Gündem

817 Bin Taşeron İşçi Memurla Aynı Statüde Olacak!

Devlet kurumlarında istihdam eden 817 bin civarında taşeron işçi hakkında kararda sona yaklaşıldı.

Yeni Asır’ın haberine göre, Ankara’dan gelen bilgiler çerçevesinde taşeron kadrosunda gelinen son noktalar değerlendirilerek paylaşıldı.

Taşeron Çalışanlara ‘özel hukuk sözleşmesi’ Yapılacak

Bu yapılacak düzenleme ile taşeron işçiler, kamuda özel statülü sözleşmeli personel ya da 4E’li sözleşmeli personel kadrosuna geçmiş olacak. Sözleşme yapıldığında ve yenileme yapıldığında performanslarına göre kriterler belirlenecek.

Prensip olarak kabul edilen maddeler arasında bu yapılacak sözleşmenin 3’er yıllık olacağı bildirildi. Ayrıca taşeron işçişlerin güvenlik arşiv taramaları da muhakkak yapılacak.

Taşeron İşçiye Sendika Hakkı

Taşeron işçilere yönelik önemli bir gelişme olarak görülüyor. Burada gündemde olan konu olarak taşeron işçilerin Kamu İhale Kurumu ya da Maliye Bakanlığı bünyesinde bir birim oluşturularak buraya bağlanmaları söz konusu gözüküyor.

Bu duruma alternatif bir durum olarak Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir kamu şirket kurulması da görüşülüyor. Fakat bu durumlara henüz karar verilmedi, karar verilmesi beklenen meseleler olarak düşünülüyor.

Taşeron İşçiler Devlete Bağlı Olacak

Yapılacak düzenlemeler sonrasında taşeron işçilerin patronu devlet olacak. Bu şekilde olacak düzenleme ile işçilerin maaşları, emeklilik hakları ve kıdem tazminatları devlet tarafından garanti altına alınmış olacak.

Taşerona Sınırlandırmalarda Var!

Taşeronlara yönelik düzenlemeler söz konusu iken bazı sınırlandırmalarda gündemde, Bunlardan ilki olarak 3 uyarı cezası alan işçinin işten atılması olacak. Buradan da anlaşılacağı gibi performansı düşük taşeron işçiler işten çıkartılabilecekler.

Bunun dışında belediyeler ve KİT’lerdeki taşeron çalışanların ayrı bir sisteme tabi tutulması da tartışılan konular arasında. Belediye iştirakleri de burada öne çıkabilecek.

4B’liye Kademeli Kadro Verilecek

Önümüzdeki günlerde kamuda 4B’li olarak gösterilen sözleşmeli personellere ilişkin de bazı gelişmelerin olaması bekleniyor.

Bahsi geçen personellerin tüm özlük haklarının, mali ve sosyal imkanlarının 4A dediğimiz memurlar ile aynı seviyeye getirileceği edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Bu uygulama ile 4B sistemi devam edecek olursa verilen haklar bakımından 4A’lılardan hiçbir farkı olmayacak. Bu durumda 4B statüsü ortadan kaldırılmış olacak. 4B’li personeller kademeli kadrolu olarak çalışacaklar.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. 3 yıllık sözleş. sendikalaşma hakkı. ücret . tazminat zaten taşeron bu haklara sahip. kimi kandırıyorsunuz. memurla aynı statüde olacakmış aynı seviye olacakmış. bu saydığım haklar verilecekmiş. insanları kandırıyorsunuz. karayollarına kadroyu verdiniz. ama şimdi asıl işçilere hakkını vermemek için türlü yollara başvuruyorsunuz.

  2. Bunlar ipe un serip bu işten sıyrılacaģını zannediyorlar
    Bunlar en iyi yaptığı işi yaşıyorlar oyalamak insan aklıyla alay etmek dalga geçmek hayırlı yiyene afiyet olsun

  3. Taşeron kalkıyorsa bu üç yıllık sözleşme şirketlerle neyin kadrosu

  4. Kekleri keklemeye devam ama iyi beceriyolar çünkü millet açken iyi yiyor

  5. Hayatları yalan oldu bizim yüzümüzden yalan söylemek ten bikmadiniz mi