2 uygulama ile sonuç alındığını biliyoruz”

Türkiye genelinde hasta doluluk oranları hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Koca, şu verileri aktardı:

“Yatak doluluk oranı yüzde 51,6. Yoğun bakım yatak doluluk oranımız bütün Türkiye ortalaması olarak yüzde 66,3. Ventiletör yani solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33,6. İllerimizdeki durum ise en çok vaka olan iller kıyaslamasında son hafta günlük ortalama vaka sayısının son ay günlük ortalama sayısına göre değerlendirildiğinde en yüksek artış Kayseri, yüzde 39,37. Bu ilimizi yüzde 38,84 ile Ankara, yüzde 36,99 ile Mersin takip ediyor.

3 - 4 Ekim sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? Sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu var mı? Sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili son gelişmeler!

Son 3 günün son hafta ile karşılaşması dikkate alındığında ise artış yaşanan ilimizin olmaması da son derece umut vericidir. Hasta sayısında azalış olan illerimize baktığımızda ise son ayla kıyasladığımızda son haftayı Artvin’de yüzde 27,71 Bartın’da yüzde 26,37, Ardahan’da yüzde 9,28 ile ciddi düşüşler olduğunu görmüş oluyoruz. Ankara’da yatak doluluk oranı yüzde 52,9, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 64,8, ventiletör doluluk oranı yüzde 28,1. Son ay günlük ortalamam pnömani yani zatüre vaka oranı ise yüzde 6,02, Son hafta pnömani zatüre oranı yüzde 3,02. Son 3 güne geldiğimizde ise bu zatürre oranını yüzde 2,39’a indiğini görmüş oluyoruz.

Özellikle zatürre oranı bizim için son derece önemli. Erken filyason yapılıp hastanın erken tespit edilip erken tedavinin başlamasıyla zatürrenin azaldığını ve bu azalan pnömeniyi tedavi etmede de başarılı olduğumuzu gösteren bir tablo. Son ayda yüzde 6,02’den 2,39’a hatta son haftaya baktığımızda 3,02’den 2,39’a. Ankara’da bu filyasyonun yoğun yapıldığını, hastaya ulaşılır olduğunu, zatürre oranın düştüğünü, dolayısıyla hastane yükünün bundan sonra daha da azalacağını göstermesi açısından son derece önemli olduğunu söylemek istiyorum”