Eğitim

KYK Kredi Borçlularına Müjde! KYK Öğrenim Kredisi Borcu Olan 5 Milyon Kişi Borcunu Ödeyemiyor!

Milyonlarca kişinin Üniversite öğrencilik yıllarında aldığı KYK öğrenim kredilerine yönelik geri ödemede önemli gelişme yaşandı… Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) üniversite mezunu işsizlerin yaşadığı travmayı da göz önüne alarak Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapılması için harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti ve 16.08.1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu’na eklenecek geçici madde ile öğrenim ve katkı kredisi borcu olan kişilerin borçlarının silinebileceğini ifade etti.

YAPILAN AÇIKLAMA

Açıklamalarında milyonlarca işsiz olduğunu belirten Milletvekili Şevkin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Üniversite öğreniminin ardından uzun süre işsizlik yaşayan, iş bulduktan sonra da güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle mağdur olan üniversite mezunlarımız kredi borçları nedeniyle adeta kabus yaşıyor. 4 üniversite mezunu gençten en az birinin işsiz olduğu göz önüne alındığında işsiz üniversite mezunu sayısı 1 milyonu geçmektedir.

TÜİK’in açıkladığı 2019 iş gücü istatistiklerine göre, genç işsizlik oranı yüzde 18,6’dan yüzde 26,7’e yükselirken, Türkiye’de son 10 yılda öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaşmıştır. Borcunu ödeyemeyen 280 bin üniversite mezununa karşı yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildiği anlaşılmıştır. Kanun Teklifimiz, iş kaygısı taşıyan, aile kurma telaşı yaşayan ve ağır ekonomik koşullarla mücadele etmek zorunda kalan üniversite mezunlarının KYK borçlarının silinerek, sorunun çözümüne yöneliktir.”

KANUN TEKLİFİ

Konu ile ilgili olarak hazırlanan kanun teklifi ise şöyle:

MADDE 1- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 7- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte öğrenim ve katkı kredisi borcu olan kişilerin borçları silinir. Kredi borçlarına ilişkin daha önce yaptığı ödemeler iade edilmez.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

“ÖĞRENCİLER, SİGORTALI BİR İŞE GİRENE KADAR BORCUNU ÖDEYEBİLİR”

Sözcü’nün haberine göre; İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığına yöneltilen soru önergesine verilen cevapta şu bilgi verildi:

“Bakanlığımızdan öğrenim kredisi almış olan öğrencinin borcunu, öğrenim gördüğü okulun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim görmesi halinde dört yıl) sonra başlamak üzere kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde ödemesi gerekmektedir. Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur. Vatani görevini yerine getirmekte olan borçlularımızın kredi borçları da durumlarını belgelendirmeleri halinde askerlik sürelerince ertelenmektedir”

KREDİ BORCU OLANLAR MÜJDE ! ERTELEME HAKKI 

Üniversiteyi bitirdikten iki yıl sonra geri ödemesi yapılması zorunlu olan ancak iş bulamayan üniversite mezunlarının ödemekte güçlük çektiği Kredi Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’ndan açıklama geldi. Bakan Kasapoğlu, gençlerin sigortalı iş bulana kadar başvuru yaparak bu borcu erteleyebileceğini duyurdu.

BORCU OLAN İŞSİZ GENÇLERE SESLENDİ

Koncuk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kasapoğlu’nun kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup, sigortalı bir işe girene kadar borcunu erteleme imkanı mevcuttur, ifadesi kredi borcu bulunan, ödeme zorluğu içinde işsiz gençlerimiz açısından çok önemlidir. Bu durumda, sigortalı bir işe girmemiş olan, işsiz kredi borçlusu gençlerimizin durumunun KYK’ya bildirilmeleri önemlidir” diyerek, borçlu olan işsiz gençlerin gerekli müracaatları yapması gerektiğini belirtti.

Bir Yorum

  1. TM sigortalı bir iş deniyor yeri geliyor giriyorsun işe ama çalışma koşulları iyi olmadığı için çıkıyorsun.Tm ertelenebiliyor ama Üfe Tüfe uygulanarak işsizlik sebebi ile erteliyorsun sanki öğrencinin suçu işsizlik o yüzden faiz uygulanıyor.Borc para nerdeyse iki yıl erteletince ikiye katlanıyor.Sonra da çıkıp televizyona din iman oyunu çekiyorlar.

  2. 2 üniversite bitirdim işsizim bide bu kredi borcu var ailemin beklentisini karşılayamadığım gibi borca girdik ve hergün borç artıyor faize giriyor okuyun diyorsunuz ama okuyanların hali içler acısı psikolojimiz bozuldu gereğini yapın lütfen

  3. Çok saçma biz çocığumuzu ileride sıkıntı çekmesin diye borçlandırmadık millete para ver borcu sil oh ne ala, ozaman tüm okuyan öğrencilere toplu affedilen bursu versinler ve ozaman silsinler borçları.

  4. 7 bin olan borcum faizi ile 20 bine ulaştı sigortali dediği iş ücretli öğretmenlik yaptım bugüne kadar yarım gun sigorta bir öğretmenin üçte bi maaşla çalışıyorsun gelde öde kyk borcunu

  5. Erteliyoruz iyi güzel hoşta iki katını alıyorsunuz bizden bide gerçekten müjdeymiş gibi yayınlıyorsunuz haberi illa canımıza mı kılayım bu borcun ortadan kalkması için

  6. Şu anda çalışma şartları insanlara yeterli geliri getirmiyor sigortalı çalışanlarda ailesini gecindiremiyor bu durumda bizde kiredilerimizi ödeyemiyoruz bunun icinde devlet yetkililerinden bütün üniversite mezunu olupta devlete yerleşemeyenlerin borçlarının silinmesini talep ediyoruz.

  7. İşsiz olmama rağmen borcumu ödedim benim 6bn küsurdu geri ödemem peder destek olup ödedim çünkü erteleme seçeneği yok ertelersen üstüne faiz koyuyor işsizsin falan bakmıyor hepsi yalan bunların biz s*alakmıyız ödedik şimdi herkesin borcunu sil olmaz böyle faizini silsin anaparayı ödesinden nasıl bir adaletsizlik yada benim ödediklerimi geri versin. Bu adam işsiz nasıl ödüyor demiyolar

  8. İşsizim bu borcu düşünmekten gece uykularımı kaybettim 13bin olan borcum ertelemekten 17bine ulaştı mezun olalı 4sene geçti şimdi de ertelersem 25 bine çıkacak burs verilenlerde bu ülkenin vatandaşı öğrenim kredisi alanlarda ben eşitlik istiyrm borclarimiz silinsin istiyorum

  9. Yukarıdakiler ailece paranin sonuna kadar kullandığı için geri ödeme bekliyor atamadan ne alacak canımı mı alacak gelsin

  10. Borçlarımız silinir insAllah.Allahım büyüksün yardım et.Sen vicdan ver de kabul etsinler şu kanunu.

  11. Yav kardeşim zaten erteleme var ama biz faizsiz erteleme istiyoruz. Misal benim 12 bin borcum var 1 sene ertelediğim takdirde 18 bin olacak… el insaf tefeciden borç alsam 15 bin isterdi herhalde

  12. İyi güzelde yemeyip içmeyip o kadar borcu ödeyenlerin ne suçu var kardeşimve ben toplam faiziyle birlikte 11000₺ ödeme yaptık haksızlık bu

  13. Erteleme için başvurun diyorlar ben başvurdum hazirandan beri geri cevap alamadım ödemediğim içinde üstüne faiz biniyor nasıl olacak bu söyler misiniz?

  14. Bakanlık yanıltıcı açıklama yapıyor. Ciner aracılığıyla vergi dairesi ile yaptığım yazışmada 1.5 senedir işsiz olduğumu borcunun dondurulmasını talep ettim ancak red cevabı aldım. Ne erteleme ne dondurma..hepsi yalan.

  15. Lafım meclisten dışarı. Kyk yı alıp çatır çatır yerken ödeme kısmını düşünmediniz tabi. Sonra mağduruz edbiyatı yapıyorsunuz. Ödeyemiyeceğiniz borcun altına girmeyin.

  16. Bakıyorum da yorumlarda herkes ağlıyor. Her ay parayı alıp harcarken böyle ağlamıyordunuz. Devletin parasını, bedava gibi harcıyordunuz. Hiç boşuna ağlamayın. Şartlar ne kadar zor olursa olsun çalışın ödeyin! Bizde zor şartlarda çalışıyoruz!

  17. sözüm meclisten dışarı lakin o para çatır çatır yense iki günde biter.

  18. Bir sürü gariban var arkadaşım ödeyemiyor borcu mezun oluyorsun iş yok acımasız eleştiri yapacağınıza empati kurunda destek olun ödeyemenlere kanun teklifi kabul edilsin.

  19. Ben borcumu ödeyen biri olarak, ödemeyene yardımcı olunmalı. Borcu kökten silmek yerine borcu ödemeyebilmek için imkanlar istihdamlar sunulmalı. Herkes aldığı borcu kendi çabasıyla geri ödemek ister. Kanun teklifinin gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Yapılmak istenseydi seçim önü yapılırdı.

  20. Genel saglik sigortasi borclarina da el atsalar. Kredi yurtlar kurumu borcu hadi diyelim Devlet verdi siz de kenfi okul giyinme kira kirtasiye gibi kalemlerde kullandiniz. Hastahaneye gitmedigi halde her ay issiz insanlara borc yuklemekte adaletsizlik. Bu durumada cozum uretilmeli.

  21. Daha dün kyk ya ödemem başladı erteletmek istiyorum işsizim diye gittim ama 2 ay ödemedigim ve zam girdiği için erteletme olmayacağını söylediler.Zaten erteletirsem de 6 bin faiz islenecegini söylediler. Çok matah bir şey yapmış gibi bu haberleri yayınlamayın mezunlar her türlü madur.Evimiz arabamız mal varlığımız olmadığı halde geri ödemeli kredi çıktı bide bu faizler borç 20 bini aştı benim gibi herkes mağdur ya silin ya da milleti kandırmayın ya da bize iş verin.Edebiyat öğretmeniyim ne atanabiliyorm ne de özel sektörde iş bulabiliyorum tecrübesizim diye .Canımıza yetti artık!

  22. Ulan alırken tatlı tatlı yiyorsun parayı faizli olduğunu biliyorsun sonra devlet şöyle böyle hadi lan ordan zorlamı aldırdılar sana.faiz de faiz diye ağlıyorsun

  23. Şu yorumlara bak. Herkes ağlıyor. Bu krediyi alırken geri ödeyeceğinizi bilmiyor muydunuz? Her ay parayı atm den çekip harcarken iyiydi. Şimdi de çalışın ödeyin. Herkes zor şartlarda çalışıyor. Sizde çalışın! Beyefendi sanki oxford dan mezun olmuşta iş beğenmiyor! Üniversite mezunu dediginiz kişilerin %80'i vasıfsız eleman. Beyefendi üniversite mezunu diye iş beğenmiyor yatıyor evde sonrada borcumu silin diyor! Git fabrikada çalış, git garsonluk yap! Ayıp mı ! Çalışmak isteyene iş çok. Adam olunda borcunuzu ödeyin AĞLAMAYIN!

  24. Biz bu krediyi zaten durumumuz yok diye aldik durumu olanlara burs cikiyordu birde üstüne binlerce faiz koydunuz üzerine zaten işsizim ben bunu nasıl odeyeyim faiz üstüne faiz koyuluyor canimizi mi alacaksiniz artik ya işsizlikten okuduğum yıllarımin çöp olmasından zaten bunalımdayım yeter artık be yeter!!!!

  25. Arkadas faiz düzenlemesine gidin.faiz kendi cikariniza …bizimle gırgır geçiyorsunuz.3 bin lik borç oluor 9 bin.yaziklar olsun.haram yiyorsunuz..borç verdiniz dye bin misli faiz …kara paradır bu…alırken iyiydi dye brsey yok.bos konuşan beyni buldumcuk çok.faiz çok acımasız bı olay.o oyları hiç haketmiyorsunuz.YAZİKLAR OLSUN

  26. Bu seçimde öğrenciler söz sahibi oldu 2023 de oy için borçlar silinecektir Emin olun.. ben boş yazmam

  27. Cebinde parası olanlar nekadar sekersiniz…biz sizin gbi destekle okumadik.kimse kimseye yedirmek için almaz.komik.universite okumak kolay değil.barinma ,yeme icme hepsi..bu yorumları yapanlar siz universite kapısından gectiyseniz ne ala…yoksulu var..mağduru var….sizin gibileri okumasın…bu ülkenin dolu beyinlere ihtiyacı var!

  28. Cok sacma yerken iyide odemeye gelince soyle boyle … O zaman odeyenlerin ne sucu var? Almasaydiniz o zaman

  29. Faizler en azından kalkmalı faiziyle çok oluyor ödeme daha düşük ödeme şekli olursada olur ev kredisi gibi 80 ay faizsiz ödemeyederazıyız faizler çokkkkkkkkk

  30. Fai, siz geri ödemeyede uzun vadede razıyız ev kredisi gibi ama faizsiz 80ay gibi ödeme olabilir işsiz ve geliri annesinin çok az zaten banka borcu var birde bu borç burstu aldığımız faizli geri ödeme yapılmış faiz kaldırılsın

  31. Kesinlikle silinmemeli ama ödenebilmesi esnetilebilir daha çok taksite bölünebilir.

    Neden silinsin ki? Ben eşekmiydim de almadım borç. Ben mekanda 3 bira içip eve taksiyle dönmesini bilmiyor muydum?

  32. Arkadaşım öderken sessiz kalmasaydiniz.siz oy verdiniz,sizin yediğiniz herzek güle güle kullanın!

  33. Suriyeliler para vereceklerine devletine okumuş olan adam lazım bizim borçları silsinler tecavüzcü hırsızların değil

  34. Erteleme imkanı var diyorsunuz da faiz biniyor ki bi fark olmuyr yanii birde müjde diye yazmışsınız milyonlarca mezun olmuş ve işsiz insan var birde kyk borcu olunca da üstüne hayata 1 0 yenik başlıyoruz ve birde millete ailesine yararlı birey bekliyorsunuz

  35. Borcun tamamı silinecek diye
    -imkanınız varsa- ödememezlik etmeyin en fazla faizi silinir.

  36. Babam öldü benim üzerime ev arsa felan da yok bana burs cıkmadı şimdi bu kabul edilmez zaten eninde sonunda öderim
    Babasının 3 tane dairesi olan arkadaşa cıkmıştı

  37. Ben ödedim diğerleri de ödesin diyenler umarım asla bu ülkede birgün karar veren kitlenin herhangi bir parçası olmazlar,bunların milletvekili olduğunu düşün peeeh

  38. Ödeyenlerin suçu ne, odeyenlerin parasını iade etmeleri gerekmektedir. Yoksa bu vebalden hiç siyasetçi ve yetkili kurtulamaz.

  39. Ödeyenlerin suçu ne, odeyenlerin parasını iade etmeleri gerekmektedir. Yoksa bu vebalden hiç siyasetçi ve yetkili kurtulamaz.

  40. Üniversiteyi çalışarak okudum ve bitirdim.Üniversite yıllarında gündüz ders gece garsonluk yapıyordum ama borcumu başladığı günden itibaren düzenli olarak ödedim. Hiç boşuna ağlamayın. Okulumu çalıştığım için 1 yıl uzattım sonuçta bursun geri ödemeli olduğunu bilerek kullandım. 2013 yılında 5.880 ₺ ye imza attım. 2017 de 6970 ₺ olarak geri ödedim. Bazı arkadaşlar üniversite okurken kendini çok yüksekte gördüğü için asla çalışmak gibi bi gayesi olmadı çoğu kişinin maddi durumu iyi değildi ama kimsede bi iş bulayım hem okuyayım kafasında değildi.Millet iş beğenmiyor neymiş ben üniversite mezunuyum bu işi yapmak için mi okudum o kadar falan filan boşunada heveslenmeyin o borcu öyle yada böyle ödeyeceksiniz. Ödeyen o kadar kişi keriz mi diye sorarlar adama boğazımızdan kesip borcumuzu ödedik kafelerde oturup tavla okey oynamadık …

  41. Ne olur silinsin ısAllah unıversıteyı bitirdim ıs yok para yok duyun yapıcam para yok cok caresızım borcum 19"du 26bın oldu nasıl oduycem bilmiyorum ne olur yardımcı olun

  42. Herkesin borcu silinmesin durumu ciddi mana da kötü olanlarin sadece silinsin. Bizde üni okuyoruz burs cikmiyor kredi almiyorum durumumuzda cok iyi degil ama kendimiz ona gore bicimlendiriyoruz. Harcamamizi kisiyoruz. Kredi alan arkadaslar o parayla gidip cafelere barlara takilsin lüks telefon alsin marka giyinsin sonrada borcu silin. Ne güzel memleket be.

  43. Ödeyenler enayi. borç silecekmiş. Şu yaşıma kadar desteklediğim CHP den her gün daha fazla soğutuyorsunuz beni.

  44. Evet lütfen borçlar silinsin onlisans okudum ve bu borcu nasıl ödeyeceğim bilmiyorum

  45. Allah belasını versin o kurumun 3 aydır ertelenmesini ya da ertleme reddini bekliyorum

  46. Mecliste yemek ücretlerinin maliyetin altinda olduğu, bazı KİT'lerde maaşlarin dudak uçuklatir miktarda olduğu işsizliğin had safhada olduğu ve bir ailede iki yada üç öğrenci ikişer yıl arayla mezun olup iş bulamamış ise silinmeli. İs kaygısı olmasa tabiki ödemek isteriz.

  47. Benim 17 bin küsür lira borcum var. Askerdeyken erteletmek istedim. Önüme şöyle bir şey çıktı şuan ki borcun 17.. Ertelendikten sonraki borcun 21… Lira ne anladım ben bu ertelemekten

  48. almasaydınız bile bile faizini ödeyecektiniz bende okuttum zor şartta aldırmadım geri ödenecek faiziyle zor günlerde geçirdik kendi katkınızla zor bela bitti ödeyin yemesini biliyordunuz çatır catir

  49. Kyk borçlarını silin rica ediyoruz iş yok bulamıyoruz okulu bitirdim 2 sene oldu iş bulamadım kyk ödemem başladı ödeyemiyorum 8 bin liralık kyk 10 bin lira oldu kyk ların silinmesini istiyoruz

  50. İnsanın sürekli bir işi olmassa nasıl ödeme yapar ve hala ogrenciyse şu an açık öğretim okuyorum çalışmıyorum iş yok ve iki aydır burs ödemesi var faiziyle

  51. Öncelikle, biz ödedik sizde ödeyin işiniz ne diyen saygısızlara sözüm.Hayatta herşey planladığınız gibi gitmeyebilir.Karşınıza yıllar sonra ne gelebilir bilmiyorsunuz biz borç ödemekten korkacak olsaydık o imzayı zamanında atmazdik.Mezun olunca iş hayallari kurduk olmadı partime işlerde çalışalım dedik almadılar.Her işe beğendik kabul edilmedik işsiz olmakda benim suçum değil sosyal devletler açtığı bölümlerde istihdam etmek zorundadır.Benim 5yılımı çaldılar .Hasta annemi bırakıp zor şartlarda eğitimime devam ettim.Simdi bu borçlar ne olacak

  52. Silinecekse herkesin silinmesi gerekir. Sadece işsiz olanların değil çalışanlarında. Var mı 40 bin 600 tl borcu olan kyk ya benim var işte

  53. Şükran bizde aynı durumdayız benim oğlum iki yıl önce makine mühendisliğini bitirdi iş bulamıyor bunalıma girdi ev kira baba yok çaresizim KYK borcu birikti basıl öderiz ne olur silinsin borçlar

  54. Ben bogazimdan kistim o borcu odedim 2 cocugum varken ben odediysem herkez oder o zaman bizimkilerde geri verilsi

  55. Bazı yorumlarda diyor yiyorsunuz içiyorsunuz hiç düşünmüyorsunuz kardesim yemesek icmesek ihtiyacimizi karşilamasak niye o krediyi alalım atanma olsa iş olsa öderiz ama şartlara baktiğimızda hemen is sahibi olamayacağız belli

  56. Aylık 400 TL kredi ile başladı şimdi 700 TL ödemem var binen faizi siz düşünün kyk bursu gerçekten ihtiyacı olana çıksaydı şuan böyle yorumları görmezdik

  57. Erteleme başvurusunu nerden yapıyoruz e devletten yaptım kabul etmedi geri ödemem başladigi için napicam

  58. O borçlar nasılsa silinecek devlet kaldiracak bosuna oduyorsunuz enayi gibi diyen bir sürü insan tanıyorum ben.durumum olmadığı halde yemeyip içmeyip borcu bitirmeye çalışıyorum nefes alıyım artık diye.Valla kimse salak değil illa bisey yapılacaksa adaletli olunsun bari ! Eminimki herkes bunu ister.

  59. Borcunu ödeyenlerin yorumlarina baktim da,hepsi de olmaz oyle sey bizim ne sucumuz vardi o zaman,biz odedik onlar niye odemiyor gibi mesajlar atmislar.Beni butun ummetin yerine yak diyen hz.ebubekir den,bu denli fesat insanlara nasil geldik.Eee basimizdakinin haraç alip tefecilik yaptigi ulkenin insanindan da bu beklenir.

  60. E devletten neye bakacaz pardon da 9 binlik borcu 13 bune mi cekecez ödemek sorun değil de iş yok güç yok bide gelen faiz ertelemiyorum da ödemiyorum da iş bulana kadar.

  61. Biz Türklerde bi laf vardır.Ayagini yorganına göre uzat.Ödeme durumu olmayanlarinda Allah yardımcısı olsun tabi.

  62. ödeyecek gücü olan ödesin ama imkanı olmayana yardımcı olmak fenamı olur.bizim dinimiz imkanı olanın olmayana vermesini emreder.silin o borçlarıki genclerde sonraki nesle yardımcı olsun.iyilik yapan iyilik bulur unutmayınız.

  63. Ödedim. Çocuğumun rızkından kestim ödedim. Af gelsin. Zehir zıkkım olsun.

  64. Ödeyenlerin suçu ne ki burada ? Ben ödeyen biri olarak komple borcun silinmesine karşıyım. Yardımcı olunabilir ödeyemeyenlere ama bu kadar ödeyen varken tum borcu silmek odeyenleri enayi yerine koymaktan başka birşey değildir.

  65. Geri ödeyeceginizi bilmiyor muydunuz diyenler
    Herkez herşeyin farkın da kimse keyfinden almıyor o krediyi ihtiyaci olmasa böyle biseye kalkışmaz
    Şahsen ben krediyi almak zorunda kaldim değilse üniversite hayatım olmayacakti simdi borcum cikti geldi faiziyle birlik de ödemeye başladm ama elin suriyelisine yattigi yerden para veriliyorsa okuma imkani saglaniyor vergi alinmiyor memurluk hakki taniniyorsa biz turk milleti olarak attigimiz adım dahi para herkesin oldugu gibi benimde geri ödedigim para zoruma gidiyor be bursluluk şartlarinin hepsi bende mevcut baba yok anneye herhalgi bi gelir yok okuyan kardeş sayisi 3 ama burs cikmasi gerekirken kredi cikiyor ama nerde amir memur zengin cocugu varsa bursluluk çikiyor insanlar isyan etmesin de ne yapsin

  66. Faiziyle ödeme yaptım haksızlık silinecekse para iademı isterim zorluklarla kredi çekip ödedim ben bu haksızlık olur

  67. Faiziyle ödeme yaptım haksızlık silinecekse para iademı isterim zorluklarla kredi çekip ödedim ben bu haksızlık olur

  68. Faiziyle ödeme yaptım haksızlık silinecekse para iademı isterim zorluklarla kredi çekip ödedim ben bu haksızlık olur

  69. Bir bayan düşün İşsiz köyde çalışabileceği hiçbir olanak yok ve 16bin lira borcu var ve gunden gune faiz biniyor kimse uykudan huzurdan mutluluktan basetmesin

  70. Müjde böyle olurmu silinsin kimse iş bulamıyo gençler canına kıyma noktasında bunalımdan gelecek kaygısından!!!!

  71. Faiziyle ödeme yaptım haksızlık silinecekse para iademı isterim zorluklarla kredi çekip ödedim ben bu haksızlık olur

  72. Faiziyle ödeme yaptım haksızlık silinecekse para iademı isterim zorluklarla kredi çekip ödedim ben bu haksızlık olur

  73. Haksızlık zorluklar la kredi çekip ödedim faiziyle silinecek se para iademi isterim

  74. her türlü ertelemeye yüksek faiz işletiliyor. ertelemek yükü daha ağırlaştırmaktır. çözüm değil.

  75. yorumlarda; almasaydın, yerken iyiydi vs. gibi boş sözler sarfedilmiş. kredi alıp okuyan keyfinden girmedi bu borca. durumu olsa zaten çekmezdi. saygılı olun.

  76. Ben hakkımı helal etmiyorum yapılandırdım ödedim ne zorlukla ödedim millet zamanında alıp yediyse öyle ödesin kardeşim o zamanda ödeyenler için de bi kanun teklifi hazırlayıp geri ödeme yapılsın varmı öyle

  77. Kesinlikle böyle birşey yürürlüğe girerse ve borçlar silinirse bundan yararlananlara hakkımı helal etmiyorum. Zamanında paraları çatır çatır kafelerde gezmelerde yesinler bizde kıt kanaat ailemizden aldığımız 3 kuruşla ay sonunu zor getirelim neymiş silinsinmiş. Yok öyle yağma! Harcadıkları gibi paşa paşa ÖDEYECEKLER !

  78. Bunu alan herkes geri ödeyeceğini biliyordu mağduru oynamaya gerek yok ben yemeyip içmeyip 9bin olan borcu 15 bin olarak ödediysem herkes ödesin bu devletin yaptığı bir bağış değildi sonuçta alan bunu kabul ederek aldı. Ya da illa sileceklerse bizim ödediğimiz paraları geri iade etsinler var mı öyle bir dünya

  79. Zaten yeterince ödeme yapıyoruz biz devlete.Kredi borcumuzu da siliversinler bi zahmet keyfimizden mi aldık biz o krediyi durumumuz çok iyi olsaydı zaten almazdık.Şimdi de mezun olup işsiz kaldık. Napcaz nasıl ödiycez.Yeter valla yeter kafamız hiç rahat etmiyo sürekli kara kara bişeyler düşünmek zorundayız.Şu borcu silinde gençlerin kafası bi rahat etsin. Genç yaşta beynimizi yoruyosunuz

  80. Bende iki üniversite bitirdim kpss 85 iş bulamadım hamal gibi çalıştım ödedim borcunuz varsa amele gibi çalışın ödeyin buralarda ağlamayın

  81. Ben bu kanun teklifinin onaylanacağını zannetmiyorum.Her yıl bu kanun teklifi sunuluyor; ama sonuç aynı.Yorumlarda bazıları harcarken iyi bazıları biz ödedik bizim suçumuz ne gibi ifadeler kullanmış.Bu da gösteriyor ki karşı tarafın yaşam standartları göz ardı ediliyor.Evet öğrenci kredi aldı çünkü almak zorundaydı evden ya para gelmiyordu ya da yetmiyordu iş bulurum öderim dedi kimse keyfine borç yükümlülüğü altına girmez.Mezun oldu ve iş bulamadı yıllarca doğru düzgün cebinde beş kurusu denklestiremedi.faiz işledi. Biz ödedik bizim suçumuz nedir diyenler bunları da düşünsün.

  82. Arkadaş ne guzel fesatlık yapıyorsunuz. Ateşiniz bol olsun;) yalnız şunu unutmayın bu memlkette zenginin vergisi affolur fakiin değil. Millet açlık sınırında yaşıyor. O yiyip içip bar gezen tayfa ödedi bile borcunu..! Kım ödeyemedi biliyor musunuz ? 240 lira parayla bir ay geçiren adam ödeyemedi. 240 liraya yurt psrasj odeyen adam borcunu ödeyemedi. 240 liraya kitap alan yemek yiyen adam ödeyemedi. Siz ödemişsiniz kurtulmuşsunuz. Daha ne istiyorsunuz???? Fesatlık neden ? Keşke biz de borcsuz olsak. Keşke ödemiş olsak. Ama keşke de silinse bu borclar kredi vermese devlet tefeci gibi. Burs verse butun vadandaşına. Ama öyle değil o işler. Sizin için rahat olsun silinmez o borclar. Uc bes seneye hacizlik olurgeçinemeyen adam borç batagina saplanirda kopruden atarsa kendini sevinirsiniz ödedi o da borcunu diye.. sizin gibi baba parasiyla degilde caniyla!!!

  83. ödeyenler,ödemeseyediniz,silinecek bu borc az kaldi,nasilki bedelli askerlik 30binden 18bine sonra 15bine düstuyse bu borcta silinecek,rahat olun

  84. Geri ödemem yaklaşık 1 senedir başladı fakat ailevi sorunlardan dolayı ödeyemedim. Zaten bu sorunlardan dolayı okulumuda yarıda bıraktım mezunda olamadım. Alırken iyidi. Çünkü maddi skntılar içindeyken almaktan başka çaremde yoktu. 2018in sonlarından bu yana iş sorunu var. Ekonomi berbat 6bin lira alacaklıyım 1 senedir mahkeme yoluyla dahi alamıyorum. Borç bir dünya beden işçisi olarak bile çalışıyorsun ama para yok piyasada. Herkes sahtekar olmuş. Geri ödeme yapamıyorum ve sadece öğrenim kredisinden ibaret değil borcum. Demir Çelik yüzde 50 zam almış faizler uçmuş inşaat sektörü bitmiş iş yok gel geri öde. Ne güzel memleket. Kafede çalış 14 saat günlük 70 lira pazar yok mesai yok. Şöförlük yap 12 saat çalış pazar yok mesai yok asgari ücret maaş. Yetmesin 24 saat Şöförlük yap 3 bin maaş uyku yok mesai yok izin yok pazar yok sosyal aktiviteyi geçtim yatacak yer zaman yok. Herşeyden önemlisi para konusunda güven piyasası yok. Devlet batmış resmen. En büyük projesi Yusufeli barajına ödenek çıkaramıyor 2 bin işçiye çıkış. Devlet aç millet çok tokmuş gibi hayat vurmuş bir tekme birde faiziyle ümüğümüzü sıkıyor. Ne diyesin ki. Şimdiye kadar ödeyenin suçu yokta keyfi yere ödemeyipte kimse babasının hayrına faiz ödemez. İş yok para yok. Ödeyemeyeninde halinden anlamak lazım

  85. Biz nasıl ödediysek siz de ödeyeceksiniz kardeşim, yok öyle yağma!!!!

  86. 2016 da 400 TL ile başlayan Kredim, 2019 ilk 6 ayı 500 TL olmak üzere toplamda 18.540 TL olması gereken ham borcum 26.340 TL faizle haneme borç olarak yazıldı. Evet o borcu ödeyeceğimi bilerek aldım çünkü almasaydim çocukluk hayalimdeki bölümü okuyamayacaktim, babam hiç bir şekilde destek olmayacakti. Tek başına okumami sağlayacak tek para KYK'dan kredi almaktı. Ne evimiz ne arabamız ne de mal varlığımiz vardı. Babam sigortalı bile değildi ama yine de burs çıkmadı. Hak edene çıksaydı zaten krediyi mecburiyetten alanlar olarak şu an inşAllah borcumuz silinir diye aglamazdik. Almak zorunda kalmasaydim borçlu olmaya çok da meraklı değildim. Ben borç tamamen silinsin de demiyorum. bizden önce ödeyenlerin hakkı var sonuçta, ben en iyi ihtimalle faizin kaldırıp ana paranın ödenmesi taraftarıyım. Ve ertelenince tefecinin şart koştuğu gibi uçuk faizlerin binmemesini istiyorum. Paşa paşa ödeyeceğim sonuçta parayı yerken iyiydi. Kafelerde orda burda yedim, keyfimden aldım(!)

  87. Silinsin şu borçlar ne olur Lütfen Allah aşkına çocuklarımız çok zor durumda sigortalı İş dediğin asgari ücretle çalışıp kendini zor geçindiriyor nasıl ödeyecek

  88. Yanlış baştan oluyor zaten devlet gerçekten ihtiyaç sahibi öğrencilere geri dönüşümsüz burs vermeli yarının geleceği olan gençlere sahip çıkmalı.Gencecik insanlara devletten para beklemeyin gençler gidin kredi çekin okuyun diyorlar ya.Daha 19 unda ,20 sinde gencleri faize bulaştırıyorlar.Zaten verebilecek durumu olsa o ailelerin o parayı istemezler.O gençler okul mu okusun yoksa geleceğe 1 -0 yenik başlıyoruz borçluyuz devlete diye kara kara düşünsünler mi?Her şey para olmus okumak bile.Parası olan okusun olmayan okumasın.Zengin daha zengin fakir daha fakir.

  89. Sizin gibi kalbi fesatlar varken bize bu kanun teklifi gelmez merak etmeyin.Söz olur kalır işte yok hakkımı helal etmem ya siz gerçekten çıldırmış siniz sizin hakkınızı işsizler mi yiyor .Sigortasız cebinde para olmayanlar mi yiyor.Bizim zamanımızda evimizde yoktu arabamızda burs çıkmadı yurt çıkmadı diye kimseye bedddua okumadık.Bencil bir insan olmaktan Rabbime sığınırım .

  90. Ruhları kirlenmiş insanlar sen ödediysen ödedin ne güzel .Keşke benimde param olsa ödesem .Ya toplum niye bu hale geldi anlamiyorum.Biz o paralarla şirket kurmadık ev de almadık .Karnımızı doyurduk.

  91. Zamanında süriyelilere haddin fazla yardım yapılırken aylık 1000tl burs verilirken benim ve benim gibi durumu olmayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamıza rağmen bize burs değil kredi verildi. Şimdi geri istiyorsunuz benim hakkımı nasıl başkasına verdiyseniz şimdi onlardan alıp borcu kapatın.

  92. Ben kendi adıma söyleyim benim sınıfımda adam bağ bahçe sahibi ev araba sahibi burs alıyor ben başvuru yapıyorum bana geri ödemeli veriliyor sebebi nedir diye sorunca da geçmiş zamanda senin bir aylık sigorta girişin olduğu için verilmiyor yani bu hak mı ben şimdi çalışıyorum tamamda asgari ücret alıyorum 2020 tl ben evliyim bir çocuk babasıyım birde kiracıyım üstüne düğünde bankada aldığım krediyi ödüyorum siz söyleyin ben çocuğumun masrafınımı karşılayım 2020 ile kirayımı ödeyim yoksa bankadan aldığım krediyi ödeyeyim 2020 ile veyahutta üniversitede aldığım öğrenim kredisini ödeyeyim

  93. Almayanin suçu ne madem burs aldin hayatin zorluğunu öğrendin iyi calis başarılı ol işe gir.Eger silinirse zehir zıkkım olsun hepsine silinmesi icin uğraşanlara

  94. 2 Yıl Ünüversite bitirdim sigortalı işte çalışıyorum zaten zor geçiniyorum. Birde bekarım evli olsam ne olacak bilmiyorum. Ödeyemiyorum abi gecikme zammı işlemeye başlamış ne olacak bilmiyorum bakalım. Af gelsin hepsini ödemeyi düşünüyorum tabi nakit olursa

  95. Söyle bir durum var.E-devlet üzerinden erteleme basvurusu yapmaya çalıştığımda "Borç ödemesi aksatıldığı için erteleme yapılamaz" ibaresi yer alıyor.Telefonla aradım Kredi ve Yurtlar kurumunu aynı şeyi söylediler. Sesimizi duyurmanız dileğiyle.

  96. Benim oğlum hala okuyor fakat geri ödemeyi başlattılar. Ödeyemeyince maliyeye taksitlendirdiler hemde her ay faizle.

  97. Ben ödedim herkes ödesin diyen zavallı ama zavallı insanlar. Bunu sorgulayacak yerde neden biz eğitimi ücretli görüyoruz diye sorgulamıyor neden herkese başbakanlık Bursu verilmiyor. Bu nasıl bir zihniyettir Allah aşkına ya

  98. Bu kanunu yapanda bu önergeyi sunanda uskagitci binbir zorlukla odeyenlerinkinide geri versinler

  99. Borcun ana parası alınsın, taksitle ödeyelim.Yoksa nasıl ödesin bunca kişi el insaf

  100. Avrupa bizi Eğitime destek konusunda kıskanıyor. Çatlasınlar!..

  101. Ben o paranın AÇLIĞINI ÇEKTİM ve almadım alan ödesin kardeşim.

  102. Tamam bu konu ciddi ve milyonları ilgilendiren bir konu. Ayrıca mualif olan görüş de azımsanmayacak derecede. Ben konuyu önemsiyorum ama haberi sanki ortada birşey varmış, gerçekleşmiş bir durum varmış gibi "Müjde" diye veren zihniyeti tüm kalbimle kınıyor ve milyonları ilgilendiren bu vb kpnularda yaptıkları safsatalık için ayıplıyorum. Gerejsizlik.

  103. Tamam bu konu ciddi ve milyonları ilgilendiren bir konu. Ayrıca mualif olan görüş de azımsanmayacak derecede. Ben konuyu önemsiyorum ama haberi sanki ortada birşey varmış, gerçekleşmiş bir durum varmış gibi "Müjde" diye veren zihniyeti tüm kalbimle kınıyor ve milyonları ilgilendiren bu vb kpnularda yaptıkları safsatalık için ayıplıyorum. Gerejsizlik.

  104. Zaten maddi durumumuz yok diye aldık maddi durumları iyi olanlara da burs çıktı biz şimdi bu borcu nasıl ödeyeceğiz diye düşünmekten psikolojim bozuldu

  105. Suriyeli bir aileye verdiği paranın 3/1 bile deyil borçlar siline bilir

  106. Ailemin bana para verecek durumu yoktu kredi almayı istemedim ama okula gidebilmek için almak zorundaydım. Kimse keyfiyetten almıyor.

  107. Suriyeliler verilen paralar geri alınacak mı geri ödeme yapacaklarını açaba

  108. Benim avlarımda aldı nasıl aldıysanız ödemesinler bileceksiniz devletimiz daha ne yapsın ödeyeceğiz arkadaslar

  109. Zaten bi işte çalışmıyoruz boştayız bilseydim sonum böyle olacağını üniversite okumazdım valla

  110. Kredi ertelemesi yapılıyor ama ,tüfe farkı ödemeye dahil ediliyor. Faizsiz erteleme değil.

  111. Kendime zar zor bakiyorum bu borcu nasıl öderim lütfen kyk borcumuz silinsin vAllahi ödeyemiyorum.

  112. kızlar aklınızı kullanın. borç yazılmadan evvel evlenin borç kocanıza kalsın :)

  113. Hepsi silinmiyorsa en azindan. Faizini silseler 8 binlik borc 14 bin oldu. Devlet mi tefeci mi belli degil. Bu kadar da olmaz. Ayrica erteleme diye bisey yok. Borc malliyeye devredildi diye ertelemeyi kabul etmiyorlar

  114. erteleme var onu biliyoruz zaten lakin 13 bin olan bir yıllığına 20 oluyor. 13 bin ödeyemiyoruz seneye 20 bin nasıl ödeyeceğiz

  115. Kânun 7 maddesinde diyorki hüküm cumhur başkanın dır şeriat kesti parmak acimazzz

  116. işsizim evim kira geçim nasıl olacak
    bu borç yüzüden bi geleceğim olmicakmı
    yaşamak çok zor olmuş ne yaşıyoruz nede ölüyoruz
    inşAllah silinir şu borçlarımız
    Allah herkese yardım etsin

  117. Borca razıyız fakat en azından bize ana parayı ödetsinler gecikme faizi belimizi kırıyor

  118. Çok zor durumlarda kalarak ödedim kredi borcumu borç borçtur diyerekten. odeyenlrin hakkı ne olacak yazık değil mi zor şartlarda bu borcu odeyenlere

  119. ben ödedim hemde asgari ucret almiyordum mobilya satarak odedim neyi sildiriyorsunuz yalakalik yapmayalim is begenmeyip calismiyorlar bende lisans mezunuyum herkesin kahrini cekerek calisip odedim 9nda az parayla calisip odeyenler ne olacak

  120. ben ödedim hemde asgari ucret almiyordum mobilya satarak odedim neyi sildiriyorsunuz yalakalik yapmayalim is begenmeyip calismiyorlar bende lisans mezunuyum herkesin kahrini cekerek calisip odedim onda az parayla calisip odeyenler ne olacak bırakın bu işleri borç sildireceğinize iş verin

  121. Parayı alıp yerken iyiydi bizde çocuklarımıza nasıl harçlık versek diye düşünüyorduk aldıkları gibi odesinler

  122. Tamam silinecek güzel de. Sorarım üç kuruşluk işte çalışıp sigortası yarım yatan biri olarak. Sırf borcumdur kapatayım diye 3 yıldır ödemeye çalışan bizler ne olacağız? Sorarım parasını ödemeyip kenara her ay altın atan kişilerin de ödemedi diye silenecek mi? Evet silinsin ama kim keyfi kim zorluktan ödemedi nerden bileceğiz? Herkesin hakkını gözetmek zorundalar. Rüyalarıma girip nasıl ödeyeceğim diye düşünen bir ben değildim hera halde?

  123. Devletin kendi vatandaşına geri ödemeli burs vermesi başlı başına bir hata zaten bunun çözümü benim kanaatimce, mülteci konumunda olup bizden daha iyi yaşayanlara daha az ayrıcalık verilip öz vatan çocuklarına daha çok hizmet vermesidir. Aksi takdirde ülkenin eğitim seviyesi düşer ve kardeş dediğiniz mülteciler Avrupalarda çalışırlar.

  124. 2 yıldır okulu bitirdim ve borcu nasıl ödeyeceğimi bilemiyorum işde yok zaten alllah yardımcımız olsun

  125. İstisnaları bir kenara bırakıp konuşmak gerekirse bu benim üniversitede 2. yılım olacak ve ilk yılda öğrenim kredisi almadım. İmkanım olduğundan değil daha sonraları sorun çekeceğime kıt kanaat geçinip gelecek vadede borç yüküne girmemek için. Alan arkadaşlarım oldu ve bu paraları dilediği gibi keyfine ihtiyacına vs. harcadılar hakları sonuçta. Peki böyle bir durumda kyk borçlarının silinmesi ne kadar haklı bir durum? Şahsi düşüncem borçların silinmesinden ziyade ödemede kolaylığa gidilmesidir. Örneğin faizi silsinler bu kanunda yazdığı gibi sigortalı iş bulana kadar erteleyebilsinler gibi gibi.

  126. 'Alıp çatır çatır yediniz' diyenler almazsa okulu bırakacak birçok arkadaşım vardı yalnız

  127. Sözleşmeli ücretli çalişanlar da ödemek zorunda birakiliyor bi işim olsun diye uğraşiyorlar ama …iş bulamayanlar, aile kurmak isteyen ,kuran ,çocugu olan ,borcu faizle katlanan ,çok insanimiz gencimiz var da görseler keşke

  128. VAllahi mülteci olmak varmis.Turkun ne kıymeti kaldı?Suriyeli kebap,memleket harab…!

  129. Bütün borçlara af gelse herkes sıfırdan hayata başlasa ozaman hayat kolaylaşır herkes borç içinde icralar kapımızda böyle bi teklif yasası çıkarın

  130. Alırken hibe edeceklerini düşündünüz herhalde. Burs mu ki bu size hibe etsinler? Adı üstünde kredi! Geri ödeyeceğinizi bilerek, geri ödemek üzere imzalayarak aldığınız para. Kredi kartınıza ödeyemediğiniz parayı ağlayınca banka siliyor mu acaba?

  131. Bursu 3.yil almistim 4.snfta krediye döndü .ailemden istemedim yurdu fotokopisi yol parasi anca idare ettm.Okul biteli 2 yil oldu ancak 2 ders kaldi hoca geçirmedi didindim gecirmedi 2 yılın sonunda gectm artk gectgime svinecek zaman kredimin basladgni ögrendm e işi uzun süre bulamayacam belli ki bu sartlarda .bide düğün isleri çıktı nolacak kim odeyecek ertelemek kolay ama faizi almayn bari .gram.gram verip kepceyle almak nedir be. Bide dinden bahsedersnz degil mi faiz haram be haram

  132. Yeminle memleket kopuk/..müslüman ülkesiyiz helal.odeyen ödemiş bravo..komşu açken rahat uykular uyuyoruz.ne ara bukadar hayin oldunuz?YAZİK!

  133. İşsizlik sebebi vs nedenlerden dolayı erteleme yapıldığı takdirde faiz işletmemeniz mühim olan.. Yoksa ertelemeyi tek bir tıkla e devletten yapabiliyoruz zaten..

  134. Kendim çalıştım sırf borca girmemek için kıt kanaat yemeden içmeden giymeden kısarak okudum ve şimdi borçlar silinecek diyor. Kredi alıp ben de birazcık daha rahat yaşayabilirdim o halde. Hak mı adalet mi?

  135. Erteleyelimde onuda faiz koymadan ertelemiyor. 18 bin olan borcumu ertelemek istedim yüksek lisans gerekçesiyle borcu 27 bine çıkardılar bi yıllık ertelemek için.. yani bari faiz koymayn aldığımızı ödeyelim onada razym

  136. Kusura bakmayın benim de ihtiyacım vardı sırf borçlu olmamak için almadım.Borçların silinmesi adaletli olmaz faiz gelmemesi tabi benimde temennim.

  137. Bizde zorluklarla kredi borcumuzu ödüyoruz silinecek ise herkesin ödemesi geriye yapılsın

  138. Benşmde borcum var . eve ödeme emri gelmiş. Eşim ve çocuğumu yek başlarına köyde bırakarak yurt dışına çalışmaya gelmişim . buda adalet m

  139. Evet borçlara af gelsin nisan yaparlar o parayla gencler o varsa tabi parasi

  140. Kesinlikle hemen geçmeli meclisten gençlerin imkani yok hem piyasa canlanir bol dugün olur beyaz esya alir gencler

  141. Gençler biran önce meclisten geçsin istiyo sorunlarimiza el atan vekillerimizden Allah razi olsun

  142. Bazi zaman gençlerin menfatine olan konular uzuyo aslinda tüm borçlularin borçlari silinsin uzamasin huzursuz oluyo gençler biraz süreç hızlı olmalı

  143. Bi konu gündeme geliyo sonra gündemden çıkıyo veya konuşulmuyo gençlerin huzuru kaçıyo durumu iyi olmuyan bir cok genç var hemen meclisten geçmeli bence

  144. Bazi Gençler evlenemiyo borçlara sebep bence silinmeli ama uzamasin veya unutulmasin calisan calismiyan hepsi silinmeli calisaninda imkani olmuyo bazi zaman bi kira 1.500 tl ne yapsin genclik

  145. Bu sorunlarin konuşulmasi gençleri mutlu ediyo ama nedense konu bazi zaman olmaza gidebiliyo vekillerimiz gençlerin sorunlarina el atmali Allah onlardan razi olsun

  146. Ya inşAllah geçer meclisten en kısa zamnda kiminin hastasi var kiminin başka borçlari var insanlar ödüyemiyo gerçekten bide olurda silinirse bence verilen kredilerde yüzde yirmilik orani devlet kendi karsilamali en azindan yeni bi sonraki krediler icinde iyilestirilme yapilmali kalıcı bir şekilde

  147. Biz gençler olarak sorunlarimiza en yakin zamanda mudahele edilmesini istiyoruz unutulmasin veya uzamasin bu gibi önemli konular bir an önce meslisten geçmeli gençlerimizin buna ihtiyaci var

  148. Yani bi vekilimiz bi soruna deyiniyo ama sonra iki hafta sonra konu unutuluyo veya olmaza gidiyo yada aşırı uzun bir tarihe erteleniyo biz gençler bunu istemiyoruz gerçek bir soruna derhal müdahele edilip meclisten geçmesini istiyoruz ilgilenen herkesden Allah razi olsun. Biz gençlerin istediği sadece sürecin hızlı olması

  149. Ufakta olsa gencimizin bi birikimi varsa veya oruya verecegi parayi baska bir yere yatira bilir yani piyasa canlanir ve ekonomiyede önemli katkısı olur beyaz eşya alinir veya evlenilir veya araba veya ev yani gençler yarinlarina daha bi umutlu bakar bence gecikmeksizin meclisten gecmeli ve ayırmaksızın hepsi silinmeli

  150. Sadece bi vekilimizin bu konuya deyinmesi yeterli deyil bizim için bütün vekillerimiz konuya el atıp ülke sorunlarimizi hep beraber hızlı bir sekilde çözmeliyiz Allah emeği geçen bütün vekillerimiz ve çalışanlarımızdan razı olsun biz gençler her zaman yanınızdayızn

  151. Gerçektende çok güzel konulara deyiniliyo ama bizi rahatsız ve huzursuz eden tek şey sürecin uzaması veya unutulması inşAllah en erken zamanda vekillerimiz el atar bu konuya gerçekten ekonomik durumu olmuyan gençler çok fazla, çalıssın veya çalışmıyo olsun maaş yetmiyo

  152. Umutlarımız sizinle inşAllah sorunlarimiz bir yerlere duyurabilmişizdir

  153. Allah kimseyi dara düşürmesin olmayinca borcu ödiyebilmek zorlaşıyo Allah memleketin bereketini ve huzurunu daim etsin gençler bizim yarınlarımız sorunlarına en kısa zamnda çözüm bulunur umariz

  154. Arkadaşlar kyk borçlarını silinmesini destekliyelim unutulmasın emeği geçen tüm çalışanlarımızdan Allah razı olsun olurda meclisten geçerse çok sevinecez umutlarimiz sizinle

  155. VAllah durumumuz olsa devletimimize olan borcumuzu ödemekten gurur duyariz ama gerçektende durumu olmuyan gençlerimiz var süreç hızlanır inşAllah sadece kendim için deyil tüm gençlerimiz için dua edicem

  156. Bi kampanya yapılsa toplam borç miktarıda miletimiz tarafından toplanır param olsun olmasin bende durumum kadar olası bir yardim kampanyasini desteklerim

  157. İş adamlarının borcu silinir, her taraf kendi yandaşını kayırır bu kadar tepki almaz. Bırakın bir defa siz kayırılın be. Topuğunuza sıkmayı kesin, ben ödedim diğerleri de eziyet çeksin kafasındakilere gülün geçin.

  158. 2005 yılı mezunuyum halen ödemedim 3200 tl olan borç şuan 6000 tl olmuş korkmayın bişey olmaz

  159. Valla ben 2015 mezunuyum borcum 16 bine ulaşmış. Özel şirkette çalışıyorum ama maaş ödemeleri 2 ayda bir yapılıyor ven nas ödeme yapicam anlamadim.. hem bizim burs alanlardan ne farkımız var anlamıyorum biz ödeyeceksek onlarda ödesin onlar ödemiyorsa biz niye ödüyoruz.

  160. Ulan o parayı alıp catur cutur yediniz diyen arkadaş ayda 420 tl almış bir insan durumu yok yarı devlet yurda gitmiş zaten 200 tl sini geri alıyor o insan sadece 200 tl ilemi gecinecek devlet yalakaliği yapmayin gerçekleri görün millet geri ödeyeceğini bile bile durumu iyi ise bu parayı neden alsın

  161. daha ödeyemeyenleri de düşün be pislik bir kişi bile bu borçtan kurtulsa sevinmen lazım aynı ülkenin vatandaşlarıyız kardreşine iyi bir şey olsa ölmezsin korkma

  162. Ben yeni evliyim 4 tam altinimi bozdurum o zaman 3300 TL ödedim iş yok atolyede çalışıyorum kazancim anca bana yetiyor en son 11000 TL kalmıştı şimdi ne kadar bilmiyorum ama adil olan sadece faizi silinmeli demeli yoksa ödeyenlere hakaret olur

  163. Ben yeni evliyim 4 tam altinimi bozdurum o zaman 3300 TL ödedim iş yok atolyede çalışıyorum kazancim anca bana yetiyor en son 11000 TL kalmıştı şimdi ne kadar bilmiyorum ama adil olan sadece faizi silinmeli demeli yoksa ödeyenlere hakaret olur sadece faizi silin yeter!

  164. KYK borucunu sildiren hangi parti olursa yaklaşık olarak 5.milyon oy kazanır. İlk oy benim

  165. Borçların silinmesi bir lütuf değil hatırlatırım sayın yetkililer bu sizin göreviniz yıllar önce evi arabası olana burs verip ihtiyacı olana da kredi verdiniz şimdi o borçlar işsiz gençlerin sırtına yük oldu.

  166. Şu ağlamayın diye yorum atan bilinmeyen mekanın garip habitatına cevap olarak yazmak isterim. Burs olarak verilenlere kimse ses çıkartmıyor o zaman tüm öğrencilere burs verilsin. Verilen burs miktarı yurt parasıyla neredeyse kafa kafaya, kimse o 3 kuruş parayla alem yapmıyor merak etme, ulan futbol klübünün borcu silinir, iş adamlarının borçları silinir, suriyelilere milyar dolarlar harcanır sesiniz çıkmaz ama öğrenciye 2 gram iyilik yapmaya geldimi yırtınıyorsunuz vAllahi ben böyle alçaklık görmedim!

  167. Ben de işsizim kaç senedir mecbur ödedim. Tüm borçların silinmesi haksızlık onca ödeyen insan var. Madem öyle ödeyenlerin de parası ödensin.

  168. ne zaman silinecek borçlar.işimiz yok nasıl ödeyeceğiz.5 yıldir odeyemiyorum.zor geçiriyoruz.

  169. Haberde hem müjde diyor hemde kyk ya borcu olan ödesindiyor nasıl bir habe yaa

  170. arkadaşlar borcu ertelemeyip vergi dairesine devredip faiz yese daha az tutuyor sanki.benim borcum vergi dairesine devretti ve vadesi 30/04/2018 tarihli 323 tl taskite 101,48 tl faiz gelmiş ve faiz taksit tarihinin üstünden 1 yıl geçince işlemeye başlıyor.mesela vadesi 30/09/2019 tarihli taksite hala faiz işlememiş, 9.ay bitince başlayacak.

  171. arkadaşlar borcu ertelemeyip vergi dairesine devredip faiz yese daha az tutuyor sanki.benim borcum vergi dairesine devretti ve vadesi 30/04/2018 tarihli 323 tl taskite 101,48 tl faiz gelmiş ve faiz taksit tarihinin üstünden 1 yıl geçince işlemeye başlıyor.mesela vadesi 30/09/2019 tarihli taksite hala faiz işlememiş, 9.ay bitince başlayacak.

  172. Ödeyenlerin suçu ne ya da yerken iyiydi diyenlere: kenfinizce haklısınız da mecbur olmayan zaten almıyor alan iş bulur öderim umuduyla alıyor kimse borçlu yaşamaktan memnun değil üstüne işsizlik stresi üzüntüsü insanı mahvediyor. Erteleyince 5-6bin faiz biniyor ödemek için herhangi bir desteği olmayan napsın canından mı olsun yaş geçiyor insanlar bu kaygıyla yuva kurmayı bile göze alamıyor. En azından ertelemede üstüne faiz bindirilmesin mağdur insana başka bir mağduriyet yaşatılmasın