Gündem

ABD'den PYD'ye Tepki

PYD’yi terör örgütü olarak nitelendirmeyen Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) Türkiye’nin kararlı tutumu sayesinde çark etti.

Son günlerin en tartışmalı konu başlıklarından bir tanesi de PYD. Türkiye PYD ile PKK’yı aynı konumda değerlendiriyor ve iki örgüte de terör örgütü gözüyle bakıyor. Buna karşın PKK’yı terör örgütleri listesine alan Amerika Birleşik Devletleri PYD’yi terör örgütü olarak görmediğini açıkladı. Bunun dışında ABD tarafından PYD’ye silah, mühimmat ve lojistilk anlamında destek verildi. ABD eliyle gönderilen silahlardan bazıları hatta ağır silahlar terör örgütü PKK’nın eline geçti ve bu silahlar Türkiye’ye karşı da kullanıldı. Bu durumun kabul edilemeyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Prof Dr. Ahmet Davutoğlu ABD’ye “Bizimle mi yoksa PYD ile mi müttefiksin” sorusunu yöneltti.

Ankara- Washington hattı adeta buz kesti. ABD PYD’yi İŞİD’le savaşta bir koz olarak görüyor Türkiye ise tehdit. PYD aynı zamanda Türkiye aleyhine Rusya tarafından kullanılan bir güç olarak da öne çıkıyor.

TÜRKİYE: KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZDE TAVİZ VERMEYİZ

PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesinin kırmızı çizgilerinin ihlali anlamına geleceğini savunan Türkiye PYD mevzileri bombaladı. Bombalama işlemi dünyada büyük yankı uyandırdı.Türkiye bu anlamda kararlı olduğunu gösterdi. Kırmızı çizgilerin ihlaline teşebbüs durumunda çok daha sert karşılık vereceği Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı.

PYD’ye sempatiyle yaklaşan ABD, Türkiye’nin kararlı tutumu nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldı ve ABD sözcüleri tarafından PYD uyarılarak karışıklıktan yararlanıp toprak elde etmemeleri istendi.