Gündem

AB ile İngiltere arasında Brexit Tartışılıyor

İngiltere 29 Mart’ta başlattığı Brexit ile AB’den ayrılma yönündeki ilk adımı atmış ve daha sonrasında da resmiyete dökmüştü. 

İngiltere Başbakanı May, süreci başlatan mektubunda, AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılamaması durumunda, Avrupa ile güvenlik konusundaki işbirliğinin zayıflayacağı uyarısını yapmış, bazı AB yetkilileri May’in mektubunu tehdit olarak değerlendirerek eleştirmişti.

Johnson, Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. İngiltere’nin AB’yi güvenlikle tehdit ettiği yorumlarına atıfta bulunan Johnson, “Bir şeyi vurgulamak istiyorum: İngiltere’nin Avrupa’nın bu bölgesinin savunma ve güvenliğine olan taahhüdü bir şarta bağlı olmadığı gibi, bu başkentte sürmekte olan müzakerelerde pazarlık kozu da değil.” dedi. 

Johnson, AB Konseyi başkanı Donald Tusk’ın toplantısının cezalandırıcı nitelikte olmadığını beklediği yönündeki açıklamasından sonra; “Gerçekten ilerleme kaydediyoruz. Başbakan’ın (Theresa May) başarmak istediği şey olan düzenli bir ayrılış ve sonrasında da AB ve İngiltere arasında derin ve özel bir ortaklık kurulmasını gerçekleştirmek için çok sayıda iyi niyet ve istek var.” dedi.

Kamupersoneli.net