Gündem

6 Milyon Suriyeli Mülteci Evine Dönecek

Yeni Şafak’ın haberine göre; Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus ve Elbab bölgelerinin huzurunu ve güvenini tesis eden Türkiye bu sayede 150 Bin mültecinin evine dönüşünü sağladı. Öte yandan devam eden zeytin Dalı Harekatının başarıyla tamamlanmasından sonra Afrin’e dönüşü tahmin edlen Suriyeli mülteci sayısının 500 Bine ulaşması tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere Avrupa’da geniş yankı uyandıran Suriyeli mülteci sorununun çözümünde büyük rol oynayan Türkiye’nin başından beri “güvenli bölge” önemini ortaya koyduğu görüldü. Dünyanın sessiz kaldığı ve Türkiye’nin yaptığı hareketler kapsamında Suriyeli mültecilerin kademe, kademe evlerine dönmeleri sağlanacak.

3.5 MİLYON SURİYELİ TÜRKİYE’YE GELDİ

2011 yılında başlayan ve insanlık tarihinde büyük krizlere sebebiyet veren Suriye sorununun ardı arkası kesilmiyor. 2012 yılında net olarak 22 Milyon 500 Bin olan suriye nüfusu içsavaş süresince hızla düşüş yaşadı. Milyonlarca insan ülkeleri içinde göç ederken 100 Bini aşkın kişinin yurt dışına sığındığı gözlendi. Sığınmacıların önemli bir kısmını Lübnan, Türkiye ve Ürdün’e sığındığı belirtildi.  Açık kap politikası izleyen 3.5 Milyon Suriyeliyi bağrına basan ülke Türkiye oldu.

SURİYE’NİN YÜZDE 57’Sİ TÜRKİYE’DE

AFAD’ın daha önce mültecilere yönelik olarak yaptığı araştırmalarda. Suriyelilerin kamuoyunun bildiği ülkelerden ayrılma nedenini bilimsel olarak ortaya koydu. Suriyeli’lerin yüzde 57’sinden daha fazlası güvenlik nedeniyle Suriye’en ayrılmış. Savaş sırasında en yakın ülkelere sığınmış olan mülteciler Türkiye’ye sığınma kararı almış. Ayrıca Türkiye’ye gelen toplam mültecilerin yüzde 36’ya yakını Halep’ten geldi. Türkiye’ye en çok misafir yollayan ikinci kent ise İdlib oldu. Türkiye’e bulunan mültecilerin yaklaşık yüzde 21’i İdlib’ten geldi. Türkiye’ye gelem suriyeli misafirlerin bir dereceye kadar yüksek olan yüzdesi Rakka ve Lazkiye’den geldi.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Bir Yorum

  1. keser döner sap döner ,hesap döner et döner tavuk döner ama suri̇yeli̇ler dönmez