Gündem

70 bin mahkumu ilgilendiriyor: Corona affı mı geliyor?

Koronavirüs salgınının hızlı bir şekilde yayılması, ceza evlerinde kalan mahkumları da yakından ilgilendiriyor. Bu hafta içerisinde TBMM’de görüşülmesi beklenen paket kapsamında, geçici madde eklenerek, 70 bin mahkumun geçici bir süre cezalarını evde çekmeleri gündeme gelecek. Eğer uygulama hayata geçirilirse, mahkumların cezaların indirim oranları yeniden hesaplanacak. 

6 SUÇ KAPSAM DIŞINDA OLACAK

Corona affı kapsamında bazı suçlar bu uygulamanın dışında tutulacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak olan paket içerisinde cinsel suçlar, terör, uyuşturucu kullanımı, adam öldürme, özel hayatın gizliliği ve örgüte bağlı suçlardan mahkum olan kişiler ev hapsinden yararlanamayacak.

70 bin mahkumu ilgilendiriyor: Corona affı mı geliyor?

CEZANIN YÜZDE 40’I EVDE ÇEKİLECEK

Mahkumların yatması gereken cezanın 5’te 1’i denetimli serbestlik şeklinde düzenlenecek. Bu şekilde hükümlülerin cezalarının yüzde 40’ının evde çekmesi sağlanacak. Daha önce sunulan teklife ilişkin, “Cinsel suç ve uyuşturucu suçları” da pakete eklenerek kapsam dışında kalacak. Belirli suçların dışında kalan suçların denetimli serbestlik süresi 3 yıla uzatılacak.

6 AYA KADAR İZİN VERİLECEK

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun almış olduğu ortak karar neticesinde, mahkumlara 6 aya kadar uzatmalı izin verilmiş olacak. İzni dolan mahkum ise, cezasına ceza evinde devam etmek üzere, cezaevlerine geri dönecekler.

PAKET BU HAFTA SUNULACAK

Hazırlanan paketin, bu hafta TBMM’ye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyuşturucu suçları, adam öldürme, kadına şiddet, terör, cinsel istismar suçlarının af kapsamı dışında tutulması talimatı verildiği öğrenildi.

70 bin mahkumu ilgilendiriyor: Corona affı mı geliyor?

75 YAŞ ÜZERİ VE HAMİLE MAHKUMLAR

Hamile ve 75 yaş üst olan mahkumların cezalarını evde çekmeleri için hazırlanan paket kapsamında binlerce kişi bu uygulamadan yararlanacak. Ak Parti ve kurmayları, bu sayının 100 bini bulacağını öngörüyor.