Gündem

3600 Ek Gösterge, Genel Af ve EYT Açıklamaları Sonrasında TBMM'de Tartışma Çıktı!

3600 ek gösterge, genel af ve EYT konuları üzerinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yapılan açıklamalar tartışma fitilini ateşledi. Milletvekilleri Meclis kürsüsünde birbirinin üzerine yürüdü.

Tartışma nedeniyle oturuma ara verildi ve Milletvekilleri kendi partileri üzerinden diğer partilerin seçim vaatlerinde verdiği sözlere yönelik tepkide bulundu.

3600 ek gösterge, genel af ve EYT hakkında Milletvekillerinin yaptığı açıklamaları derledik.

GENEL AF

Genel af hakkında Milletvekillerinin yaptığı açıklamaları;

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Muhammed Levent BÜLBÜL;

“Sayın Başkanım, sayın grup başkan vekili kürsüden “Af veya şartlı ceza indirimi meselesini çıkarttınız, mahkûm yakınlarının, mahkûmların duygularını istismar ettiniz.” gibi bir açıklamada bulundu.

Şartlı ceza indirimi noktasında kanun teklifi vermiş olan Milliyetçi Hareket Partisinin, mahkûmların veya mahkûm yakınlarının duygularıyla oynamak veya onların duygularını istismar etmek gibi bir gayesi asla olmamıştır.

Bu zamana kadar şartlı ceza indirimiyle alakalı olarak bunun neden gündeme geldiğini, nasıl bir ihtiyaç olduğunu defaatle dile getirmiş olmamıza rağmen, bu konuda hâlâ bu şekilde ifadeler kullanılmasını açıkçası yadırgıyoruz ve kabul etmiyoruz.

Milliyetçi Hareket Partisi son derece gerçekçi nedenlerle böyle bir talepte bulunmuştur ve imkânları ölçüsünde şartlı ceza indiriminin yasalaşması için, kanun olarak Meclisimizden geçmesi için çok samimi çalışmalar yapmaktadır ve şu anda bu noktada beklenti içerisinde olan bütün mahkûm yakınlarıyla bire bir ilgilenmektedir, onların dertlerini, sıkıntılarını dinlemekte ve bu konuda bir uzlaşma temin etmek için çalışmaktadır.

Şimdi, bir yıldan beri bu mücadeleyi biz verirken kalkıp da şimdi bir konuşmayla, bir kürsü konuşmasıyla bu işlerde kahraman olmaya çalışmayı da asla ve asla kabul etmiyorum. Bu konuyla alakalı olarak Milliyetçi Hareket Partisi sonuna kadar mücadelesini verecek ve inşallah, bu Meclisten bir uzlaşma temin edilerek…”

Özgür Özel Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili;

“Hepimizi birden kolayca yani iktidar ortağınız gibi, ittifak ortağınız gibi, iktidarına kayıtsız şartsız destek verdiğiniz ittifak ortağınız gibi kolayca kandırılabilecek kişiler sanıyorsunuz.

Çok net söylüyoruz: 24 Haziranda size oy veren mahkûm yakınları kendilerini açıkça aldatılmış, kandırılmış ve istismar edilmiş hissediyorlar. Yazıklar olsun.”

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT)

EYT hakkında Milletvekillerinin yaptığı açıklamaları;

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Muhammed Levent BÜLBÜL;

“Bu insanlara, 3600’den bekleyenlere, EYT’den bekleyenlere hepsi için samimi çaba sarf etmek demektir. Asıl sizin çabalarınız sahtedir. Siz Mecliste gündeme gelsin diye yapıyorsunuz bunları, gelsin de reddedilsin diye yapıyorsunuz bunları.

Siz EYT’lilere söz verip kanun teklifi verip burada EYT’ye sözünü tutan grup başkan vekilini görevden alan partisiniz. Biz Milliyetçi Hareket Partisini çok iyi tanırız da siz MHP’yi tanınmaz hâle getirenlersiniz.”

3600 EK GÖSTERGE

3600 Ek Gösterge hakkında Milletvekillerinin yaptığı açıklamaları;

CHP İzmir Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Mehmet Ali ÇELEBİ;

“Uzman jandarma statüsünde bulunan 30 bin personelin yıllardır çözülemeyen sorunları bulunmaktadır, bir; astsubayların kadro ve görevlerini yerine getirmelerine rağmen astsubaylara tanınan özlük haklarının sadece üçte 2’sine sahipler. Astsubaylarımıza uygulanan 3600 ek gösterge onlara da verilmelidir.

Özgür Özel Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili;

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adalet ve Kalkınma Partisi, Meclisin buradan sonra nasıl çalışacağını ve nasıl tatile gireceğini planlamış. Türkiye’de belki bunu müjde olarak görenler vardır ama bundan büyük hüzün duyanlar da var.

Yargı reformu diye, İstanbul seçimlerinden önce şaşaalı salonlarda yargı mensuplarını da karşınıza alıp, Meclisin yapacağı bir işi yürütmenin işiymiş gibi ele alıp müjdeler verenler, avuçları patlarcasına yargı reformunu alkışlayanlar nereye gidiyorsunuz?

Gazeteciler hapisteyken, milletvekilleri hapisteyken, partilerin başkanları, eş genel başkanları görevlerinden dolayı hapisteyken nereye gidiyorsunuz? 3600 ek göstergeyi polise, infaz koruma memuruna kaçıncı kere söz veriyorsunuz da yapmadan nereye gidiyorsunuz? Geçen sene ilk yüz günde yapacaktınız.

Unuttuk, ikinci yüz günde yapacağız.31 Marttan sonra yapacağız 23 Haziran…Nereye gidiyorsunuz? O polisler sizin yüzünüzden İstanbul’da, sandık başında, milletvekillerimizle birlikte on yedi gün kaskın üzerinde uyudular.

Onların ek göstergesini vermeden nereye gidiyorsunuz? Çiftçinin mazotu… “Yarısı sizden, yarısı bizden…” Prompterdan okuyordu beyefendi. Vermeden nereye gidiyorsunuz? Ne tatili?

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Muhammed Levent BÜLBÜL;

“Bu insanlara, 3600’den bekleyenlere, EYT’den bekleyenlere hepsi için samimi çaba sarf etmek demektir. Asıl sizin çabalarınız sahtedir.

Siz Mecliste gündeme gelsin diye yapıyorsunuz bunları, gelsin de reddedilsin diye yapıyorsunuz bunları.

Bir Yorum

  1. EYT.lilere sorun bakalım. Kim samimi, kim dansöz. Siz insanları aptal yerine koyarsaniz sadece aptallardan oy alırsınız.

  2. arkadaş bu affı çıkarın sabrımızı taşırmayın yeter artık cumhurbaşkanı kendi cezaevinde yatmış birzat ne tez unnuttun o gunleri en iyi gerek sen anliyaydin mahkumları …

  3. arkadaş bu affı çıkarın sabrımızı taşırmayın yeter artık cumhurbaşkanı kendi cezaevinde yatmış birzat ne tez unnuttun o gunleri en iyi gerek sen anliyaydin mahkumları …

  4. arkadaş bu affı çıkarın sabrımızı taşırmayın yeter artık cumhurbaşkanı kendi cezaevinde yatmış birzat ne tez unnuttun o gunleri en iyi gerek sen anliyaydin mahkumları …

  5. arkadaş bu affı çıkarın sabrımızı taşırmayın yeter artık cumhurbaşkanı kendi cezaevinde yatmış birzat ne tez unnuttun o gunleri en iyi gerek sen anliyaydin mahkumları …

  6. Askerliği 2 günde kanunlaşdırdınız af bekleyen insanların duyguları Nerde kaldı ben anlamış deyilim saniye saniye bekliyoruz af af af yatamıyoruz bir mucize diye bekliyoruz bari tarih verip unmut edilmesin seçim öncesi sonrası temmuz ayı şimdi d 15 temmuz sonrası yetişitse ywtişmezse bidaha kine denildi umutları verip aldatmayı lütfen.

  7. askerlikte para vardı diye hemen onaylandı yani çıkar ağ ulan para ne tatlısı masaAllah bütün kapılar sana açık

  8. Cikartin artik Allah askina oynamayin daha fazla milletle ciksin artik bu af ne olur biran once Allahim sen fu sesimizi

  9. rafta kaldı bence bayram geldi milletin yüzünü güldüren ayıp maaş bir gecede çıkıyor utanin 2 yıldır taktik yaoiyonuz sonra kalcaksa hic olmasin nayram geldi

  10. rafta kaldı bence bayram geldi milletin yüzünü güldüren ayıp maaş bir gecede çıkıyor utanin 2 yıldır taktik yaoiyonuz sonra kalcaksa hic olmasin nayram geldi

  11. Bedelli askerligi iki gunde cikardiniz tabi ordan para gelecek 3600 icin kac defa soz verdiniz hani 31 Mart seciminden sonra 3600 en kisa surede kanunlasacakti yapamayacaginiz seyleri yapariz duiye milleti kandirma devri bitti halk sizede 23 Haziranda gerekli dersi verdi

  12. af istiyoruz TBMM tatil değil masaAllah çok çalışmışlar hani neyi haletiniz …affffff

  13. Bende mahkum annesiyim sayın cumhur başkanım Allah aşkına af istiyoruz

  14. Chp kötü bilirdik yalan da olsa dile getiriyo en azında akp mhp sahtekar değiller ben sağ ci biri olarak Allah belâlarını versin insan lar pislik içinde yatiyo 30 kişilik yerde 70 kişi açık ceza evinde yemek hanede yatıyoruz secimde bunları yollamaz isek yazık size unutmayın nasıl hep chp dinsiz diye bizi soğuttular asıl dinsiz bunlar zalim ler elin yahudi bronson unu nasıl affettin biz müslümanız

  15. Hepinizin Allah belasını versin 2023 her şey değişecek bu milletin sabrını fazla zorladınız

  16. akp ağır abi rolü oynuyor bi daha ki seçime siz mi ağır abi yoksa biz mi göreceksiniz…egemenlikk milletindir unuttunuz her halde

  17. Allah aşkina artik verin şu affi gerçekten sabrimiz kalmadi neden bizim hayallerimizle oynuyorsunz seçim sonrasi af dediniz hani af yeter artik oynamayinn yazik günahtir küçüçük yavrular babasiz kalmasin

  18. GENEL AF CIKSIN. MHP YALANCIDIR BUNU CHP DEN IYI PARTIDEN SAADETTEN BASKA KIMSE CIKARMAZ
    SUCLULARIDA BOLNEDEN HERKESE ESIT AF CIKARTIN. ADELET OYLE SAGLANIR DIYE DUSUNUYORUM

  19. GENEL AF CIKSIN. MHP YALANCIDIR BUNU CHP DEN IYI PARTIDEN SAADETTEN BASKA KIMSE CIKARMAZ
    SUCLULARIDA BOLNEDEN HERKESE ESIT AF CIKARTIN. ADELET OYLE SAGLANIR DIYE DUSUNUYORUM

  20. GENEL AF CIKSIN. MHP YALANCIDIR BUNU CHP DEN IYI PARTIDEN SAADETTEN BASKA KIMSE CIKARMAZ
    SUCLULARIDA BOLNEDEN HERKESE ESIT AF CIKARTIN. ADELET OYLE SAGLANIR DIYE DUSUNUYORUM

  21. Artik ciksin yasa lutfen umutlarimizi almayin kizim baba diye agli

  22. Ceza diyorum ama ne cezası ne suçu, günahsız yere senelerdir yatan kızından ailesinden uzak çaresizce bekleyen o insanların ahı yerde kalmayacak. Temmuz ayında çıksın uzatmayın yeter!

  23. Ceza diyorum ama ne cezası ne suçu, günahsız yere senelerdir yatan kızından ailesinden uzak çaresizce bekleyen o insanların ahı yerde kalmayacak. Temmuz ayında çıksın uzatmayın yeter!

  24. Ceza diyorum ama ne cezası ne suçu, günahsız yere senelerdir yatan kızından ailesinden uzak çaresizce bekleyen o insanların ahı yerde kalmayacak. Temmuz ayında çıksın uzatmayın yeter!

  25. Ceza diyorum ama ne cezası ne suçu, günahsız yere senelerdir yatan kızından ailesinden uzak çaresizce bekleyen o insanların ahı yerde kalmayacak. Temmuz ayında çıksın uzatmayın yeter!

  26. Ceza diyorum ama ne cezası ne suçu, günahsız yere senelerdir yatan kızından ailesinden uzak çaresizce bekleyen o insanların ahı yerde kalmayacak. Temmuz ayında çıksın uzatmayın yeter!

  27. Eytliler zor durumda siz ise tatile çıkmayı planlıyorsunuz aldığınız maaşları Allah rızası için hakedin insanların hakkıyla öbür tarafa gitmeyin orada eytliler beyliyor olacak benden hatırlatması ben kendi adıma hakkımı helal etmiyorum.

  28. bu kadar insanın umutlariyla hayalleriyle oynadınız Allah'ta size sorsun erteledikce ertelediniz sizi millet sectiyse oraya vekil diye indirmesini de biliriz o koltuklardan !!!!!!

  29. Aylardır yıllardır saatlerdir şu sayfaya girip her an bir şey çıkacak diye bekliyoruz Yeter artık duyun sesimizi içerdekiler ne durumda olduğunu bundan haberiniz var mı neden bu kadar rahat davranıyorsunuz neyi bekliyorsunuz duyun artık sesimizi

  30. Artık af falan istemiyorum insanlarin heweslerini hep yitirdiniz.duygularıni kaybettirdiniz ama istediginiz gibi bu memleketi yönetin dusunmediginiz o insanlari af ile kandırıp aylardır bekletip.af uzerinden siyaset yaptiniz secim sonrasi.secim sonrasi dediniz.fetih bey sporda siddet kanunumdan snra diyordunuz kesin ve net.meclise.gelecek.diyordunuz
    Bugunde ekim ayını isaret ediyorsunuz baskalarinin agzindan konusmakla bu is yurumez vereceginiz afta.cok şatafatlı birsey olmucanida.biliyoruz .cezaewlerindeki yatanlari.yada mahkum yakinlarini düşündüğünüz yok sizin ama neyse ki gözümüz açıktı türkiye ilerleyen her zaman da.daha.cok secimler gorecek bakalim o zaman vaatleerinizi kim yiyecek kimi kandiracaksiniz çok laf yalansız cok para haramsiz olmazmiş

  31. Aylardır yıllardır saatlerdir şu sayfaya girip her an bir şey çıkacak diye bekliyoruz Yeter artık duyun sesimizi içerdekiler ne durumda olduğunu bundan haberiniz var mı neden bu kadar rahat davranıyorsunuz neyi bekliyorsunuz duyun artık sesimizi

  32. Aylardır yıllardır saatlerdir şu sayfaya girip her an bir şey çıkacak diye bekliyoruz Yeter artık duyun sesimizi içerdekiler ne durumda olduğunu bundan haberiniz var mı neden bu kadar rahat davranıyorsunuz neyi bekliyorsunuz duyun artık sesimizi

  33. Amacım kimseye haksızlık yapmak değil ama en azından denetim olayını yasalaştırın benim iki bebeğim var babanız haftaya burda dedim maltepedeydi görüşlerdi şimdi kastomonu bu nasıl bir ceza bizede onada yapmayın 3ay daha bu evlatlar babasız nasıl durucak uyku zehir yemek zehir yaşam zehir bana birde bu halde evlatlarım için çalışıyorum neden bu şevkler istanbul nerde kastomonu nerde af istiyoruz kimse unutmaz bunu söz ağmazdan çıktı biz size güvenmicezde kime güvenicez sayın başkanım yalvarıyorum iki bayram yaşatın bakamıyorum evlatlarım yüzüne

  34. Ben bir anneyim sesimi cogukez duyurdum iki olum yok yere ar ceza aldi verin nolursunuz su afi ben ollarimi istiyorum benim içim yaniyor maddi ve manevi cokdum evlat acisiyla yandım çıkarın şu afi nolursunuz yalvariyorum size

  35. Ben bir anneyim sesimi cogukez duyurdum iki olum yok yere ar ceza aldi verin nolursunuz su afi ben ollarimi istiyorum benim içim yaniyor maddi ve manevi cokdum evlat acisiyla yandım çıkarın şu afi nolursunuz yalvariyorum size

  36. Ben bir anneyim sesimi cogukez duyurdum iki olum yok yere ar ceza aldi verin nolursunuz su afi ben ollarimi istiyorum benim içim yaniyor maddi ve manevi cokdum evlat acisiyla yandım çıkarın şu afi nolursunuz yalvariyorum size

  37. Amacım kimseye haksızlık yapmak değil ama en azından denetim olayını yasalaştırın benim iki bebeğim var babanız haftaya burda dedim maltepedeydi görüşlerdi şimdi kastomonu bu nasıl bir ceza bizede onada yapmayın 3ay daha bu evlatlar babasız nasıl durucak uyku zehir yemek zehir yaşam zehir bana birde bu halde evlatlarım için çalışıyorum neden bu şevkler istanbul nerde kastomonu nerde af istiyoruz kimse unutmaz bunu söz ağmazdan çıktı biz size güvenmicezde kime güvenicez sayın başkanım yalvarıyorum iki bayram yaşatın bakamıyorum evlatlarım yüzüne

  38. Nasıl bu kadar insanların umutlariyla oynarsiniz sasiyorum size yazıklar olsun başka hiç bir şey demiyorum Bir ceza indirimi verecektiniz onunda insanların hayalleriyle oynuyorsun yazık ne kapı bekliyenler var sizde hiç vicdan merhamet yokmuş gerçekten alt tarafı beş yıl indirim yapcaktiniz ya Allah merhamet versin size başkada bir şey demiyorum

  39. Nasıl bu kadar insanların umutlariyla oynarsiniz sasiyorum size yazıklar olsun başka hiç bir şey demiyorum Bir ceza indirimi verecektiniz onunda insanların hayalleriyle oynuyorsun yazık ne kapı bekliyenler var sizde hiç vicdan merhamet yokmuş gerçekten alt tarafı beş yıl indirim yapcaktiniz ya Allah merhamet versin size başkada bir şey demiyorum

  40. Başkanım şu beklentimiz gerçekleştirilsin artık onca kader mahkumların kaderi sizin elinizde lütfen bir onayınıza bakar evlerinde bekleyen evlatları sevindirmek sevap bugün yarın babam gelecek diye kapılarda bekleyen yavrular sevinecek belki ne olur başkanım bayram öncesi verin affı

  41. Yazik vAllahi bikmadiniz umutlarimizla oynayip duruyorsunuz nereye kadar .her seferinde ayni seyler birkere sözünüzü tutun ve bizim umutlarimizi kirmaktan vazgeçin .Disarda bizler bekliyoruz icerde onlar verecekseniz verin affi vermiyecekseniz de yok af felan deyin yeter artik yaziktik günah tir cocuklarimizi umutlandirmayin.temmuz cikmadan affi verin .

  42. AF veya CEZA İNDİRİMİ istiyoruz.
    Meclis kapanmadan milyonları etkileyecek bu kararı çıkartmak artık bir zorunluluktur

  43. Sayın Feti Yıldız, samimiyetinize kişisel olarak güveniyorum. Lütfen artık affı veya ceza indirimini gündeme getirin. Samimiyetinizi kağıda dökün. Bütün partiler istekliyken bu işi halledelim..

  44. İşlerine gelen yasa bir saatte çıkıyor. MECLİSE bak yeterki 5 krş maaş artışı olsun.Bumu adalet.

  45. Ben hiçbirini halkı düşünür olarak görüyorum. Hep çıkar ve günü kurtarma politikası.sadece 550 vekilimiz var.

  46. İmar affı çıkardınız kanun muallaklarla dolu belediyelerin çevre şehitlik çalışanlarının insiyatifine bıraktınız doğru düzgün bir af çıkarında halkın isteklerine tercüman olun imar affınında 2018 yılını kapsamadığı istiyoruz yararlananların yarışı 2018 de yaptı fakat çok az insana tutanak tutuldu.

  47. Arkadaşlar mhp ve akp neyin hesabını yapıyor anlamıyorum milleti umursamıyolar oy yok bu saatten sonra

  48. kısasa kısas af nedir ya. sorun bakalım o suçlunun mağdur ettiği kişi onu affediyormu. Bana karşı işlenen bir suçu devlet affedemez. Ancak devlete karşı işlenen suçu affeder

  49. Genel af Çıkmalı tüm vatandaşlar 1 yıl olsa da yararlanmalı sadece ülkemizi bölmek yıkmak isteyenler hariç tutulmalı, devletimiz eşitlik ilkesini uygulamalı. İmar affına benzer muallakta bir saya olmamalı imar affında milyonlarca kişi 2018 yılında yapı yaptı ve beyanla yararlandı çok az kişiye tutanak tutuldu iptal edildi bu durumda eşitlik gerçekleşmedi.

  50. Bugünr kadar mhpye verdiğimiz oy haram zıkkım olsun. Siz uzattıkça uzatıp laf kalabalığı yapıyorsunuz Seçimde görüşeceğiz bıktırdınız bu milleti. Rahip buransonu affedip gönderiyorsunuz bizi süründürüyorsunuz. İlla amerikalı mı olalım! Yazıklar olsun size

  51. yav biz size oyumuzu verdik oy namustur namusumuzu teslim ettik af cıkaracaz dediniz neyi bekliyorsunuz göz yaşlarımızı dindirecez desiniz umut verdiniz dualarımızk aldınız ben mazlum bir anneyim size beddua etmek istemiyorum af isriyorum

  52. yeter bizimleoynadınız yeterrrr biz nasıl darbe gecesi tank ların mermilerin onune atlıyıp fetocuları tarihe gomduysek unutmayınki bir dahaki secimde sizide tarihe gomeriz

  53. İzinbyapmaktan vaatte bulunmaktan çalışmaya fırsat bilumayan sayın vekiller.Ben hayat kalitemi yülseltmek için değil evlatlarımı yetiştirebilmek için aEYT ciksin istiyorum.Hani tatile cikacaksiniz ya hakkimi helal etmiyorum

  54. İzinbyapmaktan vaatte bulunmaktan çalışmaya fırsat bilumayan sayın vekiller.Ben hayat kalitemi yülseltmek için değil evlatlarımı yetiştirebilmek için aEYT ciksin istiyorum.Hani tatile cikacaksiniz ya hakkimi helal etmiyorum

  55. Sayın cumurbaşkanım lütfen çıkartın artık bu affffı çifte bayram sevinci bize verin Allah rızası icin