Gündem

AB Bakanı Çelik: Türkiye'nin İstikrarlı Hükümet Modeline İhtiyacı Var

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Karaisalı ilçesinde düzenlenen “halkla buluşma” etkinliğine katıldı. Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik burada yaptığı konuşmasında 16 Nisan’a çok az bir zaman kaldığını, ilçe halkının güçlü bir “evet” oyuyla cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini devreye sokacağına inandığını söyledi.

Ayrıca Avrupa Birliği Bakanı Ömer eyalet sistemi tartışmalarına ilişkin de bir açıklama yaptı. Konu ile ilgili olarak Bakan Çelik’in açıklamaları şöyle oldu;

“Türkiye’de hiçbir zaman eyalet sistemini önerenlerin yaptığı işin doğru olduğunu ifade etmedik. Her zaman eyalet sisteminden bahsedenlerin, eyalet önerisinde bulunanların önerilerinin yanlış olduğunu ifade ettik. Türkiye’nin ne yönetim modeli açısından ne idari yapısı açısından ne de demokrasisi açısından eyalet önerilerinin hiçbir şekilde getirisi olmayacağını, hatta zararı olacağını ifade ettik. Bazı çevreler, geçmişte çeşitli siyasi tartışmalar içerisinde bu eyalet modelini gündeme getirdikleri zaman, bunun Türkiye’nin tarihsel koşulları, siyasi koşulları, idari yapısı içinde suni ve gereksiz olduğunu söyledik. Eyalet sisteminin Türkiye’ye daha iyi yönetim getireceğini söyleyenlere, bu söylediklerinin yanlış olduğunu, eyalet sisteminin Türkiye’ye herhangi bir kazanım getiremeyeceğini, tam tersine Türkiye’nin yönetimine, demokrasisine, hukuk yapısına çok büyük zararlar vereceğini söyledik.”

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ HEPİMİZİN”

“Cumhurbaşkanımız da bu tartışmalar ne zaman gündeme gelse, eyalet sistemine karşı olduğunu, bunun doğru olmadığını, Türkiye’de buna ihtiyaç olmadığını açık bir şekilde ifade etti. Açık bir şekilde, özellikle Karaisalı’da ifade ediyorum, tek vatan, tek millet, tek devlet, tek bayrak prensipleri hepimizin ortak şiarıdır. Türkiye Cumhuriyeti hepimizin ortak devletidir.” 

“TÜRKİYE’NİN ÜNİTER YAPISINDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

“Türkiye’nin üniter yapısında herhangi bir değişiklik önerisini kesinlikle reddediyoruz. Eyalet modeli önerilerini kesinlikle geçmişte reddettik, bugün de böyle bir öneri gelirse, böyle bir tartışma yapılırsa bunu reddeceğimizi, bunun Türkiye için doğru bir yaklaşım olmadığını sürekli olarak söylüyoruz, altını çiziyoruz. Türkiye’nin üniter devlet yapısının korunması, verdiğimiz mücadelenin en önemli parçasıdır. Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünün korunması, verdiğimiz mücadelenin hedefidir.”

“TÜRKİYE’NİN İSTİKRARLI HÜKÜMET MODELİNE İHTİYACI VAR”

“İnşallah önümüzdeki dönemde, daha güçlü bir şekilde milletimizin mührünü sandığa vurmasıyla daha güçlü hükümet modeli ortaya çıkacak, devlet daha güçlü şekilde yönetilecek. Türkiye’nin önümüzdeki yüzyılda hedeflerine ulaşması için artık siyasi krizler, askeri vesayetlerle, yargı vesayetiyle, koalisyon krizleriyle vakit kaybetmeye tahammülü yoktur. Türkiye’nin istikrarlı hükümet modellerine ihtiyacı vardır. Türkiye’nin en büyük zenginliği ve kuvvet kaynağı istikrardır.”

Kamupersoneli.net – ANKARA