Gündem

8 milyon asgari ücretliyi işsizlikle tehdit etti! ‘Fazla asgari ücret zammı istemeyin’

2020 yılı için asgari ücretin zam oranlarının belirlenmesi için görüşmeler bugün itibari ile başladı. Ama önümüzdeki günlerde bu durum netleşecek. Asgari ücret belirlenmesi için iki toplantı daha yapılacak ve yeni asgari ücret 2020 yılında belli olacak.

PEKİ ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA KİM NE DİYOR?

Masada 3 taraf var. Bu taraflardan biri tarafsız olmak zorunda dediğimiz Çalışma Bakanlığı var. Ama Aile ve Çalışma Bakanı Zümrüt Selçuk, bugün yapılan asgari ücret tespit komisyonu 1. toplantısı sonrasında yaptığı ilk açıklamada ‘’Temel mesele istihdamı korumak ve artırmak olmalı. Asgari ücretin artışı kadar işin kendisinin yani istihdamın korunması da mühim’’ dedi… Yani 8 milyon asgari ücretle çalışanları işsizlikle tehdit etti. Yani fazla maaş zammı istemeyin, istihdamı koruyamayabiliriz ve daha fazla kişi işsiz kalabilir demek istedi üstü kapalı olarak. Cümleyi bizim anlattığımız şeklinde kurmuyor Bakan ama asgari ücret belirlenmesi konusunda yaptığı açıklamaya bakıldığı zaman resmen aba altından sopa gösterdiği anlaşılıyor.  

Bakan Selçuk’un bu açıklamalarına karşın olarak da TİSK açıklamalarda bulundu. Bakan’ın bu açıklamalarına destek veren TİSK İşveren konfederasyonu aynı karşılıkla cevap verdi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, genç işsizliğin 27,4 gibi rekor bir seviyeye çıktığını hatırlatarak ‘’işsizliği indirebilmek için makul ve dengeli bir asgari ücretin tespit edilmesi elzemdir. Unutulmamalıdır ki işverene yansıyacak etkiler, çalışanlarımızı da aynı yönde etkileyecektir’’ dedi.

Asgari ücretin belirlenmesi tespiti ilk toplantısında Çalışma Bakanı da işveren temsilcisi de asgari ücretlinin zam beklentisine karşı istihdamın altını çizdi. Türk-İş bu duruma sert tepki gösterdi. Bakan işsizlik rakamlarının düştüğünü iddia ederek, amacımız istihdamı daha da arttırmak dedi ama Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat Çalışma Bakanını tarafsızlıkla suçlayarak ‘’hükümetin ağırlıklı olarak işveren kesimi ile birlikte tutum aldığı görülmektedir. İnsanların çaresizliği ve işsizliği asgari ücreti düşük belirlemenin gerekçesi yapılmamalıdır’’ dedi.

Yaklaşık 8 milyon işçinin gözü kulağı asgari ücret tespit komisyonunda. İlk toplantı çalışan ile patron arasında tarafsız bir şekilde duruş sergilemesi ümit edilen Çalışma Bakanlığında yapıldı. İşçiler adına yetkili konfederasyon Türk-iş, işveren adına da TİSK oturdu masa başına. Türk-İş yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna vurgu yaparak bu rakamın altında konuşulacak hiçbir pazarlığa oturmayız diyen Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, asgari ücret zammı hakkında kesin bir talep dile getirmedi. Ama işveren TİSK devletten destek istedi. TİSK Sekreteri ‘’asgari ücret desteğinin 2020 yılında 200 TL olarak devam etmesini SGK işveren desteğinin yüzde 5’den 6’ya yükseltilmesini, vergi yüklerinin tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

HANGİ PARTİ YÜZDE KAÇ ZAM ÖNERDİ?

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li Faik Öztrak, ‘’Devlet kendi aldığı makdu vergilere, harçlara ve para cezalarına yüzde 22,50 oranında zam yaptı. Bunun üzerine yüzde 5 büyüme hedefini de üzerine ilave yapacaksın’’ dedi. CHP vergilere ve harçlara yapılan zam ve artı olarak büyüme rakamlarını ilave ederek asgari ücrete yüzde 27,5 oranında zam yapılmasını istedi.

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise ‘’İşverenin yükünü de almak kaydıyla, asgari ücret en az 2850 TL olmalı. Devlet asgari ücretten en az vergi almalı, sigorta primleri en az 2 yıl boyunca yarıya indirilmeli, 2020 yılında yüzler gülmeli’’ dedi.

Asgari ücrette gözler 10 Aralık 2019’da yapılacak ikinci toplantıya çevrildi.

Yaşanılan bu tartışmalara yönelik FOX haber sunucusu Fatih Portakal’da bazı yorumlarda bulundu. Bakanın tamamen tarafsız olması gerektiğini, işveren ile işçi arasında bakanlığın hakem olduğunu söyleyen Portakal, Bakan Selçuk’un asgari ücretin belirlenmesi karşısına istihdam tehdidini koymasına çok sert tepkiler göstererek ‘’Ama siz bakan olarak bu şekilde bir cümle kurarsanız, işverenin arkasında olduğunuzu gösterirsiniz. Hanımefendi size akıl verecek pozisyonda değilim ama sizin tarafsız olmanız gerekir. Siz böyle derseniz işveren de emek sömürüsüne dönüşür. Siz diyorsunuz ki önemli olan istihdamı koruyabilmek ve gerekirse arttırmak. Yani işçi kesimine asgari ücreti fazla tutmayın yoksa ben işvereni tutamam, halinize şükredin demeye çalışıyor… Sayın bakan sizin böyle demeye hakkınız yok. Lütfen bu cümleyi düzeltiniz! Eğer bu cümlenizi düzeltmezseniz 8 milyona yakın asgari ücretliye haksızlık edersiniz!’’ dedi…