Gündem

9 ilde bulunan AVM’lerde korona paniği! Çok sayıda AVM çalışanında virüs tespit edildi!

AVM’ler 11 Mayıs’tan bu yana açıklar. İşçi sendikalarının iddialarına göre AVM çalışanlarının virüse yakalandıklarına dair ihbarlar geliyordu. Şimdi ise dikkatler, karantina altına alınan mağazalarda döndü. Bilim insanlarına göre bu AVM’lerin hem zamansız hem de yeteri kadar önlem alınmadan açılmasından kaynaklanıyor.

AVM’LERİN TEHLİKE BOYUTLARI ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Konu ile ilgili açıklama yapan TEZ-KOOP İş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu şu ifadeleri kullandı;

‘’AVM’lerden gelen bilgilere göre Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Mardin, Diyarbakır ve Isparta şehirlerinde, Bodrum ve Antalya gibi turizm bölgelerinde ki AVM’lerde ciddi vaka artışları söz konusudur. Türkiye genelinde 450 AVM bulunduğu ve buralarda binlerce kişinin çalıştığı, her gün on binlerce kişinin girip çıktığı ve buraya giren malların hiçbir kontrolden geçmediğinden dolayı tehlikeli boyutları ortaya çıkıyor.

Vaka sayısına ilişkin artışta, Sayın Bakanında söylediği gibi taziye ve asker uğurlamalarının etkisi olmuş olabilir. Ama asıl tehlike bizim ısrarla gündeme getirmeye çalıştığımız AVM’ler…

9 ilde bulunan AVM’lerde korona paniği! Çok sayıda AVM çalışanında virüs tespit edildi!

ÇOK SAYIDA AVM ÇALIŞANININ VİRÜSE YAKALANDIĞI BİLGİSİ GELİYOR

Bilim insanlarına göre virüs salgınında AVM’ler en büyük risk gurubunda. Ama yine bilim kurulu izniyle normalleşme sürecinde ilk açılan yer AVM’ler oldu. Ve Türkiye’nin 4 bir yanında ki AVM’den, çalışanların virüse yakalandığı haberleri gelme başlandı.

11 Mayıs’ta ekonomik nedenlerden dolayı açılan AVM’ler kalabalık ve kapalı olduğu için tüm dünyada riskli görünüyor. AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılıyor ve maske takma zorunlu ama doktorlar bunu yeterli bulmuyor. Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Esin Davutoğlu şu açıklamaları yaptı;

ÖNCE TÜM ÇALIŞANLARININ TESTİ YAPILMASI GEREKİYORDU

‘’AVM ve bu tarz yerler çok büyük riski yerlerdir. AVM’ler bu alt yapıyı kendileri koordine etme konusunda büyük emek ve masraf ettiler ancak bu yeterli değil. AVM’ler açılırken önce oranın çalışanları teste tabi tutulması gerekiyor. Semptomu varsa burnundan örnek alınacak. Semptomu yoksa kanından örnek alınacak.

EYLÜL AYINDAN ÖNCE AÇILMAMASI GEREKİYORDU

Şu anda o AVM’lerde çalışan arkadaşlarımız belki de gittikleri evlerde 7-8 kişiye virüs bulaştırdı. Veya bindikleri toplu taşımada daha fazla kişiyi enfekte ediyor. Bu AVM’lerin Eylül ayından önce açılmasına ben zaten neden doğru bulmadığımı söylemiştim.

9 ilde bulunan AVM’lerde korona paniği! Çok sayıda AVM çalışanında virüs tespit edildi!

EVDE KAL ÇAĞRISI

Davutoğlu’na göre AVM’ler açılmadan tüm AVM personellerine test yapılmalıydı ve bir uzman kontrolünde o testlere devam edilmeliydi. Çünkü kapalı ve klimalı AVM’lerde virüsün yayılım hızı çok daha yüksek.

Uzmanlar tehlikenin boyutunu ne kadar anlatsa da AVM’ye gitmekten vazgeçemeyen tutkunları var. Bu yüzden kişisel koruma ile ilgili bir kez daha uyarı geldi. Zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmayın denildi.