Gündem

6 Bin TL İdari Para Cezası Uygulanacak

Meclis, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi ve nitelikli yabancı işgücünden yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısının görüşmelerine devam edecek.

TBMM Genel Kurulunda, bu hafta, birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığı “temel kanun” olarak görüşülen tasarının maddelerine başlanacak.

Tasarıya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdam taleplerini almak, uluslararası işgücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.

Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak. Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak.

Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye’ye gelen başarılı yabancılar çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.

Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde yabancılara çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti verilmesini belirleyebilecek.

Turkuaz Kart verilecek

Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlık tarafından başvurusu uygun görülen yabancılara “Turkuaz Kart” verilecek.

Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek.

Çalışma izni olmaksızın; bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 TL, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 TL, yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin TL idari para cezası verilecek.

Yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları Bakanlık tarafından verilen izinle çalışabilecek. Çalışma izni alan yabancı uyruklu mühendis ve mimarlar, Türkiye’de bir aydan fazla kaldıkları takdirde ihtisaslarına en yakın odaya müracaatla geçici aza olarak kayıt olacak.

Genel Kurulda, bu tasarının yasalaşmasının ardından, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin teklifin görüşülmesi planlanıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifini, 26 Temmuz Salı günü görüşecek.

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu da 27 Temmuz Çarşamba günü basına kapalı toplanacak.

Kamupersoneli.net | AA