Gündem

7 Bin Suriyeliye Vatandaşlık Yolu Açıldı! İkinci Aşamada Konuşulan Sayı 30 Bin

Yaklaşık 6 yıldır devam eden iç savaş yüzünden milyonlarca Suriyeli ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu sayının çok büyük bir kısmı ise Türkiye’ye kaçtılar.

Suriye’de patlak veren iç savaşın ardından ülkelerinden kaçan Suriyelilerin çok büyük bir kısmı Türkiye’ye sığındılar. İlk etapta kamplara yerleşen Suriyeliler daha sonra sosyal hayata karıştılar. Hemen hemen her şehirde bulunan Suriyelilere, Türk vatandaşlığı veriliyor. Öyle ki ilk etapta vatandaşlık verileceği açıklanan sayı 7 bin olarak belirtildi eğer şartlar oluşursa ikinci aşamada olası rakam 30 bin.

7 BİN SURİYELİYE VATANDAŞLIK VERİLECEK

İç savaşı çıkmasının ardından Türkiye’de bulunan yaklaşık 3 milyon Suriye vatandaşından, bazıları Türk vatandaşlığına geçmek için başvurdu. Türk vatandaşlığına geçmek için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sayısının şuana kadar 150 bin dolaylarında olduğu tahmin ediliyor. 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı için başvuruda bulunan Suriyelilerden ilk etapta 7 binlik bir kısım vatandaşlığa kabul edileceği öğrenildi. Bu sayının ardından ikinci etapta düşünülen rakamın ise 30 bin olarak olması bekleniyor. 

SURİYELİLER VATANDAŞLIĞA NASIL BAŞVRU YAPIYORLAR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmek isteyen Suriyeliler başvurularını İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne yapıyor. Yapılan bu müracaatlar Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından oldukça detaylı bir şekilde inceleniyor. Müracaat sürecinde uygun bulunan adaylar mülakat sürecine giriyor. Türkçe ve Arapça yapılan mülakatların ardından bu kişilere arşiv, güvenlik soruşturmaları yapılıyor. Tüm aşamaları sorunsuz geçen kişiler ise Türk vatandaşlığına kabul ediliyor. 

Kamupersoneli.net – ANKARA